Stäng




Swedenborg och 'myntets förnedring'



Som en del av min frilansarverksamhet har jag nu även givit mig in på författarbanan och har som ett första test publicerat boken "Historia Quadrupel" bara för att undersöka hur hela publiceringssystemet fungerar. Jag har sammanställt och omarbetat några gamla texter och lagt ihop det till en bok för att se hur bokutgivning går till inför den första riktiga publiceringen längre fram av en "Starta Eget" bok som kommer under 2015. Så nu är jag officiellt författare också!

Smart marknadsföring av din bok

Swedenborg

Bokens första del handlar om Emanuel Swedenborg som gjorde många intressanta och märkliga insatser på mekanikens, metallurgins och även hjärnanatomins område, där hans idéer anses ha lagt grunden till modern hjärnforskning. Men han var också mycket aktiv i riksdagens arbete inom ekonomiska frågor. Hans undersökningar av fossiler innebar startpunkten för den svenska paleontologin (läran om utdöda växter och djur), även om Swedenborg till att börja med trodde att han hittat rester av syndaflodens verkningar. År 1741 valdes Emanuel Swedenborg in i Vetenskapsakademin i Stockholm tack vare att hans släkting Carl von Linné rekommenderat honom. Swedenborg kan sägas vara Sveriges svar på Leonardo Da Vinci.

Daedalus Hyperboreus

Swedenborg arbetade också med Polhem i den relativt omfattande verkstaden i Stjernsund i östra Dalarna. Kungens intresse väcktes av ”Daedalus Hyperboreus” (Den nordlige Daedalus) som författats av Swedenborg. Där beskrev han sina egna och även Polhems tekniska uppfinningar och teorier. Där hittar man också det relativt kända utkastet till flygmaskinen. År 1716 utnämnde Karl XII honom till extra ordinarie assessor (biträde) i Bergskollegium. Kungen var mycket imponerad av Swedbergs kunskaper i matematik och mekanik. De diskuterade nya räknemetoder för mått, mynt och vikt och införandet av decimalsystemet. Problemet att skapa en vattenväg tvärs över Sverige, Göta kanal, var Swedenborg också involverad i.

Karl XII & Swedenborg

När Karl XII dog 1718 förlorade Swedenborg sitt främsta stöd för att kunna göra en världslig karriär. Som tur var kunde han ganska omgående få ut ett stora arv från sin mor och sin styvmor som gjorde honom ekonomiskt oberoende. År 1719 lät den nu regerande drottningen Ulrika Eleonora, enligt tidens sed i fråga om biskopsfamiljer, adla Swedbergsfamiljen. Som äldste son fick Emanuel, nu med efternamnet Swedenborg, i egenskap av släktens huvudman en plats i riksdagen. Där kom han att bli mycket aktiv. Han intresserade sig för ekonomiska frågor och penningvärdeförsämringens följder. Swedenborg varnade också för den kraftiga inflationen efter kungens död, "myntets förnedring" som han uttryckte det. Swedenborg var alltså pionjär även inom området att analysera och hantera inflationen i ekonomin vilket idag hanteras av Riksbanken. Här kan du läsa en mer ingående analys av Swedenborgs inflationsteorier: Swedenborg's Modest Thoughts on the Deflation and Inflation of Swedish coinage (1722) by George F Dole.

Pliktexemplar och utlåning på bibliotek

Finns inte boken på ditt bibliotek kan den ofta fjärrlånas via LIBRIS

När det tryck upp ett pliktexemplar så nu kommer det finnas med hos de här biblioteken:
Kungliga biblioteket i Stockholm, Lunds universitetsbibliotek, Stockholms universitetsbibliotek, Uppsala universitetsbibliotek, Linköpings universitetsbibliotek, Göteborgs universitetsbibliotek och Umeå universitetsbibliotek eller åtminstone hos de två första. Det kan dock dröja ett tag innan din bok katalogiseras och görs tillgänglig för utlåning hos dessa referensbibliotek. Det kan nämligen ta upp till nio månader innan en pliktleverad bok blir katalogiserad av Nationalbibliografin. Enligt Lagen om pliktexemplar (Lag (1993:1392) om pliktexemplar av dokument) ska alla sju universitetsbiblioteken i landet erhålla varsitt gratis exemplar av böcker som trycks i Sverige när upplagan kommer över 30st. Trycks det färre än 30 böcker anger lagen leveransplikt på två exemplar och då arkiveras originalet hos Kungliga biblioteket i Stockholm och en kopia på Lunds universitetsbibliotek. Enligt lag är tryckerierna ansvariga att skicka in pliktexemplar av böckerna dom trycker upp så varken du som författare eller förlag behöver skicka in böcker själv (så länge den är tryckt i Sverige).

Här kan man följa vilka bibliotek som fått in din bok

Varje gång någon lånar ett fysiskt exemplar på något av biblioteken får man 5,50 Kr :)
många bäckar små..

10 Dec 2014


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.