Stäng
Periodiseringsfond - specialfall med NOLL skattUndvik skatt helt med periodiseringsfond

"Hej och tack för en mycket bra blogg.

När man satt av pengar till expansionsfonden, och sedan tar ut dom några år senare, till att investera med, så att det årets vinst blir 0, så blir det väl rimligen ingen skatt det året? 
Alltså, jag behöver spara i flera år för att göra en stor investering. Då borde väl detta sätt vara lösningen på att få ihop denna stora summa till slut, genom att inte skatta bort vinsten dom första åren?"  

Skattetekniskt sparande i periodiseringsfond

skottdagen den 29:e februari är det lämpligt att ta upp ett specialfall. Jag skulle tipsa dig om att sätta av i periodiseringsfond i första hand eftersom du redan vid avsättningen in till Expansionsfond måste betala 22% skatt.

 

Sätter du av i periodiseringsfond blir det ingen skatt vid avsättningstillfället. Upp till 30% av vinsten kan sättas av till periodiseringsfond varje år. Det år du går så dåligt eller har så stora kostnader att du hamnar på noll i vinst även efter återförande av periodiseringsfond(er) blir det ingen skatt på de pengarna alls eftersom skatt beräknas på vinsten. Detta är alltså ett specialfall då man faktiskt aldrig betalar skatt på pengarna som sätts av i periodiseringsfond.

 

Med andra ord - använd PERIODISERINGSFOND istället så kan du förhoppningsvis få till ett skattefritt sparande om du är ganska säker på att göra ett nollresultat om något eller några år, t.ex. på grund av att du framöver kommer få en stor kostnad ett år för en satsning eller investering.

 

29 feb 2016


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna. Använd detta kontaktformulär istället.