Stäng
Moms för uthyrning av åretruntbostad på uppställningsplats för husvagnarMoms på uthyrning av boende i husvagnar. Vad är momsen på camping? Hur hög är är momsen på parkering för husvagnar? Blir det turistmoms om man hyr ut åretruntboende i husvagnar? Vad blir momsen för tillbehör till campingen såsom elförbrukning och internetuppkoppling?

"Hej, En liten moms fråga vid uthyrning husvagnsplats för året runt boende moms 12%? Bolaget har blandad verksamhet med bostäder, lokaler, inomhusparkering, utomhus parkering för lastbilar. Förstår momsen på alla delar utom uppställningsplatsen för åretrunt boende husvagnar, uppkopplade med el, badrum och tvättutrymme, klart avskilt område."

Moms på uthyrning av campingplats för husvagnar

Ja det där är ett extremt invecklat område inom moms med svårtolkade gråzoner och diverse EU-domslut och tolkningar av Skatteverket.

Men mitt korta svar och tolkning är att det blir "hotellmoms".

Allt du beskriver här:

"uppställningsplatsen för

åretrunt boende husvagnar, uppkopplade med el, badrum och

tvättutrymme, klart avskilt område."

Får 12% moms.

Utförlig motivering till moms på husvagnar

När det gäller uppställningsplats för husvagnar skulle det kunna hamna inom flera olika momssatser. Dels momsbefriat för att det ses som uthyrning av fastighet, eller 25% moms för att det ses som parkering, eller 12% moms för att det tolkas som hotell och camping.

Man skulle kunna tycka att det du beskriver är en form av fastighetsuthyrning men eftersom boendet är i ett flyttbart fordon, husvagn, tolkar jag det som att det bör bli 12% som för hotell, då blir det också 12 på tillbehör el, tvätt, WiFi etc.

Om man läser i  "Skatteverkets ställningstaganden - Mervärdesskatt vid upplåtelser av uppläggningsplatser för båtar och uppställningsplatser för husvagnar":

"2.2 Uppställningsplatser för husvagnar

Upplåtelser av plats på camping omfattas av skatteplikt enligt 3 kap. 3 § första stycket 4 ML. Tillhandahållande av platser för enbart uppställning av husvagnar, såsom vinteruppställning, har däremot tidigare ansetts utgöra skattefri upplåtelse av fastighet. Nu har frågan ställts om sådan upplåtelse, med hänsyn till bestämmelserna i sjätte direktivet, ska omfattas av den skatteplikt som gäller för upplåtelse av platser för parkering i 3 kap. 3 § första stycket 5 ML."

"4.2 Uppställningsplatser för husvagnar

När det gäller om en husvagn utgör ett sådant fordon som avses i bestämmelsen i artikel 13 B b punkten 2 i sjätte direktivet så har EG-domstolen ansett att bestämmelsen ska tolkas så att den även är tillämplig på båtar. .Vidare ska bestämmelsen inte ges en restriktiv tolkning. Med hänsyn till detta och till bestämmelsens syfte får skatteplikten även anses omfatta upplåtelse av platser för enbart uppställning av husvagnar."Av detta kan man utläsa att det inte är aktuellt att tolka det som en momsbefriad uthyrning av fastighet. Uppställningsplats husvagnar skattepliktigt. Detta betyder att man måste fakturera det med moms, men vilken momssats ska det vara då?

Enligt 3 kap. 3 § första stycket 4 ML är camping och hotellliknande verksamheter inte befriade från moms som vanlig uthyrning av bostad.

Punkt 4 och 5:

"4. rumsuthyrning i hotellrörelse eller liknande verksamhet samt upplåtelse av campingplatser och motsvarande i campingverksamhet,
5. upplåtelse av lokaler och andra platser för parkering, inklusive förtöjning och ankring, av transportmedel," 

Därmed måste det antingen vara 25% som parkering eller 12% som hotell.

Men det kan inte ses som en ren parkeringsplats med 25% moms eftersom syftet är att parkeringsplatsen är avsedd för långtidsuthyrning för övernattning. Det är inte en ren uppställningsplats för husvagnar och det är inte någon form av vinterförvaring av fordon. Det är avsett för boende.

Som jag skrivit här i min artikel om svensk moms:

"Hotellverksamhet beskattas med 12% moms. Tänk på att allt som är relaterat till uthyrning av rum också får 12%, t.ex. telefon, wifi, kabel-tv, bastu, tvättservice och även parkeringen. Har du en camping så är det även 12% på elförbrukningen när du fakturerar kund."

Läs om de svenska momssatserna här

Men sedan 2017 har Skatteverket ändrat sig lite när det gäller moms på kringutrustning och övriga tjänster anknutna till campingverksamheten. Har det ett nära samband ska det vara 12% moms men är det inte riktigt kopplat till camping/hotell ska det faktureras med 25% moms.

"Skatteverket anser att det bara är sådant som har ett nära samband med hotell- och campingverksamheten som kan anses ingå i denna.

Exempel är frukost eller annan enklare förtäring, sänglinne, telefon/betal-tv på rummet, wifi, el på campingplats, tidning, tvätt, enklare bad, gym och bastu, parkering i anslutning till hotell- eller campingvistelsen samt enklare gym."

Säljer du Internet/WiFi som separat tillägg och tar betalt för detta kan det bli aktuellt med 25% moms på det istället. Om campinggästerna får tillgång till ett större välutrustat Gym kan det sedan 2017 bli aktuellt att fakturera detta separat med 6% moms.

Läs en tolkning av nya momsreglerna för camping här

Slutsats

Uppställningsplatsen för åretruntboende i husvagnar får 12% moms för att det hamnar inom kategorin camping och hotellverksamhet. Därmed får alla tillbehör som du beskriver i detta fall Elförbrukning, Badrum, Tvättutrymme också 12% moms, eftersom de kan anses ha ett nära samband med åretruntuthyrningen av husvagnsplatserna.

 

 

28 Nov 2017


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se