Stäng
Hur bokför man Google Adwords?

Google Adwords. Hur bokförs Google Adwords annonsering? Hur konteras inköp av annonser på Google? Vilket konto ska man använda för Adwords?

Bokföra Adwords

När du köper annonser med Google Adwords så köper du en tjänst från Google på Irland. Det blir alltså inköp av tjänst från EU-land. Det betyder att du måste beräkna fiktiv moms, eller med andra ord så gäller omvänd skattskyldighet. Du måste alltså själv beräkna momsen på inköpet. Men du ska ej betala in denna moms till Skatteverket eftersom du samtidigt bokför en utgående moms i Kredit på konto 2614 som tar ut den ingående momsen som bokas i debet på konto 2645. Detta görs för att omsättningen av tjänster inom EU ska registreras och hamna rätt i momsdeklarationen. Beroende på vilket bokföringsprogram du använder kan du också behöva ange en momskod. Välj då den rad som har beskrivningen "inköp från kund inom EU" eller liknande. Använder du Speedledger är momskoden 210 - Inköp av tjänster från annat EU-land enl. huvudregeln 25% (omv. skattsk.). Konto 5910 är annonsering och konto 2018 är BAS-kontot du bokför på när du betalt med ditt privata kreditkort. Har du betalt via företagskontot, eller ett kreditkort kopplat till ditt företagskonto, krediterar du istället 1930 eller motsvarande.

Kontering av inköp av Google Adwords

Beskrivning Konto Debet Kredit
Google Adwords (Irland)  5910 1000  
Utgående moms tjänster utland 2614   250
Ingående moms tjänster utland 2645 250  
Egen Insättning 2018   1000

Har du ej momskoder i ditt bokföringsprogram är det bättre att bokföra på 4535 så att momsdeklarationen blir korrekt ifylld.

Vill du se fler exempel på hur man bokför olika typer av inköp i enskild firma? Läs mer här.

Hur fyller man i momsdeklarationen för Google Adwords?

Se hur du fyller i momsrapporten för import av tjänst från EU-land

Läs också så här bokför man Google Adsense

 

6 Nov 2014


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se