Stäng

Stäng
Avdrag för gåva till hjälporganisationer?När du har ett företag och vill donera pengar t.ex. 20000 Kr till en en hjälporganisation (Röda Korset, Frälsningsarmén, Bris, Rädda Barnen) kan man då göra avdrag i bokföringen för det bidraget man lämnat till en hjälporganisation?

Svar: Nej tyvärr medger inte Skatteverket idag någon sådan möjlighet till avdrag för bidrag till hjälporganisationer. Vilket är idiotiskt, men vi får trycka på hos politikerna och lämna in motioner i Riksdagen för att ändra på detta! Man ska naturligtvis kunna dra av den här typen av bidrag.

(Tyvärr har Bidragsdemokraterna beslutat att det från 2016 inte heller blir skattefritt för privatpersoner att ge gåvor, en utveckling i helt fel riktning.. så passa på att ge gåvor innan årsskiftet som privatperson. Du måste ge minst 2000 Kr och max 6000 Kr under 2015 för att få skattereduktion med 25%, vilket innebär att du får 500-1500 Kr i avdrag i deklarationen tack vare ditt bidrag. Det måste gå till en av Skatteverket godkänd hjälporganisation för att man ska få avdraget. De stora organisationerna skickar automatiskt kontrolluppgift till Skatteverket så avdraget blir förtryckt i din deklaration för inkomståret 2015)

Läs mer här om hur du bokför gåvor och ej avdragsgilla kostnader

21 jul 2014


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna. Använd detta kontaktformulär istället.