Stäng
Problem med Å Ä Ö vid App-utveckling?Lösa problem med svenska tecken. Har du problem med "Å", "Ä" och "Ö" när du programmerar spel och appar? Fungerar det inte att öppna en URL med svenska tecken? eller har du problem med att öppna en URL som har svenska tecken i argumentet som skickas med? Fungerar inte din iPhone-app med svenska tecken?

Lösa problem med å ä ö

Strulet med svenska tecken (å ä ö) och komma (,) eller punkt (.) i decimaler är lika gammalt som det första programmeringsspråket. Svenska utvecklare och programmerare har alltid fått uppfinna hjulet igen varje gång det kommer en ny modell eller ett nytt språk. I den här artikeln kommer jag fokusera på lösningen av problemet för iPhone och iPad utvecklare som programmerar i Objective-C (t.ex. i Xcode miljön).

Lokalisering av programvara

Att "lokalisera" eller anpassa ett program till en lokal marknad är också något som översättare får tampas med. Ofta behöver översättaren ta hänsyn till Menyer och Kortkommandon vid översättningar så att man behåller samma snabbkommandon t.ex. ctrl-c för att kopiera även när programmet eller meny-alternativen översatts från engelska till svenska. Att översätta ctrl-c till ctrl-k för kopiera för att det börjar med k i svenska kommer göra att programmet inte fungerar som det ska eller blir omöjligt att använda, eftersom programkoden fortfarande förväntar sig ctrl-c även om menyn översatts till svenska. Därför är det viktigt att översättningar av programvara görs av en kompetent IT-översättare som förstår både översättning och programmering. Du kan anlita mig här för översättningsprojekt inom IT!

Söka på svensk webbsida från din App

Ofta är det praktiskt att kunna söka direkt från din app på ditt företags hemsida eller liknande. Men då får man ofta problem med att det inte går att mata in svenska tecken, eller att det inte går att söka på ord som har svenska bokstäver som "bokföra moms på intäkter från app-försäljning", "moms på appar i Sverige" eller "bokföring vid import av mobil". Det normala är att ingenting alls händer när programmet försöker öppna en sida eller URL med argument som innehåller svenska tecken. Du kanske har försökt programmera så här i Xcode för din kommande iPhone app:

  NSString *StringMedPlus = [Inmatning stringByReplacingOccurrencesOfString:@" " withString:@"+"];

(för att hantera sökningar eller argument med flera ord måste du lägga in ett "+"-tecken istället för space för att det ska fungera. Detta löser du med stringByReplacingOccurrencesOfString enligt ovan)

  NSString *slutgiltigURL = [NSString stringWithFormat:@"http://www.google.com/search?q=%@", StringMedPlus];  

(Här kombineras Google URL:en med sökargumentet till en enda textsträng som innehåller plus-tecken mellan sökorden)

  [[UIApplication sharedApplication] openURL:[NSURL URLWithString:slutgiltigURL]];

(men det sista kommandot kommer inte öppna någon söksida för dig, eftersom din Xcode kod fuckat upp med de svenska tecknen å-ä-ö om någon använder ord som innehåller dessa tecken)

Hur löser man problemet med Å,Ä,Ö för iPhone och iPad uteckling?

Det är inte lätt att hitta lättförståelig information på svenska för Xcode utvecklare som vill ha hjälp att hantera internationella teckentabeller. Bara att stava till lättförståelig är en utmaning.. Jag har själv dammsugit hela internet på både svenska och engelska artiklar men inte hittat någon klockren sida som löser problemet klart och tydligt med svenska tecken för Xcode. Man hittar en del om JAVA och C++ som kan ge en ledtrådar till hur man skulle kunna lösa det i Xcode. Jag fick helt enkelt testa mig fram med olika tips och knep som föreslogs i massor av olika forum. Eftersom jag inte kan vara ensam i Sverige om att ha dessa problem med å-ä-ö i app- och spelutveckling på svenska tänkte jag dela med mig av min lösning här på Ekonomibloggen som läses av många företagare och apputvecklare, som normalt har problem med momshantering och bokföring relaterat till appar etc. Men nu tänkte jag alltså hjälpa er med lite Xcode programmering också!

Öppna URL med svenska tecken i Xcode

Antag att du har en iPhone-app där du har en sökruta som man kan använda för att söka information direkt på en websida med hjälp av Google. Momsens.se har en sådan anpassad sökmotor som du hittar igen högt upp i den högra spalten. Du kan också klicka här för att komma direkt till den skräddarsydda sökmotorn för Momsens. Du kan skapa en egen sökmotor för din sida om du har AdsenseAdsense/Mina annonser/Sökning/Anpassade sökmotorer. Fördelen med en sådan sökmotor är att du tjänar några extra kronor på dina interna sökningar på din webbplats, eftersom Google slänger med lite annonser precis som i sin vanliga sökmotor, men nu får du också en del av kakan!

 

Xcode koden för att hantera strängar med svenska tecken ser ut så här:

Med den här Xcode koden öppnar jag en sida på momsens.se där Googles anpassade sökmotor letar igenom hela siten efter matchande sidor som stämmer överens med de argument användaren matat in i sökrutan i appen. Därför ser URL:en lite konstig ut. Du kan skapa en liknande sökfunktion för din sida genom att ersätta URL:en med den som kommer fram när du gör en "tom" sökning på din egen sida.

Nyckeln till att få strängar att fungera med svenska tecken är kommandot "NSUTF8StringEncoding". Så här blir Xcode programmeringen:

Ladda hela källkoden ViewControler.m | ViewControler.h


    NSString *Inmatning = NSLocalizedString(MomsensSearchField.text, nil);

    NSString *StringMedPlus = [Inmatning stringByReplacingOccurrencesOfString:@" " withString:@"+"];

    NSString *UTF8FormateradURL = [NSString stringWithFormat:

       @"http://www.google.se/cse?cx=partner-pub-9135043205349318:2159573588&ie=UTF-8&q=%@",

       [StringMedPlus stringByAddingPercentEscapesUsingEncoding:

       NSUTF8StringEncoding]];

    NSURL *FullstandigURL = [NSURL URLWithString:UTF8FormateradURL];

    [[UIApplication sharedApplication] openURL:FullstandigURL];


Så får du din svenska app att fungera med svenska tecknen å, ä och ö!

Hur skapar man ikoner för iPhone snabbt?

Det är mycket tidsödande att skapa alla ikoner i massor av olika storlekar för alla olika iOS och iPhone och iPad modeller. Ett sätt att göra det effektivare än att formatera om och spara om varje bild i ett bildprogram är att använda dig av den inbyggda bildomvandlaren sips:

sips -z 1242 2208 x.png --out 2208x1242.png

Du kan göra det ännu effektivare genom att köra ett script. Eftersom Mac-datorerna numera byger på Linux kan man skapa smidiga script för att automatisera omformateringen av ikonerna. Du kan ladda ner mitt script för att formatera om bilder för Xcode här så får du alla de vanliga storlekarna du behöver. Den skapar också bilder i rätt storlekar för skärmdumparna du behöver ladda upp på App Store och även några vanliga storlekar för Google Play om du tänker göra en Androidversion av appen också. Så här kör du mitt script:

Lägg genico.sh i foldern där du har din bild som du vill omformatera.

Du kan också använda den uppdaterade (2018) genico2.sh som har utökats med de nyaste storlekarna. Nu finns även genico4.sh (2020).

Döp om din bild till x.png

Öppna terminalfönstret, gå till rätt katalog (cd KATALOG / cd ..)

Skriv: sh genico.sh

Vips så har du massor med bildfiler i rätt storlekar.

Se mina appar för iPhone/iPad/iPod

 

Andra artiklar som kan intressera dig:

Hur bokför man App till firman när Google/Apple fakturerar alla som privatpersoner?

Nya regler för moms och försäljning av appar

Gratis moms-app till din mobil för att räkna ut momsen

Hur bokför man Google Play Developer avgiften?

Ladda ner nya Swift manualen här

 

25 May 2015


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se