Stäng
Rätta felaktiga bokningar på 1630, 2510 och 2518Korrigera balanser på BAS-konton 1630, 2510 och 2518. Hur rättar man bokningar av preliminärskatt om man bokat som i AB fast man har enskild firma? Hur rättar man balanser som ligger kvar från flera år bakåt i tiden? Hur bokför man preliminärskatt och F-skatt på rätt sätt i enskild firma? Vad skiljer bokningen av f-skatt i AB jämfört med enskild firma?

"Hej, Jag har under tidigare år bokfört mot skattekontot 1630 trots att jag har enskild firma, vilket jag nu fått veta är felaktigt. Samma sak har jag bokfört med konto 2510 och 2518 vilket också är fel då det ska bokföras med 2018. Jag har rättat till alla dessa misstag för 2016, men jag har restsummor från tidigare felaktigt bokförda år där jag gjort bokslut och inte kan ändra.

Hur gör jag för att nolla dessa konton?

Skatteskulder: 2510 Skatteskulder 528 kr 2518 Betalad preliminär skatt: 7809 kr

Övriga kortfristiga fordringar: 1630 Skattekonto: 167 kr"

Det du bokfört mot 2510 och 2518 (preliminärskatt) ska bokföras mot 2013 ej 2018. Det går inte att rätta helt korrekt när man stängt ett tidigare år och har balanser kvar. Det man gör i praktiken när detta problem uppstår är att man bokar bort eller skriver av de belopp som ligger kvar fel på ett konto. Redovisningen blir alltså inte 100% korrekt för det år då man gör dessa korrigeringar men det finns ingen annan lösning. Man måste ta bort problemet helt enkelt. För din del är detta inget större problem eftersom du inte har några resultatpåverkande poster att justera. Man skulle kunna boka bort balanserna genom att kostnadsföra beloppen, men det bästa och smartaste i detta fall är att bokföra mot andra balanskonton så att resultatet och skatten inte påverkas av felen och korrigeringarna. Så här gör du:

2510 Skatteskulder: 528 Kr 

Beskrivning Konto Debet Kredit
Skatteskulder 2510   528
Egna uttag 2013 528  

2518 Betalad preliminär skatt: 7809 Kr

Beskrivning Konto Debet Kredit
Betald F-skatt 2518   7809
Egna uttag 2013 7809  

Dessa korrigeringar gör bara att det ser ut som du tagit ut mer pengar från företaget än du verkligen gjort under 2017. Det påverkar alltså inte resultatet. Därmed blir din redovisade och betalade skatt identisk även efter korrigeringarna. Anledningen till att du kan bokföra så här är för att F-skatten/preliminärskatten egentligen är en privat kostnad när man har enskild firma. Du behöver alltså egentligen inte betala och bokföra den alls i företaget, läs mer här:

https://www.momsens.se/hur-bokfor-man-betalning-av-preliminarskatt-till-skatteverket-i-enskild-firma

1630 Skattekontot: 167 Kr

Kontot 1630 är samlingskontot för alla skatter i ett AB, med andra ord det konto de andra skatterelaterade kontona avslutas mot och som man bokför mot vid årsbokslut i AB. Du ska inte använda det i enskild firma.

Detta belopp kan hänga ihop med momsen som du borde bokfört mot 2650. Du har antagligen fått igen detta momsbelopp en gång i tiden från Skatteverket, men det har inte bokats bort i samband med att utbetalningen gjordes. Eller så är det en rest av bokningarna av preliminärskatt. Oavsett vilket så är detta inga pengar som vi förväntas få in till företaget utan det har redan kommit in och tagits ut för länge sedan. För att nollställa 1630 måste vi kreditera 167 på konto 1630. Sedan debiterar vi 2013 egna uttag, eftersom dessa pengar inte kommit in på företagskontot i år, utan måste anses vara uttagna ur företaget. På detta sätt får vi bort alla fel med minimal påverkan på redovisningen av företagets finansiella ställning och resultat.

Beskrivning Konto Debet Kredit
Avräkning för skatter och avgifter 1630   167
Egna uttag 2013 167  

 

 

 

20 Mar 2017


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se