Stäng
Google Analytics - Hur ser man vilken länk besökarna kommer ifrån för varje enskild sida?Google Analytics spam removal info in English here

Google Analytics. Analys av statistiken för besökarna på din webbplats. Hur gör man för att se trafikkällorna för en enskild sida i Google Analytics? I andra statistikprogram för webben brukar man kunna klicka på en av webbplatsens sidor och se länkar och trafik till just den sidan, men detta verkar omöjligt i Google Analytics eller? Det är inte omöjligt men förvånansvärt svårt och krångligt att få fram. Men här ska du få se en steg-för-steg guide till hur man tar fram statistik för en enskild sida och vilka länkar och sökord besökarna kommer in via.

Som de flesta vet så började Google kryptera sina sökningar så att det blev omöjligt att se vad varje enskild besökare sökte på innan dom kom in på din webbplats. Du kan fortfarande få denna information i en mer generell utformning i Google Webmaster tools, men du kan inte längre koppla ihop data på individnivå, vad ett specifikt ip sökte på och vilka sidor just detta IP gick vidare till för adresser på din hemsida.

Det finns dock ett litet trick man kan göra i Google Analytics för att både se inkommande trafikens URL:er och sökorden som folk använder för att komma till en specifik sida. Denna data är fortfarande tillgänglig för besökare som kommer in via Bing, Yahoo och andra sökmotorer och ger en bra fingervisning om vad Google trafiken söker på för att komma till samma sidor. Speciellt om du studerar statistik för längre tidsperioder, t.ex. en hel månad i taget, så finns oftast rätt mycket underlag för att kunna extrapolera den publika datan och överföra det på "not provided" datan som Google ger upphov till, som inte säger så mycket.

Ta fram statistik för vilka sökord som används för att hitta en specifik sida i Google Analytics

se statistik för enskilda sökord till olika sidor i google analytics
1. Börja med att loggain på Google Analytics.

Titta i den vänstra kolumnen och leta efter "Beteende" och klicka sedan på "Webbplatsinnehåll" och slutligen "Alla sidor". Nu ser du sidvisningar och genomsnittlig tid m.m. för varje enskild sida på din webbplats.

2. Hitta sökordsinformation i Google analytics

För att se sökorden måste vi göra ett litet trick som de flesta inte lyckas hitta i Google Analytics. Klicka på "Sekundär dimension" i menyraden till vänster i mitten på sidan. Klicka sedan på det översta alternativet "Annonsering". Men jag annonserar inte så det där hjälper inte mig! Jo, det är bara Google som förvillar dig så att du inte ska hitta igen sökordsinformationen och sluta fokusera på sökord eftersom det är deras nya policy att sökord är dött och begravet, men det är högintressant för alla webbplatsägare så att man ser om folk kommer in på söktermer som man vill så att det inte kommer in trafik till sidorna som egentligen söker efter något annat än syftet med sidan. Denna information är nyckeln till att förbättra innehållet på sidorna för att matcha det bättre mot besökarna och målgruppen för sidan. Hur som helst du klickar på "Annonsering" och får upp en ny undermeny.

google analytics sekundär dimension för att se sökord

3. Google Analytics - Sekundär dimension

Scrolla ned i rullgardinen till du hittar "Sökord" och klicka på det alternativet. Nu kommer varje sida på din site kunna matchas mot ett sökord som besökaren använde när den kom in på sidan. På de flesta står det bara "(not provided)" på i kolumnen höger om URL:en/titeln på sidan. Men om du klickar en gång på "Sökord" i menyraden ovanför kolumnen så sorteras den om och visar en massa sökord som registrerats när folk kommit in via Bing, Yahoo etc. Vips så har du fått fram sökordsinformation för specifika sidor i Google Analytics!

sökord för enskilda sidor i google analytics

4. Koppla ihop sökord och enskilda sidor i Google Analytics

Nu kan du börja analysera vilka sökord folk kommer in på till varje sida vilket ger dig ett informationsövertag gentemot konkurrenterna som inte har hittat den här möjligheten i Google Analytics statistik. Här ser man då t.ex. att en person sökt på "vilket är det enklaste bokföringsprogrammet för en enskild företagare" och kommit in på sidan "Bästa gratisprogrammet för bokföring", vilket gör mig jättenöjd. Folk hittar till sidan med rätt intension och syfte. Utmärkt! På det här sättet får du tillgång till det "gamla" kraftfulla sättet att analysera din besöksstatistik på sidnivå igen, vilket många tror är omöjligt i Google Analytics idag. Du ligger steget före dina konkurrenter eftersom du läst denna artikel!

identifiera vilka sökord dina besökare kommer in på till din sida och webbplats

5. Hur ser man vilken sida besökaren kommer ifrån?

Att se föregående sida, eller sidan som besökarna var på innan dom kom till den sida du analyserar, är givetvis intressant men lite krångligt i Google Analytics. Detta gör du genom att använda sekundär dimension igen och sedan klicka på alternativet "Förvärv" i rullgardinsmenyn. Välj sedan "Källa" om du vill se domänerna som folk kommer ifrån, eller ännu mer intressant "Hänvisningsväg" för då får du se URL:en, alltså den refererande sidan, som besökarna höll till på innan dom kom till din sida. Detta är väldigt intressant eftersom du via denna metod kan identifiera vilka domäner och vilka specifika webbplatser som hänvisar till dig!

Därmed kan du se vilka av dina sidor som får mest genomslag och hur man pratar och skriver om dina sidor på andra sidor. Mycket intressant. 

refererande url i google analytics

Det går också att få fram hela den fullständiga URL-strängen om du väljer "Beteende" och "Fullständig hänvisningsadress".

fullständig hänvisningsadress och URL i google analytics för att se var besökarna kommer ifrån

6. Här ser du alla hänvisningsreferenser, URL:er, twitterflöden etc.

Du kan också identifiera twitterflöden som pekar på din webbplats och specifikt vilken sida dom hänvisar till. Sedan kan man gå in och följa twittertråden för att se vad folk pratar om angående ens sidor. Googla t.ex. "/OkjvVNMguD", då kommer ni hitta ett twitterflöde som hänvisar till min sida om nya momsregler för elektroniska tjänster, detta hittade genom den här metoden.

blockera spam trafik och bot-trafik i google analytics från t.ex. simple-share-buttons.com, darodar.com, ilovevitaly.com, blackhatworth.com och priceg/priceq m.fl etc

7. Blockera/filtrera spam trafik från darodar.com, priceg.com, blackhatworth.com, lovevitaly.com etc i Google Analytics.

Som du ser på bilden ovan kan man också detektera spam-trafik som sänds av bot:ar automatiskt. Detta är ej verklig trafik utan faketrafik som sänds in i din Google Analytics statistik och vill få dig att googla detta så kommer du in på siter som spammarna tjänar pengar på via affiliatesystem och liknande. Du kan filtrera bort denna missvisande trams-trafik genom att gå in i Google Analytics. Klicka på "Administratör", sedan på "Inställningar för vy" i kolumnen "Vy" längst till höger. scrolla ned till "Botfiltrering" och markera kryssrutan "Uteslut alla träffar från kända botar och spindlar" så sorterar Analytics bort en hel del skräp automatiskt. Darodar.com, priceg.com, blackhatworth.com, lovevitaly.com med fler slinker dock fortfarande igenom Googles nät och du måste därför filtrera dessa manuellt.

bot filtrering i google analytics - hur filtrerar man bort spam trafik?

7.1 Många är oroade över att man får massor med trafik med 100% studsfrekvens (bounch-rate) och noll sekunder besökstid på sidorna, skadar detta sökmotorrankningen i Google? 

Som tur är använder inte Google datan från Google Analytics för att avgöra rankingen för sidor och domäner. Det finns många mer eller mindre paranoida historier, kommentarer och artiklar om hur och på vilket sätt Google skulle utnyttja alla data som finns inom Analytics-statistiken, men den officiella kommentaren från Google är att man inte använder detta alls för sidrankning:

8. Filtrera spam-trafik manuellt i Google Analytics

Öppna Google Analytics. Klicka på "Administratör", "Alla filter" (i mitten till vänster på skärmen), "Nytt filter" så kommer du in på fönstret där du skapar manuella blockeringar av skräptrafik som inte ska vara med i din statistik. Uteslut trafik från ISP domänen som innehåller de tidigare nämnda domännamnen (eller simple-share-buttons.com och social-buttons.com) som är de senaste i raden av fake-trafik-domäner) plus ytterligare om du har problem med fler.

blockera trafik från domäner i Google Analytics statistiken

9. Filtrera historiska data manuellt i Google Analytics

Filtret som du skapade i punkt 8 kommer bara blockera ny trafik från att visas i Google Analytics. Om du vill filtrera bort trafik och hänvisningar från vissa domäner i äldre data (igår eller tidigare då ditt filter inte var skapat ännu), då måste du gör detta manuellt. Så här filtrerar du bort trafik från domäner i statistik för tidigare dagar:

Klicka på "Förvärv"/"All trafik" i vänstra kolumnen i Google Analytics. Klicka sedan på underrubriken "Källa/medium".

Klicka sedan på "Avancerat" långt till höger på skärmen under trafikdiagrammet:

Välj sedan "Uteslut", "Källa/medium", "Innehåller" och i boxen skriver du in den domän du inte vill ha med i statistiken (t.ex. simple-share-buttons.com), bekräfta genom att klicka på "Använd":

Nu bör din Google Analytics statistik vara helt fri från några referenser eller trafik från "Simple-share-buttons.com" och andra domäner som du aktiverat manuellt filter för. Har du svårt att få stopp på alla "buttons" spam trafik domäner? Jag märkte själv att det av någon anledning inte går att få stopp på social-buttons.com om man blockar exakt det namnet. Blocka istället alla ISP som innehåller "buttons.com" så får du stopp på den också!

10. Filtrera bort/uteslut ett helt land i Google Analytics

Det är politiskt inkorrekt att utesluta ett helt land och dra alla över en kam men det är praktiskt och smidigt och stämmer väldigt bra med verkligheten om man tittar på var majoriteten av den här spam-trafiken kommer ifrån. Blocka ryssen helt enkelt. Nu vet jag inte hur pass bra det här fungerar ännu med att blockera hela länder i Google Analytics men det här är i alla fall vad jag gjorde tills vidare för att få stopp på detta skräp som förstör statistiken och inte minst kan ge dig sämre sökmotorplacering för att du får en mycket högre "studsfrekvens" på besökare som bara är inne en millisekund via ett ping (detta gäller dock bara robotar som verkligen läser din sida, ej den nya typen av spam som bara skapar besökarstatistik i Analytics). Men spammarna är smartare än så, dom slumpar ut olika tider så att vissa indikerade spam-bot-besök pågår i flera minuter. Allt för att försvåra automatisk bortfiltrering.

Webbutvecklaren Marcus Olsson förklarar problemet från ett WhiteHat perspektiv

Mer information från ett BlackHat perspektiv finns här

(om du följer andra tips och tricks på blackhatworld.com kan Google börja hata dig..så du vet. Gå in på sidan på egen risk. Men det kan vara bra att få info från båda sidorna.)

11. Aktuell lista med alla spam-domäner12masterov.com
4webmasters.org
7makemoneyonline.com
bard-real.com.ua
bestwebsitesawards.com
billiard-classic.com.ua
blackhatworth.com
buttons-for-website.com
cardiosport.com.ua
cenoval.ru
ci.ua
customsua.com.ua
darodar.com
delfin-aqua.com.ua
dipstar.org
dvr.biz.ua
econom.co
e-kwiaciarz.pl
este-line.com.ua
ghazel.ru
hulfingtonpost.com
humanorightswatch.org
ilovevitaly.co
it-max.com.ua
kambasoft.com
Lombia.co
lumb.co
maridan.com.ua
maridan.com.ua
mebeldekor.com.ua
med-zdorovie.com.ua
mirobuvi.com.ua
onlywoman.org
o-o-6-o-o.com
palvira.com.ua
priceg.com
ranksonic.info
savetubevideo.info
see-your-website-here.com
semalt.com
Simple-share-buttons.com
SoakSoak.ru
social-buttons.com
trion.od.ua
наркомания.лечениенаркомании.com

Nyaste spam-domänerna:

best-seo-solution.com
kabbalah-red-bracelets.com
theguardlan.com
best-seo-offer.com
Get-Free-Traffic-Now.com
buttons-for-your-website.com

*.share-buttons.com (siteX.floating-share-buttons.com)

buy-cheap-online.info

guardlink.org

floating-share-buttons.com

webmonetizer.net

trafficmonetizer.org

videos-for-your-business.com

success-seo.com

e-buyeasy.com

event-tracking.com

12. Blockera spam trafik med hjälp av .htaccess fil på servern

Det här är lite överkurs, men för dig som har en egen webbsida och tillgång till FTP och möjlighet att redigera .htaccess filen kan det här vara en smidig lösning. Ladda ned min excelfil och kopiera och klistra det orangea området rakt in i din .htaccess-fil för att blockera spam-domäner snabbt och effektivt. Jag uppdaterar Excel-filen löpande, så kom tillbaka då och då till den här sidan och hämta den nya block-listan. Eller skriv ett script som importerar det automatiskt till din .htaccess fil eller annan typ av server-block-lista-fil så slipper du bry dig mer om det här spamtrafik problemet med simple-share-buttons.com m.fl. Det här fungerar egentligen bara för bot:ar och robotar och domäner som skickar riktig trafik som besöker din sida eller läser filer på din server. Det kan inte stoppa program som skapar trafik i Google Analytics genom att köra ett program som vandrar igenom alla kombinationer av GA-id-nummer utan att egentligen besöka din sida, men jag lägger till alla kända spam-domäner i en lista så skiter man i om det är en bot eller GA-fake-besök-domän. Blocka allt med cut 'n paste så enkelt som möjligt så får man stopp på robotarna i alla fall.

Om du vill lägga till blockering av spamdomäner manuellt i din .htaccess-fil (Apache/Linux) kan du skapa en lista som är uppbyggd så här:

Options +FollowSymLinks 
RewriteEngine on

..

RewriteCond %{HTTP_REFERER} Simple-share-buttons.com

..

RewriteRule .* – [F]

Ladda ner blocklistan med spam-domäner här

8 Feb 2015


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se