Stäng
Hur bokförs Google Play developer registration fee?Google Play (Android Markets) tar en avgift för att man ska få börja sälja appar där. Hur bokförs avgiften för Google Play? Det som tidigare hette Android Markets. Det är inte helt enkelt att lista ut hur man ska bokföra detta. Men man kan ta fram två huvudalternativ. Antingen ser man det som en försäljningskostnad, t.ex. som i det här exemplet med bokföring av Spinnup (avgift för att distribuera musiken via Spinnup). Eller så bokför man det på konto 5420 programvaror, som man gör med t.ex. prenumerationer på Officepaketet online, eller ett bokföringsprogram på nätet. Jag väljer i det här exemplet med avgiften för app-plattformen Google Play att se det som en distributionskostnad för apparna. Eller med andra ord en försäljningskostnad för apparna. Jag väljer att skapa ett eget konto för just app-kostnaderna och kallar det för 6093 Försäljningskostnad Google Play. Ni kan se ett exempel på hur en app ser ut som ligger uppe till försäljning på Google Play här. Sedan kommer vi då till själva bokföringen av kostnaden.

Hur bokför man kostnaden för Google Play?

Vilket land är motparten registrerad i när man köper en tjänst från Google Play? Är det som med Adsense att man fakturerar Google i Irland? eller är det Google Sverige som tar ut en avgift för att man säljer appar på Google Play? Hur gör man med momsen? I fallet med Google Play developer registration fee är det faktiskt så att det är Google i USA som fakturerar dig den avgiften (Google, 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA, 94043 US). Det blir alltså ett inköp av tjänst utanför EU. Det betyder att vi måste beräkna fiktiv ingående och utgående moms på inköpet. Har du ett mer avancerat bokföringsprogram som t.ex. Speedledger kan du låta programmet autokontera momsen med momskod 220 så blir det rätt i momsrapporterna. Du kan också behöva göra detta manuellt om du har ett enklare bokföringsprogram. Se här hur du ska fylla i momsrapporten för import av tjänst utanför EU. Jag betalar avgiften för Google Play plattformen med mitt privata kreditkort, det blir då alltså fråga om en egen insättning som bokförs på BAS-konto 2018. Avgiften är på $25 vilket motsvarar 178,50 Kr vid köpet. Då blir konteringen av registreringsavgiften för Google Play så här:

Beskrivning Konto Debet Kredit
Försäljningskostnad Upwork 6093 150  
Utgående moms 2614   37,5
Ingående moms 2645 37,5  
Företagskonto 1930   150

Ladda ner Gratis app på Google Play

Läs också:

Hur bokför man App till firman när Google/Apple fakturerar alla som privatpersoner?

Nya regler för moms och försäljning av appar

Gratis moms-app till din mobil för att räkna ut momsen

Hur bokför man Apple Developer Program?

Så här bokför man Google Adwords

Hur bokför man Google Play försäljning av Appar?

15 Oct 2014


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se