Stäng
Slut med smygtittandet på andras momsdeklarationerSekretess för momsdeklarationer. Kan vem som helst se mitt skattekonto? Går det begära ut info om hur mycket moms ett annat företag betalat in? Kan man se hur stor återbetalning av moms någon fått från Skatteverket? Vem kan se siffrorna i momsdeklarationen som man lämnar in till Skatteverket? Är momsdeklarationen en offentlig uppgift? fattas skattekontot av offentlighetsprincipen? Kan vem som helst se vad jag betalar i moms?

Varför är siffrorna i momsdeklarationen känsliga?

Med hjälp av momsdeklarationen kan man lätt se och räkna ut hur mycket ett annat företag säljer för inrikes. Du kan alltså räkna ut vilken omsättning en konkurrent har och hur mycket den säljer för i olika momssats-kategorier. Det går också utläsa mycket om andra företag, transaktionsmönster och eventuella bokföringsfel genom att studera enbart siffrorna i den inlämnade momsdeklarationen. Att analysera par av rutor och sifferkombinationer kan snabbt avslöja om man bokfört något fel och momsdeklarationen är därför ett bra verktyg att använda sig av under året för att stämma av att bokföringen har blivit rätt. Men det lämnar också öppet mål för smygtittande från konkurrerande företag.

Genom att känna till vinstmarginalen i en bransch kan man också komma fram till ganska exakt vilken vinst någon gjort. Att inkomster och vinster i enskild firma ska vara offentligt på detta sätt är en styggelse i Sverige. Att allt från ens adress till inkomst lätt ska kunna ses av alla är inte friskt. Det ska vara, och borde ha varit, en privat uppgift för länge sedan. I samband med införandet av GDPR inom EU har det blivit ännu mer smärtsamt uppenbart att denna typ av uppgifter inte kan och inte ska vara offentliga.

Momsdeklarationen blir hemlig

"Flera uppgifter på skattekontot omfattas från den 6 mars av sekretess. Det är innebörden av ett nytt ställningstagande från Skatteverket. Skatteverket har gjort en fördjupad analys av offentlighet och sekretess i beskattningsdatabasen och kommit fram till att uppgifter om bland annat saldo och in- och utbetalningar inte kan lämnas ut som tidigare."

Nu är det alltså slut med smygtittandet på andra företag och konkurrenter eftersom Skatteverket har gjort en omtolkning av bl. a. Sekretesslagen från 1980. Det är inget som har ändrats i texten av lagen utan det är bara tolkningen av texten som har ändrats. Lagtexten skrev under en helt annan tidsålder då Internet fortfarande var i försöksstadiet med att koppla ihop amerikanska universitet och det militära nätverket ARPANET, att skicka e-post var cutting-edge teknologi. Lagstiftarna hade naturligtvis svårt att föreställa sig hur lättillgänglig t.ex. siffrorna i en momsdeklaration skulle komma att bli 2019.

Därför har Skatteverket sent om sider läst lagtexten igen och tolkat den utifrån ett modern perspektiv i dagens digitaliserade samhälle. De kom fram till att skattekontot, inbetalningar och utbetalningar inte var tänkt att vara så lättåtkomliga för obehöriga som det blivit idag. Tolkningen mynnade ut i att dessa uppgifter omfattas av sekretess

"Lagens syfte är att värna om integritet för personliga och ekonomiska förhållanden. Nu när vi har gjort en fördjupad analys som lett till en ny tolkning så behöver vi ta konsekvensen av det. Jag har stor förståelse för det besvär som det nya ställningstagandet orsakar hos många som använder uppgifterna. Många uppgifter, exempelvis beslut, är fortfarande offentliga, men det innebär förstås en omställning nu när vi ändrar vår syn på sekretessen, säger Gunnar Svensson."

Kanske har man insett hur orimligt det är att alla ska veta alla om alla i ljuset av EU:s nya GDPR-lag. Nästa steg är väl att fundera om ens bostadsadress verkligen ska vara en offentlig uppgift med tanke på alla nättroll och stalkers som frodas i skuggan av myndigheternas allt mer uppenbara frånvaro i samhället, för att inte tala om den handlingsförlamning och frapperande oförmåga att ta ansvar för samhället och folket som de offentliga institutionerna uppvisat under 2000-talet.

Sekretess för skattekontot infördes redan 6:e mars

Denna mer restriktiva tolkning är redan aktiv och det har faktiskt varit stopp för det slentrianmässiga utlämnandet av beloppen i momsdeklarationen sedan 6:e mars 2019, då Skatteverkets nya ställningstagande trädde i kraft.

De obetalda skatter som lämnas över till Kronofogden är inte heller längre offentliga, däremot går det fortfarande att se den totala skatteskulden för någon hos Kronofogden. Den uppgiften är fortfarande tillgänglig digitalt också.

Skatteverket anser att uppgifterna omfattas av sekretess både enligt 27 kap. 1 § första stycket och enligt 27 kap. 1 § andra stycket i offentlighets- och sekretesslagen. Skatteverket kan därför inte längre lämna ut uppgifter från skattekonto­systemet om saldo, betalningar, indrivning m.m.

Skatteverket ändrar bedömning om sekretess i skattekontot

 

 

20 Mar 2019


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se