Stäng
EU moms konton 2614, 2615 och 2645Bokföra EU moms på BAS-konton 2614, 2615 och 2645. Det råder viss förvirring angående när och hur man ska bokföra på dessa konton. Det är när du gör ett inköp av en vara eller tjänst från ett företag i annat EU land som den här problematiken dyker upp. Detta eftersom du då måste boka en fiktiv ingående moms som tar ut en fiktiv utgående moms med samma belopp. Låter det konstigt? Lugn Momsens.se ska reda ut begreppen.

Beräknad och Fiktiv moms

När man gör inköp från EU länder så måste man göra en lite konstig bokföring av fiktiv moms, eller beräknad moms som det också kallas. Du ska alltså bokföra ett momsbelopp baserat på priset på varan eller tjänsten fast det inte finns någon moms på fakturan. Det normala är att fakturor som går till en kund i annat land saknar moms. Det är istället köparen som ska beräkna och bokföra momsen. Detta kallas för omvänd skattskyldighet. Det är på grund av detta som man som köpare måste beräkna och bokföra moms på låtsas så att säga. Omsättningen av dessa transaktioner ska nämligen bokföras och rapporteras.

BAS-konto 2614

2614 -Beräknad utgående moms på tjänsteförvärv från utlandet, 25 %

På det här kontot bokför du den beräknade momsen för tjänster.

 

BAS-konto 2615

2615 -Beräknad utgående moms på varuförvärv från annat EU-land, 25%

På det här kontot bokför du den beräknade momsen för varor.

För att göra det ännu mer förvirrande så har det nu kommit nya riktlinjer från BAS angående konton för omvänd skattskyldighet, man skippar det här med att dela upp på varor och tjänster och bokför det bara på 2614 istället, det finns ändå bara en ruta i momsrapporten har BAS äntligen upptäckt..

Läs mer här om nya BAS-konton och ändringar för 2015

 

BAS-konto 2645

2645 -Beräknad ingående moms på förvärv från utlandet

På det här kontot bokför du den beräknade ingående momsen som ska nolla ut den utgående momsen som du bokförde på konto 2614 eller 2615.

 

Bokföringsexempel med EU-moms

Praktiska exempel på hur kontona 2614, 2615 och 2645 används i praktiken hittar du på den här sidan om EU-moms. Där ser du bokföringsexempel för vanliga transaktioner och hur dessa konteras. Du får också bildexempel på hur du ska fylla i momsrapporten för varje exempel.

Var kan jag ladda ner BAS-kontoplanen?

BAS-kontoplanen hittar du här

Nyckelord: moms inom EU 2614, beräknad moms 2615, fiktiv moms 2645, EU-moms, omvänd skattskyldighet, moms utländska tjänster, moms import EUmoms vid köp från utlandet.

14 Nov 2014


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se