Stäng
Bokföra försäljning när pengarna kommer till privatkontoKontera pengar till privatkonto. Hur ska jag bokföra om försäljningen betalas till privatkonto? Hur bokförs försäljning som betalas med Swish till privatkonto? Hur ska man bokföra försäljning via Paypal som är kopplat till privatkonto? Om man får betalt till sitt privata bankkonto måste man först föra över pengarna till företagskontot och sedan ta ut det till privatkontot igen?

Hej!

Jag är ny vad gäller bokföring och hoppas ni kan hjälpa mig med min frågeställning. Jag är precis i starten på att driva enskild firma där jag främst kommer använda mig av Trader som forum för min försäljning. Dock har jag ett problem jag inte kan hitta en lösning på:

Då jag använder mig av Tradera som säljforum kommer mina kunder att ha tre betalningsval:

1. Överföring till bankkonto
2. Paypal
3. Swish

Överföring är det inga konstigheter när det gäller bokföring, däremot så har jag problem med Swish och Paypal då dessa är kopplade till mitt privata konto. Vid en försäljning som betalas via Swish får jag (privat) pengarna på mitt privata konto. För jag över pengarna till mitt företagskonto ser det rent bokföringsmässigt ut som att mitt företag är skyldig mig pengar. Så till min fråga:

Hur bokför jag på rätt sätt så att varken jag eller företaget är "skyldiga" varandra pengar? Gör jag en "egen insättning" så ser det ut som att företaget är skyldig mig pengar, eller? Hur undviker jag detta?

Hoppas ni förstår min fråga och förvirring och hoppas ni kan klargöra ur jag ska bokföra detta på rätt sätt.

Bokföra försäljning till privatkonto

Istället för att bokföra att pengarna kommer in på företagskonto 1930 skriver du bara 2013 eget uttag istället:

Beskrivning Konto Debet Kredit
Försäljning tjänster utanför EU 3305   1000
PayPal (eget uttag) 2013 1000  
Du har fått betalt och bokför det i företaget men pengarna kommer till ditt privatkonto/Paypal eller annat externt konto. Det blir samma sak som att pengarna kommer in på företagskonto och sedan förs över till privatkonto.
I enskild firma behöver man alltså egentligen inget företagskonto, man skulle kunna bokföra allt mot privatkontot. Men det är en klar fördel att ha ett företagskonto och bokföra så mycket det går mot detta då det blir tydligare och mindre risk för sammanblandning med privatekonomin. Det är också lätt att missa att bokföra en intäkt som kommer till privatkontot via Swish och då har du tjänat svarta pengar. Det är lättare att stämma av och kontrollera bankkontot om man har ett separat företagskonto istället för att gå igenom privatkontot och plocka ut de företagsrelaterade transaktionerna.


Så här bokför du Swish betalningar

Så här bokför du betalningar via Paypal

Den här sidan är bra om man är ny företagare och ovan med bokföring

Mer om eget uttag

15 Aug 2019


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se