Stäng
UpphovsmannakontoUpphovsmannakonto. Vad är ett upphovsmannakonto? När man frilansar inom kulturområdet är det vanligt att man får en del kostnader tidigt under ett projekt men ersättningen kommer först långt senare när projektet är slutfört och vinsten blivit fördelad. Dessutom går det mycket upp och ned mellan inkomsterna. Vissa saker kan ge en stor summa pengar medan det ofta är små projekt och fickpengar i betalning. De stora projekten som drar in mycket pengar drar ofta ut på tiden och så även betalningarna (lönen). Det gör att man ett år kan få flera årslöner i klumpsumma och andra år får man leva på vatten och bröd. För att undvika att drabbas av orimliga skattekonsekvenser på grund av väldigt hög lön vissa år finns något som kallas upphovsmannakonto. Detta gäller dig som har enskild firma. Du kan ej göra denna avsättning från ett aktiebolag. 

Hur bokför man insättning till upphovsmannakonto?

När du bokför insättningen på upphovsmannakontot kanske du tänker att det här bokar man mot eget uttag? Men det skulle inte påverka resultatet, och det är resultatet som vi beskattas för och då åker vi ändå på beskattningen för hela klumpsumman man fått in under året. Så avsättningen till upphovsmannakontot måste bokföras som en kostnad för att minska resultatet. Det blir alltså ungefär som att bokföra en utgift för ett inköp, fast du gör en betalning till dig själv. Men du har antagligen redan bokat intäkten som en försäljning när du fick betalt så vi måste nolla ut den summan som bokades på försäljningskontot genom att debitera en kostnad på avsättningskontot för upphovsmannakontot. Vi måste också redovisa att de obeskattade reserverna ökat med beloppet som satts av på upphovsmannakontot. Det är lätt att man slår en tankevurpa här, så jag visar med ett konkret exempel hur du ska bokföra:

Kontering av själva överföringen från vanliga företagskontot till upphovsmannakontot

Beskrivning Konto Debet Kredit
Företagskonto 1930   800000
Upphovsmannakonto 1972 800000  

Boka intäktsbeloppet som du bokfört på ett konto för försäljning av tjänster men nu i debet på konto 8881 avsättning till upphovsmannakonto, samtidigt ökar du skulden av obeskattade reserver genom att kreditera 2181

Beskrivning Konto Debet Kredit
Obeskattade upphovsmannaintäkter 2181   800000
Upphovsmannakonto avsättning 8881 800000  

Hur deklarerar man avsättning till upphovskontot?

Här finns en guide för musiker och deklaration

Hur mycket kan man max sätta av till upphovsmannakonto?

Du får maximalt sätta in 2/3 (66,7%) av vinsten i din enskilda firma på ett upphovsmannakonto.

När måste man sätta in pengarna på upphovsmannakontot?

Insättningen skall genomföras före du lämnar in deklarationen för det aktuella inkomståret. Har du fått en klumpsumma utbetald i september 2014 så kan du vänta med att betala in den till bankens upphovsmannakonto till i maj 2015 innan du deklarerar. Pengarna kan du låta ligga i max 5 år sedan måste de återföras till beskattning. Det finns alltså klara likheter med periodiseringsfond och expansionsfond. Insättningen får stå kvar där till 31 december 5 år senare. Men du kan också ta ut klumpsumman i olika delbetalningar och därmed beskatta en bit av totalsumman varje år. På detta sätt kan du jämna ut inkomster och beskattning över flera år och undvika att komma över gränsen för statlig skatt och värnskatt i onödan.

Hur öppnar man upphovsmannakonto?

Bankerna har speciella konton för detta ändamål. Det är nämligen en speciell skatt på räntan för dessa konton också. Du betalar bara 15% skatt på räntan på ett upphovsmannakonto jämfört med vanliga bankkonton och företagskonton som har 30% skatt på räntan. Dessa konton omfattas av den statliga insättningsgarantin.

Här kan du öppna upphovsmannakonto hos Handelsbanken

Vem räknas som upphovsman?

Den eller de som skapat ett litterärt eller konstnärligt verk räknas som upphovsmän, exempel på vilka verk som räknas är:

  • skönlitterära och/eller beskrivande framställningar i både tal och text.
  • musik och/eller "sceniska verk" som teaterpjäser, pantomimer, koreografier och iscensättningar. 
  • filmer och bildkonst
  • byggnadskonst och brukskonst
  • verk som framställts och visats på andra sätt.

Läs mer om upphovsmannakonto här på Skatteverket

Läs även Lag (1979:611) om upphovsmannakonto

2 Jan 2015


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se