Stäng
Vilka kostnader är privata?

Privata kostnader. Vilka kostnader får man inte bokföra i företaget? Alla kostnader som inte har något med affärsverksamheten att göra är privata kostnader. För att få bokföra en kostnad i din enskilda firma måste inköpet vara kopplat till företagets verksamhet ej din privatekonomi. Privata kostnader får ej bokföras i företaget.

Exempel på privata inköp som inte får kostnadsföras i din enskilda firma är: Matinköp för matlagning till din middag, refill på din privata mobil, el-, tele- och bredbandsräkning för din sommarstuga (om du inte arbetat därifrån vill säga), nöjen, resor utan anknytning till verksamheten (semester), jord till trädgården, PS4 spel som du använder på din fritid. Ja du förstår. Du måste kunna motivera varför varan eller tjänsten är nödvändig för ditt företag annars kan du få problem vid en skatterevision.

Vad är egentligen en kostnad?

I grunden är en kostnad något som "ges upp för att få något annat" vilket oftast betyder att man får lämna ifrån sig pengar för att istället få en vara eller en tjänst. Inom ekonomi kan en kostnad också uppstå när någonting förbrukas. Antag att du har köpt refill på ditt kontantkort till företagsmobilen på 5000 Kr, då blir det en tillgång som förbrukas varje gång du ringer eller sms:ar. Denna princip hamnar i bland i konflikt med Kontantmetoden som får användas i enskild firma eftersom man då får en kostnad när man har en utgift, alltså kostnaden uppstår samtidigt som man gör en betalning för något. Läs mer här om utgifter, kostnader och utbetalningar.

Man kan säga att allt som ditt företag betalar men som man inte kan betrakta som en investering för framtiden, eller något som saknar bestående värde, är företagets kostnader. Exempel på vanliga kostnader i ett företag är hyror, räntekostnader, representationskostnader, städning, elektricitet och andra inköp av varor och tjänster.

Kontonummer för kostnadskonton börjar på siffran 4, 5, 6, 7 men ibland används också konton som börjar på 8 för kostnader (bokslutsdispositioner). Allt som du bokar som kostnad sänker resultatet i ditt företags resultaträkning. Därmed sjunker också skatten eftersom man betalar skatt på vinsten i företaget.

 

4 Jan 2015


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se