Stäng




Försäljning på mässor utomlands



Bokföra försäljning av varor på mässor i andra länder. Hur gör man med momsen när man säljer på mässor i andra EU-länder? Måste man momsregistrera sig i landet mässan äger rum? Gäller tröskelvärdena för distansförsäljning till andra länder när man säljer på mässor utomlands? Kan man momsregistrera sitt svenska företag utomlands eller måste man även registrera företaget i andra länder?

Försäljning på mässor i andra EU-länder 

Som exempel kommer jag ta Finland, tack vare en betalfråga som jag fått från en av många svenska företagare som åker på mässor dit, och är osäker på vad som gäller med moms och fakturering på utrikesmässor. Det är ett EU-land och detta exempel kan därför överföras på andra EU-länder som t.ex. Tyskland eller Frankrike.

Kort sammanfattning

Måste man momsregistrera sig om man säljer på mässor utomlands?

JA, du måste momsregistrera dig i landet som mässan är, t.ex. Finland. 

Du måste ställa ut fakturor från ditt lokala momsnr t.ex. ditt finska momsregistreringsnummer (FO-nummer) som du får för ditt svenska företag. Du kan alltså ha momsregistreringsnummer i ett annat land utan att ha ett företag registrerat där.

Du måste skapa fakturor med utländsk moms t.ex. finsk moms när du säljer inrikes i Finland.

Har du utländskt företag (sett från t.ex. Finland) måste du momsregistrera dig direkt från första försäljningen. Eftersom du inte har företag registrerat i det andra landet och inte är momsregistrerad där just nu får du egentligen inte bedriva försäljning på plats i landet som mässan är. Det krävs momsregistrering i varje EU-land du är på mässor i. 

Läs mer om momsregistrering i Finland och vilket kontor du ska vända dig till

Mässor är inrikesförsäljning

Eftersom försäljningen i princip alltid anses omsatt i det land försäljningen sker på mässor så blir det fråga om inrikesförsäljningar. Därför måste man momsregistrera sig i varje land som man gör försäljning om man inte hanterar det som distansförsäljning, dvs att man har en säljmonter men exporterar varorna från Sverige i ett andra skede så att det blir fråga om distansförsäljning (men oftast har man dock en situation som innebär att man för att få bedriva försäljning på plats i ett EU land måste vara momsregistrerade där innan affärsverksamheten börjar). 

Båda länderna är med i EU med fri rörlighet så inga tillstånd krävs om du inte säljer speciella typer av varor eller tjänster. Du behöver inget arbetstillstånd eller liknande heller.

All vinst beskattas i Sverige om du har väsentlig anknytning till Sverige vilket man alltid har om man har företag registrerat i Sverige. 

Omvänd skattskyldighet

Det finns något som kallas omvänd skattskyldighet eller reverse charge som de flesta företagare känner till som håller på med internationell handel. Det betyder helt enkelt att köparen beräknar momsen istället för säljaren. Så här fungerar det när företag säljer till varandra mellan olika länder och då skapar man fakturor utan moms. Det krävs att både köparen och säljaren är momsregistrerade i sina länder och att man anger det internationellas VAT-nummret på fakturan för att man ska få fakturera utan moms. Detta gäller dock ej dig som säljer på mässor eftersom det blir fråga om inrikesförsäljning.

Hade du sålt och skickat varorna från Sverige till Finland hade det varit aktuellt med distansförsäljning där man fakturerar med SVENSK MOMS upp till tröskelvärdet 35000 EURO till privatpersoner, säljer man över det måste man momsregistrera sig i Finland och fakturera med FINSK MOMS även om man inte säljer på plats i Finland. 

Säljer man från företag till företag (B2B) mellan länder fakturerar man utan moms och gränsen för distansförsäljning gäller inte, du kan alltså sälja utan moms (enligt omvänd skattskyldighet) för hur mycket som helst till FÖRETAG i andra länder utan att du blir skyldig att momsregistrera dig i landet dit du säljer till företagskunder.

Information från Skatteverket i Finland:

Undantag från tillämpning av den omvända skattskyldigheten

Den omvända skattskyldigheten tillämpas inte om den som köper en tjänst är

en privatperson eller

en utlänning som inte har fast driftställe i Finland och som inte är införd i registret över momsskyldiga.

Den omvända skattskyldigheten tillämpas inte på följande försäljningar:

persontransporttjänster, rätt till inträde till kurser, vetenskaps-, kultur-, underhållnings- och idrottsevenemang, mässor och utställningar och andra liknande evenemang samt tjänster med direkt anknytning till inträdet och distansförsäljning enligt lagens 63 a §.

En utlänning ska registrera sig som momsskyldig för försäljningar som genomförs i Finland om inte den omvända skattskyldigheten tillämpas på försäljningen.

Detta betyder att du som har svenskt företag som vill sälja på mässor är skyldig att momsregistrera dig i Finland från första försäljningskronan, eller snarare Euron i Finlands fall. Oavsett om kunderna är privatpersoner eller företag

Men det finns gränser för momsfri verksamhet i Finland, eller?

Ja om du har Finländskt företag så kan du som i Sverige bedriva hobbyverksamhet. Men dessa regler gäller inte för utländska företag som är verksamma i Finland; Gränsen för momsfri verksamhet i liten skala (omsättningen är högst 10000 Euro fr.o.m. 20160101) tillämpas inte på en utländsk näringsidkare som inte har ett fast driftställe i Finland = gäller inte ditt svenska företag.

Det betyder alltså att du inte slipper registrera dig för att du säljer under ett visst belopp. Att du säljer för 16000 Euro saknar betydelse i detta sammanhang (hade varit aktuellt vid distansförsäljning eller om du haft ett företag registrerat i Finland). Du måste därför momsregistrera dig från första försäljningen.

Ställa ut faktura vid försäljning på mässa utomlands

Fakturan du ställer ut ska ange ditt finska momsregistreringsnummer eftersom det rör sig om försäljning i Finland. Det finska momssystemet är i stort sett en kopia av det svenska men med något annorlunda momssatser. Standardmomsen är 24% och inte 25% som i Sverige.

Se Finland's momssatser

Se övriga EU-länders momssatser här

Sälja på mässor med hjälp av Business Sweden

Är man ett litet företag kan det ibland vara för dyrt att ha en egen monter, då kan man dela monter med andra för att få ned kostnaden. Mer info och hjälp om detta här:

Business Sweden

Kostnaden för monter m.m. på mässa

Beroende på upplägget kan faktureringen ske på olika sätt t.ex. att det finländska företaget fakturerar det svenska företaget före mässan och båda företagens VAT-nr (momsregistreringsnummer) finns på fakturan. Då faktureras kostnaden från ett finländskt företag till ett svenskt företag enligt omvänd skattskyldighet (reverse charge) utan moms. Har du fått ditt finska momsnr kan du också få en faktura utställd till det som en inrikesförsäljning i Finland med finsk moms. Får du en faktura utställd med finsk moms till ditt svenska företag (svenska momsnr) kan du ej lyfta den finska momsen utan den blir en kostnad för dig, den momsen kan du sedan begära tillbaka via VAT Refund.

Men enklast är att fixa finskt momsnr i god tid och se till att alla kostnader relaterade till mässan/utställningen blir fakturerade till det finska momsregistreringsnummret/FO-nr. Detta eftersom kringkostnader som el, vatten och säkerhetsbevakning är omsatta i det aktuella landet om det faktureras separat och inte som del av ett paket för monter på mässan. Det råder stor förvirring kring detta och man kan få olika svar från olika handläggare på Skatteverken i de olika länderna.

Det enklaste sättet att minimera momsproblemen och bedömningsproblemen kring detta är att registrera sig för moms i landet man ska på mässa till så fort som möjligt så att alla dessa kostnader kan faktureras till det momsnumret. 

 

28 Jul 2016


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.



MOMS-SKATT-BOKFÖRING



Sök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)



Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.



Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se