Stäng
Bokföra ROT-avdrag när man fått betalt till privatkontoBokföra ROT-avdrag. Hur bokför man ROT-fakturor till kund? Hur bokför man ROT-pengar från Skatteverket? Hur konterar man ROT-skattepengarna om Skatteverket betalat ut till mitt privata konto? 

"Jag har skickat en faktura till en kund och ansökte om Rot-avdrag och fick den utbetalt på mitt privatkonto. När jag bokförde enl kontantmetoden inbetalning av faktura på mitt företagskonto har jag en debet på 1500 kundfordringar (mot skatteverket). Om jag för över pengar från mitt privatkonto till företagskonto - blir det som egen insättning men hur ska jag göra med 1500?

JAG BOKFÖRDE SJÄLVA INBETALNING FRÅN KUNDEN SÅ HÄR:

1930 DEBET
Företagskonto
17 955,00 kr
1500-DEBET (skattekonto)
Kundfordringar
7 695,00 kr
använd 1513 om du kan 
2610
Utgående moms, 25 % KREDIT
5 130,00 kr
 
1500
Kundfordringar KREDIT
20 520,00 kr
här blir jag lite förvirrad, bättre boka denna rad mot intäktskonto t.ex. 3001/3050/51 varor 25%."

BOKFÖRA ROT-FAKTURA

Nu är jag inte expert på ROT och RUT men rent bokföringstekniskt borde det bli en 2-stegsraket så här:
STEG 1 - Du får betalt från kund och bokför intäkten enligt kontantmetoden, då måste vi hålla 7695 “i minnet” tills vi får betalt från Skatteverket.
Bokföra faktura till kund med ROT-avdraget.
STEG 2 - Nu får vi pengarna från Skatteverket och nollar ut 1513 som vi parkerat ROT pengarna på, Dessa pengar går in på företagskontot 1930.
Bokföring av ROT när pengarna betalats till det privata kontot.
STEG 2 FÖR DIG - MEN du har inte fått pengarna till företagskontot utan ditt eget privata konto. Du behöver inte föra över pengarna från privatkontot till företagskontot det blir bara en massa onödiga steg att bokföra. Tricket är att helt enkelt bokföra pengarna mot konto 2013 eget uttag istället för 1930. Det du gör i bokföringen då är att visa att pengarna blivit utbetalda till ditt privatkonto direkt. Det blir samma sak som att sätta in pengarna på företagskontot och ta ut dom igen men mycket enklare och smidigare. STEG 2 blir för dig så här istället:
Bokföra ROT avdrag när man får igen pengar från Skatteverket

 

5 Sep 2016


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se