Stäng
Apple Developer Program - Hur bokförs årsavgiften?Apple Developer Fee. Hur bokförs avgiften för att få utveckla iOS appar? Hur konteras inköpet av licensen för att utveckla appar för iPhone och iPad? Hur bokförs Apples utvecklingsprogram? Får man dra momsen på utvecklaravgiften till Apple? Från vilket land faktureras Apple Developer Program?

Avgiften för iOS utveckling

Apple tar ut en avgift för att man ska få utveckla och sälja appar på Apple App store. Denna licens krävs för att man ska få de elektroniska certifieringar som behövs för att kunna kompilera appar i Xcode och sedan ladda upp dom via iTunes Connect till Apple App Store. Men hur bokför man detta inköp på 999 Kr (2015)? En snabb googling visar att det råder stor förvirring kring hur detta ska bokföras och hanteras. Som Apple fakturerar idag gäller detta.

  • Du får lyfta den svenska specificerade momsen på 25%
  • Apple fakturerar denna avgift från Apple Sverige
  • Försäljningen administreras av Apple Irland

Fakturan är från Irland men är en härlig blandning av både Engelska och Svenska, faktureras i svenska kronor SEK, och har svensk moms. Hur fungerar det här egentligen? Apple använder sin centrala administrativa funktion på Irland för att fakturera men man har även lokala säljkontor i många länder, i alla fall där det finns Apple Store. Det betyder att Apple kan fakturera från sitt svenska SE-VAT nr (VAT No. SE502070882101) och det blir därmed en inrikesförsäljning. Apple kontoret i Sverige säljer licensen men ekonomiavdelningen på Irland skapar fakturan och postar den till dig kan man säga. Så här ser fakturan ut med förklaringar. Klicka på bilden för att se fullstor upplösning:

Apple Developer Program - hur bokförs årsavgiften till Apple för licensen på 999 Kr per år som man behöver betala för att kunna utveckla appar för iPhone och iPad men även iPod.

Den här avgiften bokför man lämpligtvis på liknande sätt som för app-plattformen Google Play, man ser det som en distributionskostnad för apparna. Eller med andra ord en försäljningskostnad för app-utvecklingen. Jag väljer att skapa ett eget konto i bokföringsprogrammet för just för Apple-kostnaderna och döper det till "6094 Försäljningskostnad Apple Dev". Här kan ni se en app för att räkna ut vinsten vid försäljning av bostadsrätt som jag gjort för iOS. Nu har vi kommit så långt att vi faktiskt kan börja bokföra utvecklar-avgiften för Apple Developer Program.

Hur bokför man kostnaden från Apple Distribution International?

Jag betalar avgiften för Apple certifieringen med mitt privata kreditkort, det blir då alltså fråga om en egen insättning som bokförs på BAS-konto 2018. Avgiften är fakturerad i SEK så vi slipper räkna om beloppen till svenska kronor. Du behöver inte heller räkna fiktiv in-ut moms eftersom det är en vanlig inrikesfaktura, även om den skickas från Irland. Det är vilket VAT-nr som faktureringen sker ifrån som styr. Apple fakturerar från sitt svenska SE-momsregistreringsnummer, så det blir inrikesförsäljning även om det kan verka väldigt förvirrande med detta upplägg. Konteringen av registreringsavgiften för Apple Developer Program blir enligt följande:

Beskrivning Konto Debet Kredit
Försäljningskostnad Apple Dev 6094 799,20  
Ingående moms 2641 199,80  
Egen insättning 2018   999

Läs också:

Hur bokför man App till firman när Google/Apple fakturerar alla som privatpersoner?

Nya regler för moms och försäljning av appar

Gratis moms-app till din mobil för att räkna ut momsen

Så här bokför man Google Adwords

Hur bokför man Google Play försäljning av Appar?

Hur hanterar man momsen på Applecare fakturor?

9 Jan 2016


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se