Stäng
Kontantstöd till enskilda firmorKontantstöd. Hur mycket pengar kan enskilda näringsidkare få genom kontantstödet? Vilka kriterier gäller för kontantstödet? Vilka kan ta del av kontantstödet för egenföretagare? Vad innebär det riktade stödet till enskild firma? Vad innebär omsättningsstödet för enskilda firmor? Hur beräknar man hur mycket stöd firman får? Finns det någon automatisk räknare för som kan summera hur mycket stöd man får i enskilda firmor?

Var söker du omsättningsstödet?

Du ska tydligen skicka in en ansökan till Boverket som förmedlar handläggningen till Länsstyrelsen där du är skriven. Får du bidrag betalas det ut av Boverket.

Du ska antagligen söka coronastödet här

(Uppdatering: 29 oktober 02:11 går det fortfarande inte se något alternativ för att söka bidraget)

Fick detta svar från Boverket 13:28 den 29 oktober:

"Något omsättningsstöd har ännu inte beslutats av regeringen. Vi väntar fortfarande. Länsstyrelsen ansvarar både för handläggning och all information angående stödet. När stödet väl beslutats kommer det att gå att söka genom Boverkets e-tjänst. Håll utkik på länsstyrelsens webb för information om vad som händer framöver."

Regeringen tillslut beslutat om omställningsstöd

Stödet börjar gälla den 9:e november.

Det är alltså då du först kan söka efter att ha väntat sedan i mars. Fast egentligen måste du vänta tills 10:e november för det är först då e-tjänsten öppnar. Omsättningsminskningen ska så gott som uteslutande vara orsakad av pandemin Covid-19, vi ser fram emot en tolkningsproblematik som nästan kan mäta sig med momsområdet. Hur blir det om man drabbas ekonomiskt av danska minkvarianten Covid 20? Gäller inte stödet då?  

Nu ska länsstyrelserna börja rekrytera handläggare (inga tjänster utannonserade ännu), så det kan dröja ett tag till innan några stödpengar når de enskilda firmornas konton.

Ansök om Coronastödet för enskilda firmor här

Vilka länsstyrelser handlägger stödet?

Omsättningsstöd enskild firma

Regeringens teflonhjärnor visade sig hålla en mycket hög kvalitet. Alla försök att nå fram med info om enskilda näringsidkares unika situation och speciella behov misslyckades länge. Informationen rann effektivt av regeringens teflonskal. MP+S, som ofta förväxlas med PMS av enskilda näringsidkare, har återigen bevisat sin bristfälliga förståelse för företagande och företagarnas villkor. De har verkat påfallande ointresserade av de 600-700000 enskilda firmor som inte kunnat använda speciellt mycket av de befintliga Coronastöden till företagare.

Framförallt är det för få i riksdagen som har egen erfarenhet av enskild firma och de har inte begripit att man inte kan ta ut lön i enskild firma, man gör egna uttag från överskottet och beskattas på resultatet ej på egna uttag. Dessa egna uttag räknas därför inte som en fast kostnad och enskilda firmor hade därför ingen nytta av det tidigare omsättningsstödet/omställningsstödet/omsättningstappsstödet.

Dessutom är det svårt för en riksdagisbyråkrat att förstå att det finns många frilansare, turismföretagare, taxiförare, digitala nomader, fotografer m.fl. som gör vinster långt under grundarvodet på Riksdagiset (68400 Kr) i månaden. Att då i första stödet sätta en gräns på 250000 i omsättning är för högt. 

Vi får sätta en guldstjärna i kanten på Stureplansbönderna (C), Korstågsdemokraterna (KD) och Modererade utspelspartiet (M) som lyckats borra ett hål i teflonhöljet och få in några byte med krisinfo om enskilda firmor.

Till regeringens försvar ska man dock säga att det initiala stödet för enskilda firmor var ganska generöst, men det är inte alla som förstått hur pass bra det var, i alla fall för de firmor som har tillräcklig vinstmarginal för att kunna jobba ikapp skulden under 6 år. Enskilda firmor kunde periodisera 100% av vinsten RÄNTEFRITT från inkomstår 2019 och slippa betala igen det förens 6 år senare. Man lånar skattepengarna av sig själv så att säga. Men redan från tillkännagivandet om stödet stod det klart att det bara skulle kunna hålla enskilda näringsidkare flytande en kortare period, vi pratar om några enstaka månader, sedan behövdes nytt riktat stöd till enskilda firmor. Detta har dock inte kommit och fördröjningen har retat upp många. Bra att det i alla fall är ett kontantstöd på gång nu eftersom det blir tufft att samla ihop dessa uppskjutna skattepengar igen under 6 år för firmor med låga marginaler.

När kommer kontantstödet?

Senast 21 september ska regeringen presentera alla detaljer kring detta specialstöd för enskilda firmor som ska vara ett kontantstöd baserat på minskad omsättning. Lagförslaget blir dock inte klart förens i oktober och det är först då firmorna kan söka. Inte helt klart ännu hur det ska beräknas. Preliminärt blir det 75% av omsättningsnedgången. Men bara om du hade en omsättning över 200000 SEK under 2019.

Varför en hög omsättningsgräns?

Varför diskriminera de minsta och fattigaste firmorna? Det finns många moderna entreprenörer, turismföretagare, frilansare, soloföretagare och digitala nomader som har en otraditionell livsstil som kapat bort mycket fasta kostnader, minimerat omlevnadskostnader, man hyr/delar och lånar istället för att äga, som lever på blygsamma månadsinkomster jämfört med snittlönen i Riksdagiset. Varför diskriminera låginkomsttagare?

En omsättningsgräns för att få stödet premierar storstadsfirmor och de som har för vana att salta fakturor. De firmor som verkar i ett område/marknad som har en högre prisnivå har alltså en fördel när man sätter upp en omsättningsgräns, samtidigt som man antagligen har ett mindre behov av stöd än en glesbygdsfirma. En landsbygdsrasistiskt lösning med andra ord. 

Ska de allra minsta och fattigaste inte få något stöd alls av en socialistiskt styrd regering?

Märkligt.

Man har gått rakt av på rekommendationerna i Finansdepartementets PM, där den verklighetsavskärmade utredaren inte ser någon möjlighet att försörja sig på en omsättning under 250K (AB) och 200K (enskild firma). Men om man har en näringsverksamhet med större inslag av självförsörjning och mindre extern försäljning så straffas man av en sådan omsättningsgräns, samtidigt som PMS-partierna pratar sig varma om att ändra livsstil och leva mer miljövänligt, gå ifrån konsumtionssamhället m.m. Har man 68400 i grundarvode är det lätt att tro att allt under omsättningsgränsen endast kan vara hobbyföretagande och att man måste ha någon annan typ av försörjning i så fall och därmed bör man inte få stöd. Då borde regeringen införa samma princip för flyktinginvandrarna, att dom måste hålla sig över en viss omsättningsgräns i Sverige, för att få tillgång till välfärdssystemet. De som finansierar välfärdssystemet ska göra rätt för sig och de som konsumerar välfärd ska få alla möjliga bidrag, via flera personnummer, enligt principerna "no-questions-asked" och "don't ask don't tell". Speciellt om du sitter i en regering i annat land som Irak eller Afghanistan får man bidrag utan kontroller och frågor tydligen. Men företagarna ska svara på massor av frågor för att få tillbaka lite av all skatt man betalar när man för en gångs skull behöver det. Rättvist system? 

Varför krångla till stödet?

Perioderna som får användas som underlag för beräkningen ska vara inom mars till juli, men den perioden är dessutom uppdelad i 3 separata perioder mars-april, maj och juni-juli. Varför krångla till det så hemskt? Varför inte bara ta "omsättning under 70%" under perioden mars-juli? Det blir mycket enklare och smidigare. Då kan man skriva ut EN RR från bokföringsprogrammet för varje år istället för att behöva plocka fram denna myriad av perioder och jämföra.

Men det är uppenbarligen för svårt att göra något enkelt för byråkrater?

Hur mycket stöd får egenföretagare?

Klart är att det sätts av 5 miljarder för detta riktade stöd till enskilda näringsidkare. Varav 3,5 under 2020.

För att din firma ska kunna få del av stödet måste omsättningsminskningen (i procentenheter) vara minst 30% under mars-april, minst 40% under maj och hela 50% nedgång för juni och juli. Du ska jämföra mot samma period 2019 där årsomsättningen måste vara över 200K (preliminärt).

Hur vet jag vilken omsättning jag har?

Omsättningen är din försäljning utan moms. Med andra ord dina intäkter (det du bokfört i kredit på 3XXX konton). I vissa fall måste man även ta bort rabatter, donationer och andra skatter som punktskatter, men för de flesta med enskild firma kan man använda intäkterna rakt av från resultaträkningen. Beroende på ditt bokföringsprogram kan denna summa kallas lite olika saker. Ska man vara formellt korrekt så är det posten "Nettoomsättning" du ska titta efter. Det kan även kallas "Summa rörelsens intäkter" och liknande.

Det återstår att se om enskilda firmor måste göra en ny separat bokföring för perioden mars-juli. Många använder kontantmetoden (bokföringen när pengar går in eller ut) men stödet kan kräva att man ska redovisa intäkterna enligt faktureringsmetoden (bokföring när du skapar fakturan till kund/fakturadatum). Vi får hoppas att den vänsterliberala regeringsröran och Länsstyrelserna inte rör till det så mycket för det blir väldigt jobbigt för enskilda firmor utan bokföringsfirma eller revisor att först lära sig faktureringsmetoden som man inte är van med och sedan göra om 6 månaders bokföring.. 

Verktyg för att beräkna omsättningsstöd

Här har ni ett hjälpmedel för att kontrollera om ni har rätt till omsättningsstödet för enskilda firmor, baserat på hur stort omsättningstapp ni haft. Mata bara in er nettoomsättning från resultaträkningen månad för månad i de gula rutorna så sköter kalkylbladet resten av beräkningarna.

Automatisk beräkning av omsättningsstöd för enskilda näringsidkare 2020 vs 2019 på grund av Corona. 

[Stödberäknare (Mac Numbers)] 

[Stödberäknare (Excel)]

OBS! i Kalkylbladen räknas stödbeloppet ut automatiskt enligt den formel som gällde för omställningsstödet som mest var till för AB. I det speciella stödet (omsättningsstödet) för enskilda firmor verkar det som Länsstyrelserna kommer köra 75% av skillnaden rakt av, alltså ej den krångliga formeln som anges i kalkylbladet. Resultatet blir att enskilda firmor får i princip dubbelt så mycket. Ni kan lätt ändra formeln till = 0,75 x beloppet på raden "Skillnad".

*För nov-dec 2020 och jan-feb 2021 föreslås stödet bli 90% av omsättningsminskningen.

Läs även:

Regeringens info för företagare med anledning av covid-19

Anstånd med skatt på grund av Covid19 i enskild firma

Kan man driva företag med a-kassa?

 

9 Sep 2020


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se