Stäng




Vilket parti bör en småföretagare med Enskild Firma rösta på i valet?



Val 2014 - Valresultat i Riksdagsvalet

Här kan du se valresultatet 2014 för Riksdagen. Både det preliminära rösträkningsresultatet från valnatten, samt det slutgiltiga resultatet som räknas fram allt eftersom. Du kan följa rösträkningen live lite längre ned i artikeln.

Så här gick det i Riksdagsvalet (slutgiltigt)

Hur borde en småföretagare ha röstat?

Bästa partiet för småföretagare. Att det börjar dra sig ihop till val är det väl få som har missat. Inte minst alla mer eller mindre patetiska TV-reklamer som rullar både i början och slutet av alla reklamavbrott börjar nästan bli irriterande. Ända fram till den 14 september då det är valdag ska vi få uthärda dessa reklamfilmer. Ja jag vet att Jan Björklund gick i skolan i Skene nu, det måste vara den mest kända skolan i Sverige vid det här laget. Sedan har vi den stackars flickan i Sossarnas reklam som kommer få leva resten av livet med att vara symbol för det söndertrasade Sverige som Socialdemokratin ser framför sig, men som orsakades av dom själva och Göran Persons dubblering av klasstorlekarna när jag själv gick på mellanstadiet. När jag gick i 3:an (1989) hade Sverige den högsta lärartätheten någonsin i historien, sen gick det utför. Speciallärare försvann, klasserna gick från 17 till 32 och resultaten av detta syns i dagens PISA-mätningar. Som man sår får man skörda och som man bäddar får man ligga. Där gick jag rakt in på floskeltoppen tillsammans med partiernas TV-reklamer!

Vilket parti ska man rösta på om man har Enskild Firma?

Det har varit tyst som i graven om småföretagarnas villkor i valdebatten. Här och där slinker det in någon floskel som "vill vill förenkla för småföretagarna", "vill vill minska administrationen för småföretagarna", "vi vill reducera sjuklönekostnaderna för de minsta företagen", "vi vill göra det billigare att anställa för småföretagare". Men väldigt få partier har gått ut med specifika och konkreta förslag på vad man faktiskt vill och kommer att göra om man får regeringsmakten. Men partierna måste väl ändå ha några förslag inom detta område som kan göra det intressant att rösta på just det partiet? Det finns faktiskt några partier som tänkt till och de kanske inte är de mest uppenbara valen som blir mina favoriter i detta val.

Vad vill partierna göra för småföretagarna?

Moderaterna har man under två val kunnat lite på att dom både tar fram förslag och genomför dom, men vad vill Moderaterna göra för småföretagarna den här gången? Svar: "Småföretagare ska känna sig trygga i att kostnader för anställning eller andra jobbskatter inte ökar", jaha förvånasvärt luddigt och oengagerat på småföretagarsidan hos Moderaterna, behålla status quo alltså. Inget att se fram emot där. Moderaterna går bort den här gången nu när jag har eget företag, konstigt nog.

Folkpartiet vill att vi ska rösta på dom för att dom vill förbättra skolan, något dom inte lyckats med under 8 år, hur ska dom kunna göra något nu som dom inte lyckats med under åtta långa år?? För småföretagare vill dom regelförenkla men för elever vill dom utöka regler, krav och betyg. Om man tror att mindre regler och krav är bra för företag borde inte mindre regler och krav vara bra för elever då också? Luddiga förslag på småföretagarområdet och ett förbrukat förtroende i skolfrågan. Vi stryker Folkpartiet också.

Centerpartiet har gjort en back to basic och vill fokusera på närodlad politik, frågan är om den hinner gro fram tills valdagen? Centerpartiets väljare har legat i träda under många val nu, kommer dom dyka upp det här valet eller försöker dom bara övervintra till nästa val? På småföretagarområdet har man som mest prioriterad målsättning att sänka kostnaderna för att anställa, men det berör inte mig som inte ska anställa, i alla fall inte under en överskådlig tid. Ett mindre prioriterat förslag som är bra är i alla fall att man vill ta bort alla skatter som kostar lika mycket i administration som dom drar in. Centerparitet blir en liten bubblare, ett "Maybe" som man skulle kunna rösta på om ingen annan har något vettigare att komma med.

Kristdemokraterna ber till Gud att man får en hjälpande hand över 4% spärren även denna gång. Inget konkret som berör mig med egen firma. Men man har dock ett par bra förslag om att förbättra den juridiska säkerheten för företagare för att minska risken för bolagsplundring och att kunna ta över ett bolag bara genom att förfalska ett par papper och skicka till bolagsverket. Sen har man lagt in lite luddiga formuleringar om att se över 3:12 reglerna (nej du stackars Kristdemokrat som läser detta 3:12 syftar ej på Matteus 3:12 i Bibeln..), dessa har ju setts över i årtionden nu. Det är dags att sluta "se över" och "utreda" och skrida till verket och handla. Men när man är ett parti med väljare som är vana att lägga över ansvaret på Gud får man också vända sig till Gud på valdagen. Som Kristdemokrat kan man alltid luta sig mot att de som röstar på de andra partierna är kättare och enligt Bibeln går det så här för dom enligt Moseboken 28:29 "Du skall famla mitt på ljusa dagen, såsom en blind famlar i mörkret, och du skall icke lyckas finna vägen; förtryck allenast och plundring skall du utstå i all din tid, och ingen skall frälsa dig." Risken är väl att det citatet handlar om Kristdemokraterna själva, snarare än de som röstar på partier som arbetar här nere på jorden i verkligheten.

Sverigedemokraterna ångar på och växer sig allt starkare, man har målet inom räckhåll att bli Sveriges tredje största parti. Men har man några förslag för småföretagare? Faktum är att jag blev överaskad av de tydliga och konkreta förslagen man har på småföretagarområdet. Som mest prioriterat mål har man att avskaffa den "allmänna löneavgiften" för företag med mindre än 10 anställda. Fantastiskt konkret och precis det som jag i min lilla enskilda firma behöver allra bäst. Ett avskaffande av den allmänna löneavgiften skulle innebära en sänkning av Egenavgifterna med nästan 10 procentenheter. Här snackar vi valfläsk så det osar om det! En fråga som automatiskt dyker upp då är hur man ska kunna finansiera en sådan sänkning? Visst man kan halvera ersättningen till Bert Karlsson och flyktingförläggningarna och spara in några kronor där, men det räcker nog inte för att skrapa ihop till en så stor sänkning. Just nu drar bara denna skatt in ca 100 miljarder till statskassan varje år. Ett frågetecken måste därför sättas för hur praktiskt genomförbart förslaget är, men att ha ett parti i riksdagen som aktivt driver detta som en prioriterad fråga kan säkert leda fram till en sänkning och kanske en halvering av denna straffskatt på företagande på sikt. I brist på bättre förslag från övriga partier måste jag konstatera att det är fördel Sverigedemokraterna så här långt. 

Socialdemokraterna. Sossarna har aldrig brytt sig om småföretagarna annat än på papperet. Har dom något nytt att komma med detta val? Nej tyvärr är deras mest prioriterade fråga för småföretagare en löjeväckande och förnedrande urvattnad och intetsägande text om en ny politik för stärkt konkurrenskraft och fler jobb och att fler nya företag måste startas och växa. Hur ska man sammanfatta det? Svar: Bullshit! Det är bara skräp och meningslösa ord och floskler. Socialdemokraterna befäster sin position som det parti som saknar intresse och insikt om småföretagarnas situation. Sossarna går fetbort även i detta val. Uppenbarligen är jag inte ensam om denna åsikt då partiet har sina lägsta opinionssiffror sedan 1914, vi säger gonatt till Bidragsdemokraterna.

Vänsterpartiet. Det här partiet hade jag inga förväntningar på i småföretagarfrågan, men dom glider fram med några positiva överraskningar trots allt. Man har givetvis ett par luddiga och intetsägande och svävande formuleringar för att ge sken av att man även intresserar sig för småföretagare, men trots allt har man vaskat fram ett konkret förslag som man prioriterar inom detta område och det är att slopa avgifterna för sjuka anställda de första 14 dagarna. Man vinner slaget mot Sossarna i småföretagarfrågan men förlorar kriget på grund av övrig politik som i många fall är kontraproduktiv för småföretagare. Vänsterpartiet går inte helt oväntat bort som möjlig kandidat för min röst.

Miljöpartiet. Partiet som man aldrig riktigt vet var man har i företagsfrågor. Det är antingen piska eller morot mot småföretagen. I vissa fall torterar man småföretagaren samtidigt som man matar den med en morot och så ställer man sig frågan varför får vi inte den torterade morotsätarens röster? Svaret på den frågan finns i frågan jag just ställde. Gjorde du en metal kullerbytta nu? Det är precis det Miljöpartiets politik handlar om, man snurrar in sig i resonemang och en politik som totalt sätt kör i diket för en småföretagare. Man är paradoxernas parti, vilket också visar sig i att man faktiskt har förvånansvärt konkreta och bra förslag för småföretagarna. Det mest prioriterade ämnet är att minska arbetsgivaravgiften och slopa sjuklöneansvaret för de första 14 dagarna. Man har redan Vänsterpartiet med sig, Sverigedemokraterna tycker samma sak i den här frågan, med hjälp av de borgliga partierna som paradoxalt nog inte vill avskaffa detta kan man ändå få igenom än ansenlig sänkning av kostnaderna då de borgliga partierna är inne på att i alla fall sätta ett maxtak för kostnaden för småföretagen. Man har också ett konkret förslag om att sänka egenavgifterna med 76000 Kr per år och företag. Men för mig som enskild näringsidkare finns inte så mycket att hämta hos Miljöpartiet eftersom man inte kommer kunna få igenom dessa förslag på grund av Sossarna. En röst på Miljöpartiet är alltså en bortkastad röst för en småföretagare trots allt. Synd. Miljöpartiet är förutom Sverigedemokraterna de som hade bäst och mest konkreta förslag för småföretagarna, men dom går inte att rösta på om man ser till helheten när man i bästa fall blir ett lydparti till Sossarna i regeringen.

Feministiskt initiativ. Första tanken är nä Fi fan alltså. Men jag ska ge det en ärlig chans. Det här blir åtminstone kul. En ny fläkt i riksdagen. Tänk er de framtida debatterna med Sverigedemokraterna. Det blir polsk riksdag med mycket action framöver! Hade absolut ingen aning om var detta parti eller organisation eller motståndsrörelse eller vad dom nu är har för åsikter i frågan om småföretagares situation. Det faller sig naturligt att småföretagare inte står i fokus inom denna organisation. Man har ändå Gudrun Schyman som både är och har erfarenhet av att driva ett eget företag. Hon har något som väldigt få partiledare har, nämligen konkret erfarenhet av småföretagarnas villkor och situation. Bara av den anledningen är det intressant att undersöka vad Fi har för åsikter och konkreta förslag på småföretagarområdet. Man vill i alla fall stimulera småföretagandet och förenkla skattesystemet för småföretagen. Man vill skapa öronmärkta riskkapitalfonder för kvinnliga företagare och att statistiken för statliga subventioner i näringslivet delas upp i Kvinnor och Män kolumner, antagligen för att man ska kunna se hur snedfördelat statens pengar delas ut från ett feministiskt perspektiv. Till de mer konkreta förslagen hör en ambition om att trygghetssytemen ska utformas på ett sådant sätt att det blir samma skydd för en företagare som för en anställd som förlorar sin inkomstkälla. Alltid något. Är du kvinnlig småföretagare som har det svårt att få tiden att gå ihop och känner att du behöver mer stöd och support uppifrån, då kan nog Fi tillföra något för dig som gör det värt att rösta på dom. Men som manlig enmansföretagare med enskild firma finns inte tillräckligt med konkreta förslag som gör det möjligt att lägga sin röst på Fi, i detta val. Men nu ser det ut som man kommer över 4% spärren och i nästa val kan Fi bli mer intressant för småföretagaren. Det blir i alla fall intressant att följa utvecklingen.

Här kan du läsa vilket parti du som småföretagare ska rösta på i valet 2018

Om man har enskild firma utan tankar på att anställa, vilket parti är bäst då?

För mig med nystartat företag är det inte helt enkelt att hitta ett parti som passar det här valet 2014. Jag har en liten enskild firma som jobbar med frilansöversättningar, artikelskrivande och andra digitala internetbaserade saker. Jag har inte några planer på att anställa utan är en typisk enmansföretagare. Vilket parti ska jag rösta på? Vilket parti har några konkreta förslag som tydligt kommer förbättra situationen för mig och mitt företag? Ja det låter egoistiskt men alla röstar i första hand efter sin egen plånbok. Vänsterpartister röstar för att de rika ska skyffla över lite av sina pengar till dom som är fattiga. Moderaterna röstar för att minimera skyfflandet från dom som har pengar till dom som inte har så mycket pengar. Alla röstar efter vad som är bäst för dom själv, oftast ur ekonomisk synvinkel. Men i det här valet verkar folk faktiskt börja titta efter vilket parti som kan förbättra samhället bäst, och då i synnerhet vård, skola och omsorg där många tycker att det spårat ur och kvalitén börjar närma sig östeuropeisk nivå. I detta drunknar småföretagarnas villkor och det finns inget fokus alls i valspurten på detta område. 

Det här vill partierna göra för småföretagen

Det fetmarkerade förslaget, alltså den översta punkten är det område eller den fråga som partiet prioriterar högst inom småföretagarområdet. Den här sammanställningen i punktform för varje parti (utom Fi som inte fick vara med) gjordes av Swedbank och skickades ut som ett nyhetsbrev till alla som har företagspaketet "Bättre affärer". Du kan läsa originaltexten "Vilket parti får din röst" här. Punkterna för Fi har jag sammanställt själv.

Moderaterna och småföretagen
Moderaterna

  • Småföretagare ska känna sig trygga i att kostnader för anställning eller andra jobbskatter inte ökar under mandatperioden, så att de inte stannar i utvecklingen. 
  • Kortare handläggningstider hos flera myndigheter. 
  • Öppnar för att sänka kravet på aktiekapitalets storlek.
  • Ett högkostnadsskydd för sjuklönekostnaderna, framförallt anpassat för småföretagare.

Centerpartiet är småföretagarnas hopp i Alliansen

Centerpartiet

  • Sänka kostnaderna för att anställa, så att företagen kan växa.
  • Rättvisare och rakare regler för anställning.
  • Högkostnadsskydd för sjuklönekostnaderna. 
  • Skatter och avgifter som kostar lika mycket i administration som de drar in ska avskaffas och 3:12-reglerna ska ses över för att gynna fåmansbolag.

Folkpartiet har tama förslag på småföretagarområdet men vill gynna de som tjänar mest och råkar ut för värnskatt

Folkpartiet (Liberalerna)

  • Regelförenkla, så att den administrativa bördan minskar.
  • Förbättra företagsklimatet, bland annat genom att avskaffa värnskatten, så att företag kan rekrytera kompetent personal och vara konkurrenskraftiga i ett internationellt perspektiv.
  • Värna den fria konkurrensen. 

Kristdemokraterna är familjeföretagens röst, men risken är att den rösten försvinner ur Riksdagen den 14:e september

Kristdemokraterna

  • Minska sjuklöneansvaret. Sänk sjuklönekostnaderna genom ett förbättrat och förenklat högkostnadsskydd så att riskerna med att anställa minskar och villkoren, inte minst för de små företagen, förbättras. 
  • Se över de nuvarande 3:12-reglerna för en enklare beskattning av fåmansbolag. 
  • Stärka det juridiska skyddet för småföretagare, genom att t ex försvåra identitetsförfalskningar som används för bolagsplundring eller bolagskapning. 
  • Ändra skattereglerna när ett företag överlåts inom familjen. I dag kan skatten bli dubbelt så hög om du säljer inom familjen istället för till en extern part. Det finns också hinder för generationsväxlingar genom regeln på en karenstid på fem år vid försäljning av fåmansbolag. 

Sverigedemokraterna har bäst förslag för småföretagare i valet 2014

Sverigedemokraterna

  • Avskaffa den allmänna löneavgiften för företag med upp till nio anställda. 
  • Befria småföretag med upp till nio anställda från sjuklönekostnader. 
  • Reformera turordningsreglerna till att omfatta fem undantag istället för nuvarande två.

Socialdemokratin saknar intresse för småföretag annat än på papperet och har bara urvattnade floskler att komma med på småföretagarområdet

Socialdemokratin

  • En ny politik för stärkt konkurrenskraft och fler jobb. Fler nya företag måste startas och befintliga företag behöver växa och hitta nya kunder på nya exportmarknader.
  • Slopa ansvaret för den andra sjuklöneveckan för alla företag. 
  • Införa en lag om maximalt 30 dagars betalningstid så att företagen får betalt i tid för sina varor och tjänster. 
  • Hjälpa företagen ut på exportmarknaden genom ökat exportstöd för små- och medelstora företag. 

Vänsterpartiet har i alla fall ett bra och prioriterat förslag för småföretagare men faller på att resten av programmet är kontraproduktivt för enskilda firmor

Vänsterpartiet

  • Slopa 14 dagars sjuklön för mindre företag med upp till tio anställda 
  • Ge stöd till rådgivning i samband med generationsväxling och pengar till såddfinansiering och exportstöd. 
  • Avsätt medel för att stimulera forskning och utveckling i små och medelstora företag.

Miljöpartiet är bäst i klassen i den rödgröna röran på småföretagarområdet, men rösten drunknar i Sossarna ointresse för småföretagen

Miljöpartiet

  • Minska kostnaderna genom lägre arbetsgivaravgift och slopat sjuklöneansvar.
    • Sänka kostnaden för att anställa med upp till 76 000 kronor per år och företag, genom att sänka arbetsgivaravgiften.
    • Sänka egenavgiften för egenföretagare med upp till 76 000 kronor per år.
    • Slopa första och andra sjuklöneveckan för alla företag med upp till tio anställda.
  • Underlätta för forskningsintensiva företag att växa genom att satsa på företagsinkubatorer och skattelättnader för personaloptioner.
  • Minska regelkrånglet, bland annat genom att stödja kommuner och länsstyrelser så att de kan förkorta sina handläggningstider för de olika typer av tillstånd som krävs för att driva företag.

Fi eller Feministiskt initiativ kan sticka ett Finger upp i röven på de etablerade partierna men har inte mycket att komma med för manliga småföretagareFeministiskt initiativ

Feministiskt initiativ

  • En lagstadgad skyldighet till kvotering av underrepresenterat kön till börsnoterade styrelser.
  • Stimulera småföretagandet.
  • Öronmärka speciella statliga riskkapitalfonder för kvinnliga företagare.
  • Samtliga partnerskap inom arbetsmarknadspolitiken ska ha jämn könsfördelning och vid större regionalutvecklingsprojekt ska minst 50 procent av pengarna fördelas till kvinnor.

Valanalys från en småföretagares perspektiv

När man analyserat partiernas viktigaste och mest prioriterade förslag på småföretagarområdet står det klart att Miljöpartiet och Sverigedemokraterna föregår med gott exempel. När man tittar lite bredare på fler förslag och delar av småföretagarpolitiken förbättras läget något för de etablerade partierna. Folkpartiet glider upp som en kandidat för den enskilda näringsidkare som drar in lite mer stålar så att man hamnar i gränslandet mellan statlig inkomstskatt och värnskatten. Vänsterpartiet kan agera motvikt i en Sosseregering om man tror att den rödgröna röran vinner så kan man rösta på miljöpartiet eller vänsterpartiet för att råda bot på den snöblindhet som Socialdemokratin har för småföretagare.

Är man en småföretagare som helt tappat hoppet om politikerna kan man rösta på Fi eller Sverigedemokraterna för att röra om lite i grytan och få Moderaterna och Sossarna att stanna upp och tänkta en gång till. Med hjälp av Fi kan man sticka ett Finger upp i röven på etablissemanget. Är du småföretagare med familjeföretag och gråter dig till sömns för att du kommer behöva betala dubbelt så mycket i skatt om du låter företaget gå i arv jämfört med att sälja det till en annan privat aktör kan du lägga din röst på Kristdemokraterna. Har du som småföretagare tröttnat på att betala skatter som bara försvinner i administrationen, och bara vill ha kvar de skatter som faktiskt ger ett positivt nettobidrag till statskassan kan du rösta på Centerpartiet. Om du prioriterar möjligheten att starta AB men tycker att gränsen på 50000 är för högt trots att det sänkts relativt nyligen till denna nivå kan du rösta på Moderaterna, som dock har förbluffande lite att komma med på småföretagarområdet i övrigt.
Om man kämpar med att få betalt i tid som småföretagare kan man rösta på Sossarna som har ett konkret förslag om att lagstadga om max 30 dagars betalningsvillkor. Man är dock förblindad av sin egen ignorans på företagarområdet och har noll koll på att ute i Europa är det snarare regel än undantag att man betalar 90 dagar efter att man fått fakturan, i en del fall kan man få vänta ett halvår, speciellt från multinationella företag. Ute i Europa finns inget Kronofogdesystem att vända sig till, man är helt beroende av kundens goda vilja att betala. Därför är också fokuset på kreditbedömning av nya kunder mycket mera utvecklat än i Sverige. Ute i Europa försöker man så långt det är möjligt att undvika att göra affärer med kunder med dålig betalningsförmåga. I Sverige gör man affär först och sen låter man inkassobolag och Kronofogden ta hand om skiten när den uppstår. Man har alltså en lägre risk i Sverige. Att då som Sossarna införa en lagstadgad gräns på 30 dagar är löjligt då man redan nu kan skriva på fakturan att efter 30 dagar blir det ränta och vidareslussning till inkassobolag och i slutändan Kronofogden. Detta förslag är bara ett i raden av exempel på att Sossarna varken förstår sig på eller är intresserade av småföretagens situation. Man kan helt enkelt inte det området och har inga ambitioner om att lära sig mer. Det blir IG på Sossarna i ämnet småföretagande. Kanske är det därför man är så starka motstådare till betyg? Det är inte roligt att få dåliga betyg, då löser man problemet genom att avskaffa betygen tillsammans med Vänsterpartiet -och då får alla automatiskt en bättre kunskapsnivå för att den inte mäts längre..hmmm, eller? Hur som helst nu har du fått tillräckligt med kunskap om vad partierna vill och vad dom prioriterar för oss småföretagare. Valet är ditt!

Vad tycker du? Vilket parti ska du rösta på och varför?

Läs om den nya digitala demokratin här

5 Sep 2014


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.