Stäng
Vad är en ekonomibyggnad?Ekonomibyggnad. Vad innebär termen ekonomibyggnad? Vad räknas som en ekonomibyggnad? Är Ladugårdar ekonomibyggnader?

Ekonomibyggnad definition

Är en ekonomibyggnad det hus där ekonomiavdelningen sitter? Det kan det säkert vara i dagligt tal, men inom skatt har ekonomibyggnaden en helt annan innebörd.

Det är kopplat till regelverket för jordbruksfastighet. Man kan ha flera olika ekonomibyggnader på en jordbruksfastighet t.ex. Ladugård, Växthus, Magasin, Garage för maskiner och även Stall. Huset där man bor är inte inkluderat i ekonomibyggnaderna utan kallas Mangårdsbyggnad. Det är bara byggnader som behövs för produktionen av jord- eller skogsbruk som kan innefattas av begreppet ekonomibyggnad. Har man växthus och stall som inte ingår i produktionen klassas dessa ändå som ekonomibyggnader. Undantaget är väldigt små växthus och ängslador som ligger långt bort (dessa behöver därför inte deklareras alls). Om en stolpbod eller ängsbod är inredd för boende är det inte en ekonomibyggnad. Man får inte bo i ekonomibyggnader.

En ekonomibyggnad bedöms därefter utifrån olika kategorier och kriterier t.ex. ålder, storlek, volym och skick (beskaffenhet) för att komma fram till ett taxeringsvärde.

Kategorikoder för ekonomibyggnader

Här visas några av de viktigaste 2-siffriga koderna för klassificering av ekonomibyggnader:

Här finns en komplett tabell med kategorikoder

Ekonomibyggnadernas historia

Långt in på 1800-talet var det vanligt att man byggde många mindre hus och byggnader med varierande funktioner och syften för att hantera jordbruk och skogsbruk. Som exempel kan man ta Logar, Lador, Djurstall, Smedjor, Härbren (stolpbodar även kallat häbbre på Norrländska). En enda gård kunde ofta ha 10-20 olika typer av bodar och byggnader som definieras som ekonomibyggnader. Idag ser jordbruket annorlunda ut men termen ekonomibyggnader har levt kvar och det som är lite speciellt för dessa är att man slipper kravet på bygglov, men det finns andra regler och även byggregler som ändå måste följas. Ska man förädla råvaror i en byggnad så behövs det dock bygglov idag.

Vill du lära dig mer om de historiska ekonomibyggnaderna kan du läsa här

 

15 Dec 2016


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se