Stäng
Vilken moms är det på artikelskrivande 6% eller 25%?Moms på artikelskrivande. Är du frilansare och säljer texter och artiklar? Undrar du om det är 6% moms på artiklar eller om det är 25% när man skriver texter och säljer till webbplatser och tidningar?

Moms på artikelskrivande

  • Handlar artikeln om bilder/foton som kommenteras är det 25%
  • Foto har 25%
  • Är artikeln bara ren text är det normalt 6%
  • Är det en artikel där fokus är på texten, med enstaka tillhörande bilder, är det också 6% på hela artikeln
  • Ibland måste foto och textdelen separeras vid fakturering och beläggas med 25% respektive 6% moms
  • Rekommendation: Fakturera artikelskrivande med 6% moms så gör du nästan aldrig fel

Skriver du som Hobby eller måste man starta företag?

Om du skriver artiklar, uppsatser och texter som privatperson och säljer till nyhetsbrev, webbplatser, bloggar eller tidningar kommer det blir en fråga om du har hobbyverksamhet eller näringsverksamhet?

Hobby eller Näringsverksamhet?

Om du skriver som hobby beror det på i hur stor utsträckning/omfattning du skriver artiklar, och hur stor del av din inkomst som kommer från det. Är det bara någon enstaka artikel ibland kommer inte Skatteverket kräva att du ska momsregistrera dig för det, men om du livnär dig (har din huvudsakliga inkomst från skrivandet) måste du momsregistrera dig och starta företag. Eller fakturera via faktureringsbolag som du kan läsa mer om här:

Företagare utan F-skatt trenden

Läs mer om kriterierna för Hobbyverksamhet

Om du säljer artiklar som privatperson blir det problem för köparen

Problemet som uppstår när du säljer som privatperson är att köparen/uppdragsgivaren kommer ses som din arbetsgivare och måste betala sociala avgifter på beloppet som betalas ut till dig. Det blir alltså mycket dyrare för dem, men för Dig är detta inte något problem.

Skapar du en faktura som privatperson lägger du inte på någon moms eftersom du inte är momsregistrerad.

Du redovisar inkomsterna från din hobbyverksamhet i din vanliga inkomstdeklaration. Du måste också fylla i en speciell bilaga kallad T2 Inkomst av tjänst för inkomstgivande hobby (SKV 2051). Resultatet av uträkningen (din vinst från hobbyn) för du in i ruta 1.6 (tidigare ruta 19) i inkomstdeklarationen. Vinsten från hobbyn beskattas som inkomst av tjänst (som om du fått vanlig lön). Förlust skriver du in på punkt 2.3, om du väljer att deklarera det. Du är inte skyldig att deklarera förluster från hobbyrelaterade aktiviteter.

Hur mycket kan jag tjäna utan att betala skatt på artikelskrivande?

Grundavdraget är 18900 Kr (inkomstår 2015) så det blir skattefri inkomst för dig om du tjänar mindre än detta. Har du en liten omfattning, få transaktioner, liten inkomst så brukar du inte behöva registrera företag. Det är faktiskt så att Skatteverket ofta nekar "hobbyskribenter" att få F-skatt för att dom har så liten omfattning på affärsverksamheten, deras problem är då att uppdragsgivarna kräver F-skatt som dom inte kan få.. därför har faktureringsbolag som Frilans Finans, Cool Company, Bolagskraft m.fl. vuxit upp som svampar ur jorden senaste åren. Det skulle kunna vara något för dig om du får fler uppdrag och uppdragsgivarna kräver att du har F-skatt.

Tips på artiklar om skrivande och frilansande:

Frilansrekommendationen - Hjälp med att räkna ut vad du ska ta betalt

Verksamt.se - Så säljer du artiklar

Guide - Hur bokför man försäljning av tjänster till kunder utomlands?

Tips på bra bokföringsprogram för dig som tänker starta enskild firma

Frilansare - Försäljning och inköp av tjänster

 

3 Oct 2015


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se