Stäng
Fastighet: DefinitionFastighet och fastigheter. Hur definieras fastighet? Är tomter fastigheter? Är alla hus och byggnader fastigheter? Är bostadsrätter fastigheter?

Definition av fastighet

Definitionen för en fastighet i Sverige finns i första kapitlet i Jordabalken. Där står det att fast egendom är jord som är indelad i fastigheter och att man i definitionen på fastighet även inkluderar allmänna fastighetstillbehör, byggnadstillbehör och industritillbehör (1 kap. 1 § JB).

Skatteverkets definition på fastighet

Skatteverket har samma definition på fastighet som i Jordabalken men man har även lagt till och byggt ut definitionen för att det från ett skatteperspektiv ska inkludera byggnader på andra personers mark (s.k. ”byggnad på ofri grund”). Som exempel brukar man ange sommarstugor som byggts på hyrd mark (2 kap. 6 § IL) och tomträtt (2 kap. 6 § IL). Man har även bestämt att försäljning av rätt att utnyttja vattenkraft ska kapitalvinstbeskattas som avyttring av näringsfastighet (45 kap. 1 § IL). Det finns även specifika former byggnader som har egna regelverk som t.ex. Ekonomibyggnader på jordbruksfastigheter.

Det har kommit nya regler för bedömning av fastighet inom moms fr.o.m. 2017.

Skatteverkets nya definition på fastighet inom moms

Är husbåt en fastighet?Husbåtar kan vara byggnader om vissa kriterier är uppfyllda. En husbåt som man kan åka iväg med är inte en fastighet och inte en byggnad utan just en båt. För att båten ska bli en byggnad måste man ha fått Bygglov som är längre än 5 år. Den ska också vara tänkt att ligga förankrad för "stadigvarande bruk" och den ska inte enkelt kunna flyttas till annan plats, vilket ju är själva tanken med en husbåt. Vad menar Skatteverket då med att den inte enkelt ska kunna flyttas till annan plats? Det handlar i första hand om att båten inte ska kunna köra iväg för egen maskin, den får alltså inte ha någon fungerande motor. Båten ska också ha en permanent förbindelse med land och det definieras som att man dragit in elledningar till båten som inte får vara tillfälliga. Ska båten kunna definieras som bostad ska man helst ha avlopp och vatten kopplat till en anläggning på fastlandet.

Som ni förstår är det ganska svårt att få sin husbåt klassad som byggnad, fastighet eller bostad. I de allra flesta fall kommer Skatteverket anse att din båt är just en båt och ingenting annat.

Att få husbåt klassad som fastighet i momssammanhang är ännu svårare. Detta för att man inte ska kunna utnyttja kryphålet med fastigheters momsbefriade status för att kunna köpa och sälja husbåtar utan moms.

Är bostadsrätt en fastighet?

Nej, bostadsrätter är lös egendom precis som bilar, aktier, pengar och möbler. Vid köp av en bostadsrätt blir man delägare i själva fastigheten genom bostadsrättsföreningen. Har du funderingar om vad som gäller vid försäljning och köp av bostadsrätter och vilken skatt du ska betala på vinsten och när? Läs mer här om bostadsrätter.

Vad är Fast egendom?

En fast egendom är mark som är indelad i fastigheter (tomter).

4 Jun 2015


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se