Stäng
A-kassa och vilande enskild firmaVilande bolag. När kan man göra enskild firma vilande? Hur avslutar man en enskild näringsverksamhet? Kan man få a-kassa samtidigt som man har en aktiv enskild firma? Vad är skillnaden på aktiv och passiv näringsverksamhet? När ska man kryssa i passiv firma i deklarationen? Får man driva företag samtidigt som man får a-kassa? 

  1. Eftersom jag har min enskilda firma på sidan av mitt heltidsjobb och riskerar att förlora jobbet inom kort pga pågående varsel och leva de första månaderna på a-kassa. När jag lämnar in min inkomstdeklaration för 2018 ska jag välja ange antingen aktiv eller passiv näringsverksamhet. Jag förstår att det är mer fördelaktigt att välja aktiv näringsverksamhet speciellt för att kvitta förra årets förlust i nästa perioder. Men jag undrar om att ha aktiv näringsverksamhet kommer att vara en nackdel när det kommer att göra med a-kassa eller Försäkringskassan (eftersom att de har krav på att man får jobba bara ett litet antal timmar i sin firma om man vill få ersättning)? 

Ja stor risk att det är en nackdel. Det finns exempel där frilansare inte fått a-kassa för att de skrivit en artikel under en månad, eller så absurda saker som att man ansetts utöva elitidrott för att man tränar innebandy och inte varit fullt tillgänglig för arbetsmarknaden. Då har man inte varit “arbetslös på heltid” och förlorar rätten till a-kassa. För exakta regler för dig måste du fråga just din a-kassa. Vissa medger enskild firma som bisyssla om det är små inkomster per vecka.

Göra enskild firma vilande

Problemet med enskild firma är att de egentligen inte kan vara vilande. Har du ingen aktivitet vill Skatteverket att du lägger ner företaget. Har du ingen aktivitet så förlorar du också F-skattebeviset.

"Om tillgångar/skulder finns kvar oförändrade under ett helt räkenskapsår utan att någon aktivitet förekommit i näringsverksamheten ska den normalt anses avslutad senast vid detta räkenskapsårs utgång." 

Skatteverkets ställningstagande: När ska en enskild näringsverksamhet anses avslutad

Här kan du läsa mer om att avsluta en enskild firma

Aktiv eller passiv näringsverksamhet?

Denna uppdelning har mest betydelse för hur inkomsterna beskattas. På aktiva inkomster ska man betala egenavgifter. På passiva inkomster ska man betala särskild löneskatt. Denna uppdelning styr inte möjligheten att få a-kassa utan det är storleken på inkomsterna och omfattningen av sidoverksamheten som styr det. Alla firmor som inte uppfyller kriterierna för att vara aktiva är automatiskt passiva. Det krävs ganska lite för att firman ska anses aktiv. Det finns ingen skarp gräns utan bedöms individuellt där upp till allt mellan 200-500h/år ansetts få statusen passiv.

Kan man driva företag med a-kassa?

A-kassan får inte användas som finansiering för att komma igång eller driva företag. Reglerna för arbetslöshetsersättning i Sverige är väldigt dåligt anpassade för dagens ekonomi med mycket deltidsföretagande, hobbyföretagande och frilansande. Lagarna är skrivna för den tid då man jobbade hela livet på samma industriföretag.

SLUTSATS: Enda säkra alternativet är att lägga ner företaget, under tiden du får a-kassa, och sedan starta upp igen om målet är att få a-kassa. Ett typexempel på hur den svenska byråkratin motverkar företagande och uppmuntrar till bidragstagande, så att Bidragsdemokraterna ska får fler kunder som röstar på dem så de kan behålla makten.

 

 

25 Apr 2019


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se