Stäng
Moms för Restaurang- och cateringtjänster


Moms för restauranger och catering. Vad är momsen på restaurangmat? Vilken momssats ska användas vid försäljning till kunder i restaurangen och till de som kommer och hämtar mat? Är momsen på livsmedel och mat på uteställen lika? Är det skillnad på momssatsen mellan restauranger och matbutiker? Viken moms ska man fakturera med för cateringtjänster? Hur hög är momsen på pizzor? Vad är momsen för hamburgare? Vilken moms ska man lägga på för take-away?

Restaurangmoms

Det är väl få som undgått att höra talas om den sänkta momsen för bl.a. Restauranger. Men vad innebär egentligen den så kallade "Restaurangmomsen" och vad ingår i den?

Mat som serveras i restaurangen beskattas nu med 12% moms

Före skattereformen hade mat som serverades i restaurangen 25 procents moms men om du tog med dig pizzan hem betalade du bara 12 procents moms. Detta gav upphov till den konstiga situationen att om man åt lunch eller middag inne i restaurangen var det dyrare än om man tog med sig maten. Vill dom inte att kunder stannar kvar och äter hos dom eller? Så undrade man ju innan man fattade att det var momsskillnaden som gjorde att priserna ofta var olika för hämtmat/take away och att äta på restaurangerna.


 


Moms på mat

Nu är alltså momsen 12% både om du tar med dig maten och om du sitter på restaurangen och äter.

Det är alltså samma moms på mat både när du köper det i mataffären på Konsum eller ICA men även 12% på maten du äter i restauranger.

Moms för restaurang- och cateringtjänster är numera 12 procent. Några exempel som hjälper till att tydliggöra vad som omfattas av 12% moms är dessa punkter:

* Dukning, Servering, Diskning och motsvarande tjänster som ingår i en cateringtjänst (även transport i cateringtjänster har nu 12% moms).

* Partyvåningspaket som inkluderar mat, lokalen, städningen och tillhörande tjänster.

* Frukost i samband med logi (dvs hotellfrukost m.m.).

Notera dock att momsen fortfarande är 25 procent på detta:

* Spritdrycker, Vin, Drinkar (med alkohol) och Starköl.

* Mat och förfriskningar som ingår i ett konferensarrangemang.

Om en restaurang- eller cateringtjänsten innehåller både mat, sprit och öl måste du dela upp beskattningsunderlaget i en 12%-del och en 25%-del.

Enligt Skatteverket har fusket inom restaurangbranschen minskat med 700 miljoner sedan restaurangmomsen sänktes.

Läs om moms på glass, godis, drinkar och vatten (Café moms) 

Receptomvandlaren är en app som gör att du enkelt kan omvandla och konvertera olika volymenheter till andra volymenheter, t.ex. Liter till Deciliter och Tesked till Matsked.

download PowernApp power nap app på Apple App Store för iPhone och iPad.

23 Jul 2014


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se