Stäng
Bokföra mobilt bredbandMobilt bredband. Hur bokförs påfyllning av internetsurf? Hur konteras köp av refill och surfpott till företagsmobilen? Hur hanteras momsen vid köp av mer internet till mobilen eller 3G/4G-dongeln?

Hur konterar man påfyllning av kontantkort?

Att fylla på företagsmobilen eller Surf-dongeln med refill online kan skapa lite förvirring för företagare. Hur ska momsen hanteras vid påfyllning av kontantkort? Kan du lyfta moms utan att den finns specificerad? Hur bokför man en momspliktig tjänst (surfpott) utan moms? 

Att bokföra momsen vid påfyllning av surf till mobilen för företaget är inte helt enkelt. Ofta saknas specifikation av momsen, så hur ska man då bokföra refill av mobilsurf?

Antag att du köper en påfyllning av ditt refillkort på nätet. Då är det en vanlig inrikesbokning av mobilkostnader alternativt bredband/datakommunikation. Det brukar inte finnas någon moms specificerad på den bekräftelse du får vid påfyllningen.

Detta beror på mobiloperatörernas tolkning att kostnaden först uppstår när du förbrukar den. Det betyder att man måste lägga upp påfyllningen som en tillgång som bokförs allt eftersom den förbrukas. Men när man använder kontantmetoden i Enskild Firma bokför man kostnaden när man gör betalningen. Påfyllningen förbrukas alltså i samtidigt med betalningen, därmed har man också rätt att bokföra momsen direkt enligt bokslutsmetoden. Men att få ett kvitto eller en faktura med moms specificerad kan vara en utmaning, minst sagt. Detta eftersom du i praktiken kan använda mobilen för att betala för t.ex. bussresor och taxiresor och liknande med 6% moms medan det är 25% moms på att ringa eller surfa med mobilen. Detta skapar alltså ett dilemma, speciellt för oss som bokför enligt kontantmetoden. Eftersom påfyllningen rent formellt ses som en förskottsbetalning som redovisas som tillgång så ska man, efter att man surfat upp internetsurfen, begära ut ett separat momskvitto från Telia eller vilken operatör du nu använder.

Enligt kontantmetoden ska du bokföra när betalningen görs.. och samtidigt får du enligt Skatteverkets grundprincip inte bokföra ingående moms som inte är uttryckligen specificerad, även om du antar att det måste finns moms i priset och vet vilken momssats det är frågan om.

Lösning: Bokför surfpotten utan moms. När det börjar bli dags för årsbokslutet begär du ut en momsfaktura för året från operatören som du bokför mot 2641 (ingående moms).

Bokföring av surfpott

Beskrivning Konto Debet Kredit
Mobilt bredband 6231 300,00  
Egen Insättning 2018   300,00

Ofta köper du säkert mer surf via ditt privata kreditkort när du är på resande fot, då bokför du som i exemplet med summan i kredit på 2018. Om du istället valt direktbetalning och gjort köpet vid ditt företagskonto hos banken bokför du naturligtvis på 1930 istället.

Antag att du gjort 4 påfyllningar under året med surf på 300 Kr varje gång. Då har du bokfört 1200 Kr utan moms på 6231 Mobilt bredband. Men i det beloppet ingår en okänd summa moms som du får specificerat från operatören. När du har fått den uppgiften från operatören kan du slutligen dela av den moms som ingår i de surfpotter du köpt. Du ser där att du betalt 240 Kr moms under året som ingår i de 1200 du betalt vid påfyllningarna. När du gör korrigeringar och justeringar i samband med årsbokslutet kan du också passa på att bokföra denna extra post med ingående moms som du ska få igen från Skatteverket. 

Om du har möjlighet är det bäst att begära specifikationen innan året är slut och bokföra det tillsammans med andra justeringar på 31:a december under aktuellt år så att du får med momsen i rätt år. Av praktiska skäl och operatörernas handläggningstider är det inte säkert att du hinner få detta dokument i tid. Då får du bokföra det i samband med bokslutsarbetet istället och momsen kommer då eventuellt redovisas först i nästa års momsdeklarationer. Det bryter då mot regeln att momsen måste bokföras i rätt period, men det har du redan missat eftersom du inte kunnat bokföra momsen. Så detta är alltså ett exempel på hur man kan hantera momsproblematiken med mobilpåfyllningar i verkligheten. Det är också ett utmärkt exempel på varför företagare inte alltid kan uppfylla och fälja alla regler och lagar inom bokföringen fullt ut hela tiden. 

Bokföra specifikation av moms från operatör

Som bokslutsdisposition vid årsbokslutet bokför du specifikationsfakturan från din operatör

(som du måste begära ut själv):

Beskrivning Konto Debet Kredit
Ingående moms 2641 240  
Mobilt bredband 6231   240


Här tar vi då 240 Kr från kostnadskontot för mobilt bredband och flyttar det till 2641 ingående moms. På detta sätt blir momsen för surfpotterna inte en extra dold skatt/kostnad för ditt företag.

 

1 May 2018


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se