Stäng
Läraren sa att vi egentligen bara betalar 20% moms?Momsprocent. Hur ska man tänka med procenträkning och moms? Hur kan ett pris både bestå av 20% och 25% moms samtidigt? Är det 20% eller 25% moms på varor och tjänster? Vad är den vanligaste tankevurpan vid uträkning av moms? Hur kan man säga att vi bara betalar 20% moms när det är 25% moms?

Momssatser och procent

"Hejsan! Jag gick nyligen en bokföringskurs där vi lärde oss om bla momssatser. Läraren sa att vi egentligen bara betalar 20% moms på ex varor mm. Han demonstrerade med att be om någons kvitto, slutligen säger han att momssatsen heter 25% men består endast av 20% moms på priset? Jag får det ju ändå till att vi betalar 25% i moms. Om ngt kostar oss 100kr på kvittot är ju momsen på 20kr dvs 25% av 80kr som försäljaren lagt på! Man kan väl inte säga att man betalar moms som räknas baklänges från bruttopris? Man utgår ju alltid från netto priset för att sätta moms beloppet?! Snälla förklara för mig, blir snurrig av dubbla budskap!"

Nybörjarproblem vid momsberäkning

Hej, det där är egentligen inte ett momsproblem utan ett matematiskt problem. Det beror på att det är onaturligt för hjärnan att räkna procent. Det brukar sägas att endast 60% av eleverna som går ut grundskolan klarar av att räkna ut 10% av 700 kr = 70 kr. För att förstå den här momsberäkningen måste man först kunna matematisk procentberäkning. Men mycket bror också på läsförståelse. Det gäller att förstå vad som är 100% i frågan eller problemet man ska beräkna.

Om priset utan moms är 100 kr så blir priset med 25% moms 125 kr.

MEN om vi ska komma tillbaka till ursprungspriset från försäljningspriset 125 kr kan vi inte räkna med 25% moms baklänges:

100% - 25% = 75%

0,75 x 125 = 93,75 kr. Att räkna bort 25% blir för mycket.

Detta blir fel, därför måste vi räkna bort bara 20% på försäljningspriset för att komma tillbaka till ursprungspriset 100 kr. Ett sätt att visa hur man ska tänka är detta:

125 - 20% = 80%.

125 - (0,2 x 125) = 80%.

125 - (25) = 100.

Eller: 0,8 x 125 = 100.

Det läraren menar är att försäljningspriset består av 20% moms räknat på beloppet 125. Men 25% räknat på ursprungspriset 100 kr. Ett klassiskt procenträkningsproblem alltså.

Läs denna sida så kommer du förstå bättre:

Baklängesmoms

Vanliga tankevurpor vid procentberäkning

Språket är ofta förvirrande för studenter vid procentberäkning. Frågorna och definitionerna måste vara väldigt precisa, annars hamnar många snett. Om arbetslösheten är 5%, vad är då 100%? Är det 5% av arbetsför andel av befolkningen eller är det 5% av alla innevånare eller är det 5% av alla som vistas legalt eller illegalt i landet? För att förstå procent måste man kunna avgöra vilket totalbelopp man syftar på. För att förstå totalbeloppet måste man förstå språket väl, detta förklarar t.ex. varför nyanlända med toppbetyg i matte gör mycket fel vid "enkla" procentberäkningar. 

Procentproblematiken har också utnyttjats flitigt av bl.a. Bidragsdemokraterna för att visa att arbetslösheten är jättelåg i förhållande till en egendefinierad andelsgrupp (där man gärna inkluderar studenter och andra som av förklarliga skäl inte är arbetslösa för att dom är sysselsatta med annat än att jobba) och en missvisande totalgrupp som är mycket större än antalet som egentligen är tillgängliga för jobb (ta med deltidsarbetande pensionärer som sysselsatta på arbetsmarknaden så blir totalgruppen mycket större och siffrorna "bättre" och mer säljande i valrörelsen). 

Några andra typiska tankevurpor vid procentberäkning:

  • Att ignorera %-symbolen och sedan lägga tillbaka den till lösningen på ett godtyckligt sätt.
  • Felaktig tillämpning av konverteringsregler, t.ex. ta 45% = 0,45, sedan tänka 7% = 0,7 eller 140% = 0,14.
  • En allmän tendens att manipulera siffror snarare än att tillämpa logiskt tänkande.
  • Att se %-symbolen som en enhet precis som en längdenhet t.ex. 10m för 10 meter.

Tycker du det är jättesvårt med moms och procent?

Börja då med att lära dig procenträkning från grunden här

 

2 Apr 2020


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se