Stäng
Val 2014 - Så här gick det i Riksdagsvalet

Det blev ett märkligt resultatvalnatten. Sossarna ska bilda regering men alla deras förslag - inklusive budgeten i december - kan röstas ned av alliansen+SD som tillsammans har majoritet. Jag förstår att Reinfeldt tackade för sig och avgick eftersom han i praktiken skulle regera landet med hjälp av SD, som röstar som alliansen i över 80% av frågorna, och det kunde in Reinfeldt ställa upp på. Dessutom hade han tappat 7% av stödet och kände väl att han inte hade tillräckligt med stöd i ryggen för att driva oppositionen. Det måste också kännas trist att gå in i en oppositionsroll efter 8 år vid makten. Jag förstår att han vill göra något annat. Han har sett trött och livlös ut det senaste året, han behöver nog vila och få göra något annat. Det tär säkert på både psyket och den fysiska hälsan att vara Statsminister 24h om dygnet i 8 år. Undrar hur många som skulle klara av att vara i hans skor i 8 år utan att knäckas. Han är en stark person.

Riksdagsvalet 2014 - valnatten

Riksdagsvalet 2014 rösträkning och rsultat av valet under valnatten

Borg kastar in handduken

Inte helt oväntat kom sedan nyheten under måndagen att Borg också tackar för sig. Det legendariska radarparet har lämnat politiken. Trist och synd för Sverige. Men den komplicerade situationen i riksdagen kvarstår även om Reinfeldt och Borg har kastat in handduken. Alliansen+SD har majoritet i riksdagen även utan radarparet vid rodret.

Kaos i Riksdagen efter valet

Alliansen lägger fram sin oppositionsbudget som antagligen kommer bli framröstad i riksdagen med hjälp av SD, och S+MP+V? kommer att få sin budget nedröstad. Det kommer leda till status quo och en handlingsförlamad Riksdag. Nyval efter budgetomröstningen i december? Inte otroligt faktiskt. Så här gick det i alla fall i valet 2014:

Här kan du se det preliminära resultatet från valnatten

Här kan du följa den slutgiltiga rösträkningen i Riksdagsvalet 2014

Val till landstingsfullmäktige

Det blir en hel del maktskiften och oklara majoriteter även i Landstingen.

Här kan du se den slutgiltiga rösträkningen för ditt Landsting

Val till kommunfullmäktige

Det blir en svår situation att regera i många kommuner där Sverigedemokraterna ser ut att få vågmästar roll i ungefär 60% av kommunerna.

Här kan du läsa mer om det slutgiltiga valresultatet i din Kommun

Hur ska Socialdemokraterna regera landet?

Det blir en extremt svår situation för Stefan Löfven. Han och MP ska köra sitt race men ska man ta in V väntar hårda förhandlingar och V har väldigt starka åsikter som inte går ihop med vad Sossarna vill göra. Som om det inte var nog med det kan Alliansen och SD rösta ned varje enskilt förslag i riksdagen. Vi vet sedan förut att SD röstar som Alliansen i 80-90% av fallen. Det betyder att det i praktiken blir Alliansens politik som styr Sverige men det är Löfven som sitter vid spakarna och ska regera landet med Alliansens budget som av allt att dömma kommer röstas fram i december, medan Sossarnas budget kommer bli nedröstat. Detta innebär en överhängande risk för kaos och nyval.

MP är småföretagarnas hopp i regeringen

Sossarna är helt okunniga i småföretagarfrågor, men Miljöpartet har en hel del bra förslag för småföretagare. Förhoppningsvis kan dom nu få igenom lite av sina förslag på det området med en svag Socialdemokrati i regeringsställning. Lägger dom fram idiotiska förslag som att höja arbetsgivaravgiften för unga och höja restuarangmomsen kommer Alliansen + SD vara framme med piskan och rösta ned dom direkt.

Vi önskar lycka till åt Bidragsdemokraterna, men dom behöver mer än så om dom ska lyckas regera med denna Riksdag som röstats fram i valet 2014.

Vad innebär Sverigedemokraternas framgång för oss småföretagare?

Som jag sagt tidigare i den här artikeln om vad partierna tycker i småföretagarfrågor innebär ett starkt SD i Riksdagen en klar förbättring för småföretagarna. SD har en hel del bra förslag på småföretagarområdet. Men samtidigt innebär deras framgång att Alliansen förlorade makten och nu väntar en våg av höjda skatter och bidrag som kommer slå hårt mot företagandet i Sverige. Som tur är har Alliansen och SD majoritet och kan stoppa idiotiska förslag från den rödgröna bidragsröran. Men en svag regiering och en handlingsförlamad Riksdag är egentligen inte bra för någon. Utom för de som tycker att Sverige är perfekt som det är just nu, dom kan vara glada eftersom det kommer bli väldigt svårt att fatta några nya beslut i Riksdagen.

Du kan även se valreultatet här hos Valmyndigheten

15 Sep 2014


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se