Stäng
Hur hittar jag spårningskoden för GA4 i Google Analytics?GA4 spårningsscript. Var är koden för trafikspårning i Google Analytics? Hur hittar man den nya GA4-koden i Analytics? Vad ska man klicka på för att få fram nya HTML-koden för att spåra besökare i Google Analytics? Var finns nya spårningskoden när man migrerar till GA4?

Tiden är knapp för alla bloggare och webbplatsägare att byta till GA4 innan tidsfristen löper ut. Annars kommer man förlora trafikstatistiken för sin webbplats. Men att söka efter den nya spårningskoden för GA4 kan vara en riktig plåga. Även om Google hela tiden påminner dig om att byta till GA4 är det fortfarande ganska svårt att hitta den nya koden som du måste placera på din webbplats för att fortsätta få trafikstatistik. För att hitta sidan där spårningskoden finns måste du gräva dig ner 5 klick in i lagren av Google Analytics. Om detta vore en sida på en blogg skulle den inte ens indexeras av Googles sökmotor, eller åtminstone skulle det vara en sida med mycket låg relevans eftersom den är begravd 5 klick ner i webbplatsens hierarki. Man skulle kunna tro att Google skulle fläska upp en pop-up i ansiktet på dig med den nya koden - om de verkligen ville att du skulle byta till GA4, istället för att du bara väljer en annan statistikprogramvara för din webbplats som är lite mer användarvänlig och intuitiv.

Denna webbplats ligger på N.nu-hotellet och då får man en grundläggande statistikfunktion, så ni som också ligger där kanske klarar er med det, men vill man ha lite mer hästkrafter i statistiken får man vända sig till GA4 eller alternativ lösning. Ni som är N.nu:are klickar på Inställningar och rullar ned till rubriken "Extra spårning från tredje part?" och klistrar in koden i den vita rutan. Glöm inte att klicka på Spara! Nu återstår bara problemet att hitta igen den där GA4-koden, men var tusan är den någonstans? 

När slutar det gamla Google Analytics att fungera?

Google Analytics, även känt som Universal Analytics, kommer upphöra den 1 juli 2023 när det ersätts av Google Analytics 4 (GA4).

Snabbguide för att hitta den nya GA4-spårningskoden

För att hitta spårningskoden i Google Analytics GA4 gör du så här:

  1. Logga in på ditt Google Analytics-konto.
  2. Klicka på "Administratör" längst ned till vänster på sidan.
  3. I kolumnen "Egendom" väljer du den relevanta egendomen.
  4. Klicka på "Dataströmmar" från den andra kolumnen.
  5. Klicka på din dataström (webbplats).
  6. Rulla nedåt på sidan och klicka på "Ange tagginställningar".
  7. Klicka på Installationsanvisningar i blått längst upp till höger på sidan.
  8. För att installera spårningskoden går du till fliken "Installera manuellt" där du hittar GA4-spårningskriptet med ditt mätnings-ID.
  9. Kopiera spårningskoden genom att klicka på kopieringsikonen som visas i det övre högra hörnet av kodblocket för att få koden i urklippet.
  10. Du ska klistra in koden i sidhuvudet på din webbplats för att börja spåra trafiken.

Detaljerade instruktioner med bilder för hur du hittar GA4-spårningskoden.

Så här hittar du GA4-spårningskoden. Logga först in på ditt Google Analytics-konto. Klicka sedan på Administratör längst ner till höger på skärmen (kugghjulet).

Administratör i Google Analytics

Välj egendom

Välj din egendom i kolumnen Egendom. Med andra ord: Välj din webbplats. Klicka sedan på Dataströmmar i den andra kolumnen.

Dataströmmar i Google Analytics

Välj dataström (webbplats)

Klicka på den dataström du har, eller skapa en om du inte redan har en. I Google Analytics betyder dataström egentligen den webbplats som du behöver koden för.

Dataströmmar i Google Analytics

Klicka på Ange tagginställningar

Den här sidan är lite förvirrande. Var finns koden? Du kanske tror att du ska klicka på knappen Kopiera upp till höger (Mätnings-ID), men det kopierar bara ID, inte HTML-koden som du behöver. För att hitta programmeringskoden måste vi klicka oss igenom ytterligare några nivåer i Google Analytics. Rulla nedåt på sidan och klicka på den kanske inte så uppenbara Ange tagginställningar.

Dataströmmar i Google Analytics

Installationsanvisningar

Klicka på Installationsanvisningar i blått längst upp till höger på sidan.

Dataströmmar i Google Analytics

Kopiera skript

För att installera spårningskoden går du till fliken Installera manuellt där du hittar det kompletta GA4-spårningsskriptet med mät-ID.

Kopiera spårningskoden genom att klicka på kopieringsikonen i det övre högra hörnet av kodblocket för att överföra koden till minnet.

Dataströmmar i Google Analytics

Du ska infoga koden i sidhuvudet på din webbplats för att börja spåra trafikdata. En lämplig position för att placera koden är direkt före </head>-taggen i HTML-filen, som vanligtvis är direkt före den första <body>-taggen. Det är viktigt att koden hamnar innanför de båda "head"-taggarna.

9 Apr 2023


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se