Stäng
Kan man dra av kostnader innan man har F-skattsedel?Vill du också testa att göra en AI-video?
(Jag är partner med Synthesia)

Detta är en fråga som många entreprenörer ställer sig när dom startar upp ett bolag. Ofta är det ju så att man har börjat köpa in saker för att förbereda sig för företagsstarten, men man har kanske inte hunnit ansöka om, eller få F-skattsedeln. Det kan röra sig om datorinköp eller kringutrustning som skrivare och scanner, eller datorprogram som behövs för verksamheten så som bokföringsprogram eller kanske mer praktiska saker som mobiltelefon eller kontorsmöbler. Är du grön på området och känner att du behöver mer info om vad F-skatt är och vilka bolagsformer det finns och motiveringar till varför man ska välja enskild firma eller aktiebolag så kan du klicka här.

Hur är det då med möjligheten att dra av kostnader för starten av bolaget?

Ja, det kan du faktiskt göra. Du kan spara alla kvitton och fakturor för kostnader som krävs för din verksamhet och bokföra dessa som den första verifikationen när du väl fått F-skatt godkännande och har ett bokföringsprogram att mata in det i. I praktiken innebär detta att du kan bokföra kostnader som reducerar vinsten i bolaget och då blir det mindre att betala skatt på! Dessutom kan du lyfta den ingående momsen på dina inköp och på så sätt få igen pengar från Skatteverket, vilket kan vara väldigt viktigt under en uppstartsfas då likviditeten brukar vara väldigt ansträngd. Man har mycket utgifter men kanske inte direkt några inkomster eftersom försäljningen inte kommit igång ännu. Dessutom är det vanligt att man får vänta 30 dagar på betalningen på den första sålda varan eller tjänsten också. Därför är det viktigt att ta vara på varje liten krona när man har chansen.

Man kan faktiskt gå ganska långt bak i tiden för att hämta kostnader som man får bokföra i bolaget när man väl har startat det. Du har möjlighet att dra av kostnader så långt tillbaka som förra kalenderåret. I skrivande stund har vi augusti 2014. Det betyder att du har rätt att räkna in kostnader under 2013 också (om du sparat kvitton och fakturor alltså!). Ända från den 1:a januari 2013 faktiskt.

Vilka kostnader få man inte dra av under uppstarten av företaget?

OBS! Avgiften du eventuellt betalar för att registrera företaget hos Bolagsverket får ej dras av!

Har du köpt maskiner eller inventarier måste du ta upp dom till en kostnad som motsvarar marknadspriset vid bokföringstillfället. Har du köpt en tjänstebil som tappar 25% i värde så fort den rullar ut ur bilhallen måste du ange ett uppskattat marknadsvärde som bilen har när du bokför den som kostnad i företaget.

Följande kostnader får ej dras av:

 • Personliga levnadskostnader
 • Böter
 • Inkomstskatter
 • Restavgifter
 • Viten
 • Skattetillägg och förseningsavgifter
 • Avgifter enligt arbetsmiljö- och arbetstidslagen
 • Skadestånd enligt MBL (Lag om medbestämmande i arbetslivet)
 • Medlemsavgifter
 • Representation som överskrider Skatteverkets schablon
 • Kostnader för att bilda och registrera företaget

Skatteverket uttrycker sig så här:

"Du har normalt inte rätt att göra avdrag för moms på kostnader du haft innan din första momspliktiga försäljning. Om ditt företag har gjort inköp innan du har börjat med försäljningen måste du kunna visa att företaget är i ett uppbyggnadsskede."

Detta innebär i praktiken att du måste kunna visa att du haft planer på att starta företag när du gjort dina inköp som du tänker dra av när företaget är aktivt på riktigt. Det kan vara marknadsundersökningar eller andra kostnader som visar på ett direkt samband med kostnaderna och uppstarten av företaget.

Tänk på att vissa varor och tjänster är momsfria

Här kan du läsa mer om vilka varor och tjänster som är momsfria. Det innebär att på dessa finns det ingen moms att dra av eller lyfta utan det bokförs bara som en ren kostnad. Du får inte räkna ut egen moms och lägga på dessa varor eller tjänster och försöka dra av moms som inte finns! Det kommer svida om det blir skatterevision..

Så gå nu och rota i lådorna efter kvitton och fakturor som du kan bokföra i ditt nystartade bolag!

15 Aug 2014


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se