Stäng
Måste författare registrera företag?Författare och inkomsterMåste man registrera företag om man försörjer sig på skrivande? Behöver författare momsregistrera sig? Hur deklarerar man inkomster från bokförsäljning? Ska man betala skatt på royalty från bokförsäljning och hur redovisas bokinkomster? Är författande hobby eller näringsverksamhet? Kan man sälja böcker och vara momsregistrerad utan att ha ett formellt företag?

Räknas författande som Hobby om man ger ut en bok?

"Om man skriver som hobby och får sin bok utgiven av förlag, räknas det då också som hobbyverksamhet? Låt oss säga att man har turen att få en bok om året eller vartannat år utgiven och får en mindre summa pengar för den, är det då en hobbyverksamhet? Det är ju svårt att skriva och kan ta lång tid (år) mellan varje bok. Då kan man ju inte kalla det för ett företag. Och många manus blir ju refuserade. Denna frågan kom upp idag när jag diskuterade med skrivande vänner som hoppas bli utgivna en dag. Tacksam för svar. Ha en bra dag. 
Med vänlig hälsning,"
Bra fråga, jag trodde att jag besvarat denna typ av frågeställning i mina bloggartiklar men det var mest spridda skurar och sporadiska fragment av svar. Så här kommer en mer komplett genomgång för hur man ska hantera inkomster som författare.
 
Precis det blir lite knepigt för de som försörjer sig på skrivande. Författare hamnar i en gråzon.

Tjäna pengar på andras böcker genom att översätta!

Nu kan du tjäna provision på andras bokförsäljning när du översätter deras böcker. Du får 75% av intäkterna från början.

Få provision på översättning av böcker

Tjäna pengar på översättning av böcker här


Måste författare registrera företag?

Kort svar:
Ni deklarerar inkomsten som hobbyinkomst i punkt 1.6 i deklarationen.
 
Har ni sålt böcker under året för över 30K måste ni momsregistrera er och göra momsdeklaration minst 1 gång per år.
 
Ni måste betala skatt redan från första kronan på vinsten. Denna skatt dras baserat på beloppet (vinsten) som redovisas i punkt 1.6.
 
Ni behöver, egentligen, registrera företag om ni skriver mer än ett par enstaka böcker och tjänar mer än 30K per år. Detta redovisas då som inkomst av näringsverksamhet i deklarationen. Med andra ord måste ni göra ett förenklat årsbokslut:
https://www.momsens.se/arsbokslut-enskild-firma

Hobby, företag och momsregistrering för författare

De royaltyinkomster du får är normalt klassificerade som inkomst av näringsverksamhet. Men skriver man en bok vartannat år och kanske saknar inkomst något år ibland då är det mer av en tillfällig sysselsättning. Man har med andra ord inte varaktig verksamhet som är ett av kriterierna för näringsverksamhet. Detta saknar dock betydelse för MOMSREGISTRERING. Nytt för i år (2017) är att det återigen är en skarp gräns på 30000 Kr, tjänar du mer än detta per år de senaste 2 åren måste du momsregistrera dig. Så författare har, i alla fall tidigare, ofta hamnat i den märkliga situationen att man inte har företag men ändå är momsregistrerad. 
OBS! Momsregistreringsgränsen höjdes 1 juli 2022 till 80000 SEK
 
Skatteverket nämner dock “engångsförfattande” och liknande och kommer man upp i 3 eller fler böcker är man nog antagligen inte “engångsförfattare” utan är snarare en yrkesmässig författare i deras ögon = man behöver registrera ett företag och göra bokföring.
Kriteriet på varaktighet är då uppfyllt (eftersom det är återkommande försäljningar av böcker), det är självständigt arbete (ni är inte anställda av bokförlag) och ni har vinstsyfte (om ni försörjer er med hjälp av dessa inkomster och inte bara gör det som en kul grej).
 
För att stanna kvar i “Hobby” och slippa registrera företag måste ni också uppfylla Skatteverkets definition på Hobby:
  • Hobby är något du själv utövar på din fritid.
  • du måste skriva vid sidan av en anställning, om du ej har jobb så är författandet inte en fritidssysselsättning utan ditt arbete/företag.
  • Hobbyn är inte din huvudsakliga inkomstkälla.
  • du har lön från vanligt jobb.
  • Du arbetar inte på uppdrag från någon annan.
  • du är inte anställd av ett bokförlag eller motsvarande.

Det kan alltså vara svårt att hävda att man är författare men ändå bara har det som hobby om man inte har någon annan större inkomstkälla. Därför måste författaren ofta registrera ett företag idag.

Det som händer när man får tillfälliga inkomster från t.ex. författande är att dessa blir beskattade som inkomst av tjänst, för dessa inkomster måste man betala Egenavgifter precis som om hade en enskild firma. Detta redovisas i samma ruta som hobbyinkomster.

Så här redovisar författare inkomster

 

Du redovisar inkomsterna från din hobbyverksamhet i din vanliga inkomstdeklaration. Du måste också fylla i en speciell bilaga kallad T2 Inkomst av tjänst för inkomstgivande hobby (SKV 2051)
 
Resultatet av uträkningen (din vinst från hobbyn) för du in i punkt 1.6 (tidigare ruta 19) i inkomstdeklarationenFörlust skriver du in på punkt 2.3. Läs även Skatteverkets broschyr om Hobbyverksamhet - Ger din hobby inkomster?
 
Får man royalty för att man skriver på uppdrag åt ett bokförlag eller motsvarande och bara har A-skatt (som vanliga löntagare) då är arbetsgivaren skyldig att betala sociala avgifter (arbetsgivaravgifter) som baseras på den ersättning/royalty du får in på kontot. Har man inte F-skatt är det den som betalar ut Lön eller motsvarande som blir skyldig att betala de sociala avgifterna, annars är det du själv som får betala dessa i form av egenavgifter. Staten får alltid in skatten på ett eller annat sätt.
Vill du också testa att göra en AI-video?
(Jag är partner med Synthesia)

Tips på läsning till författare

Jag har sammanställt några specifika länkar som gör att ni som tjänar pengar på bokförsäljning förstår bättre och mer grundligt hur det fungerar med moms, bokföring, skatter och företagande.

(läs gärna svaren i kommentarerna för en mer heltäckande bild)

 

 

 

 

 

 

(konkreta bildexempel för olika typer av inköp och försäljningar)

 

 

(Jag använde själv Bod.se för att distribuera den boken. Jag tycker att BoD var billigt och bra och där kan man ladda upp hela boken som färdig PDF så att man får tabeller, diagram och bilder att bli som man vill i den tryckta versionen jämfört med webbplatser där man ska redigera i en onlineredigerare, som oftast bara fungerar bra för text. Ett tips till er om ni vill ge ut själva istället för att vara beroende av ett bokförlag)

 

 

 

5 Feb 2017


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se