Swedenborg och 'myntets förnedring'Som en del av min frilansarverksamhet har jag nu även givit mig in på författarbanan och har som ett första test publicerat boken "Historia Quadrupel" för att undersöka hur hela publiceringssystemet fungerar. Jag har sammanställt och omarbetat några gamla texter och lagt ihop det till en bok för att se hur bokutgivning går till inför den första riktiga publiceringen längre fram av en "Starta Eget" bok som kommer under 2015. Så nu är jag officiellt författare också!

Smart marknadsföring av din bok

Swedenborg

Bokens första del handlar om Emanuel Swedenborg som gjorde många intressanta och märkliga insatser på mekanikens, metallurgins och även hjärnanatomins område, där hans idéer anses ha lagt grunden till modern hjärnforskning. Men han var också mycket aktiv i riksdagens arbete inom ekonomiska frågor. Hans undersökningar av fossiler innebar startpunkten för den svenska paleontologin (läran om utdöda växter och djur), även om Swedenborg till att börja med trodde att han hittat rester av syndaflodens verkningar. År 1741 valdes Emanuel Swedenborg in i Vetenskapsakademin i Stockholm tack vare att hans släkting Carl von Linné rekommenderat honom. Swedenborg kan sägas vara Sveriges svar på Leonardo Da Vinci.

Daedalus Hyperboreus

Swedenborg arbetade också med Polhem i den relativt omfattande verkstaden i Stjernsund i östra Dalarna. Kungens intresse väcktes av ”Daedalus Hyperboreus” (Den nordlige Daedalus) som författats av Swedenborg. Där beskrev han sina egna och även Polhems tekniska uppfinningar och teorier. Där hittar man också det relativt kända utkastet till flygmaskinen. År 1716 utnämnde Karl XII honom till extra ordinarie assessor (biträde) i Bergskollegium. Kungen var mycket imponerad av Swedbergs kunskaper i matematik och mekanik. De diskuterade nya räknemetoder för mått, mynt och vikt och införandet av decimalsystemet. Problemet att skapa en vattenväg tvärs över Sverige, Göta kanal, var Swedenborg också involverad i.

Karl XII & Swedenborg

När Karl XII dog 1718 förlorade Swedenborg sitt främsta stöd för att kunna göra en världslig karriär. Som tur var kunde han ganska omgående få ut ett stora arv från sin mor och sin styvmor som gjorde honom ekonomiskt oberoende. År 1719 lät den nu regerande drottningen Ulrika Eleonora, enligt tidens sed i fråga om biskopsfamiljer, adla Swedbergsfamiljen. Som äldste son fick Emanuel, nu med efternamnet Swedenborg, i egenskap av släktens huvudman en plats i riksdagen. Där kom han att bli mycket aktiv. Han intresserade sig för ekonomiska frågor och penningvärdeförsämringens följder. Swedenborg varnade också för den kraftiga inflationen efter kungens död, "myntets förnedring" som han uttryckte det. Swedenborg var alltså pionjär även inom området att analysera och hantera inflationen i ekonomin vilket idag hanteras av Riksbanken. Här kan du läsa en mer ingående analys av Swedenborgs inflationsteorier: Swedenborg's Modest Thoughts on the Deflation and Inflation of Swedish coinage (1722) by George F Dole.

Ryska revolutionen, Marshallplanen & Kriget i Afghanistan

De andra delarna av boken behandlar en analys av den Ryska revolutionen där du får nya infallsvinklar och förklaringar till hur den uppstod och påverkade historien. Marshallplanen behandlar startskottet för CIA och det kalla kriget och ger dig en ökad förståelse för hur dagens samhälle ser ut och har utvecklats efter andra världskriget. Till sist gör vi en djupdykning i Sovjets invasion i Afghanistan och hur alla dessa händelser så småningom ledde fram till att Usama bin Ladin fick förutsättningar för att sätta skräck i en hel värld. Den fysiska publiceringen av denna samling innebar också uppdateringar, korrigeringar, omformuleringar och tillägg av originaltexterna jag skrivit som hade några år på nacken. De digitala artiklarna finns här men då får man stå ut med lite reklam. De omarbetade versionerna finns bara tillgängliga i den här fysiska publikationen Historia Quadrupel och i boken slipper man annonser.

Du kan köpa Historia Quadrupel boken på Bokus.com

Andra länkar där du kan köpa/läsa om boken "Historia Quadrupel" med Swedenborg, Ryska revolutionen, Marshallplanen och Kriget i Afhanistan:

CDON 

ADLIBRIS 

LITTERATURKLUBBEN 

SMAKPROV 

BOKFYND 

AMAZON

Historia Quadrupel publiceras av Vulkan

Författare

Bandtyp

Mjukpärm

Utgivningsdatum

20141125

Sidor

49

Pliktexemplar och utlåning på bibliotek

Finns inte boken på ditt bibliotek kan den fjärrlånas via LIBRIS

Det kommer även tryckas upp ett pliktexemplar så nu kommer jag för alltid finnas med hos de här biblioteken:
Kungliga biblioteket i Stockholm, Lunds universitetsbibliotek, Stockholms universitetsbibliotek, Uppsala universitetsbibliotek, Linköpings universitetsbibliotek, Göteborgs universitetsbibliotek och Umeå universitetsbibliotek eller åtminstone hos de två första. Det kan dock dröja ett tag innan Historia Quadrupel trycks, katalogiseras och görs tillgänglig för utlåning hos dessa referensbibliotek. Det kan nämligen ta upp till nio månader innan en pliktleverad bok blir katalogiserad av Nationalbibliografin. Enligt Lagen om pliktexemplar (Lag (1993:1392) om pliktexemplar av dokument) ska alla sju universitetsbiblioteken i landet erhålla varsitt gratis exemplar av böcker som trycks i Sverige när upplagan kommer över 30st. Trycks det färre än 30 böcker (det troliga i fallet med den här boken) anger lagen leveransplikt på två exemplar och då arkiveras originalet hos Kungliga biblioteket i Stockholm och en kopia på Lunds universitetsbibliotek. Enligt lag är tryckerierna ansvariga att skicka in pliktexemplar av böckerna dom trycker upp så varken du som författare eller förlag behöver skicka in böcker själv (så länge den är tryckt i Sverige).

Här kan man följa vilka bibliotek som fått in boken Historia Quadrupel

Varje gång någon lånar ett fysiskt exemplar på något av biblioteken får jag 5,50 Kr :)
många bäckar små..

Historia Quadrupel på Twitter

Det har även twittrats om boken här
(ni får scrolla ned en bra bit till 25:e november)

Bokpublicering och SEO

Hur är detta bra för mina övriga webbplatser m.m.? Google ger bonuspoäng till personer som förekommer i officiella publikationer, när Google ser mitt namn på många andra sidor så styrker det mitt "Google Authorship" och alla sidor som jag märkt som skrivna av mig med min Googlesignatur får bonuspoäng, det betyder att google kommer ranka upp mig i sökresultaten för de blogginlägg jag gör på momsens.se eftersom jag är en erkänd författare med officiellt utgiven publikation. Allt jag skriver väger nu tyngre i Googles ögon. Mitt "fingeravtryck" på nätet blir nu betydligt större vilket gynnar allt annat jag gör på nätet.

10 dec 2014

MOMS-SKATT-BOKFÖRING


Sök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)www.momsens.se


Momslathunden gör bokföring och momsdeklarationer busenkelt.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkarekonomibloggar.nu

bloggar om ekonomi, bokföring och finans
Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Sekretesspolicy för Momsens.se