Stäng
Hur bokför man betalning av preliminärskatt till Skatteverket i Enskild Firma?Bokföra preliminärskatt. Om du har en Enskild Firma så anses inbetalningen av preliminärskatt vara en privat inbetalning. Men du får använda företagets pengar för att göra betalningen av preliminärskatt. Därför ska du bokföra detta mot konto 2012 Egna Skatter.

Bokföra preliminär skatt enskild firma

bokföra f skatt enskild firma eller preliminär skatt enskild firma deklaration alternativt ändra preliminär skatt enskild firma men även enskild firma preliminärskatt är exempel på nyckelord och söktermer som du antagligen har använt för att hitta den här sidan om hur man bokför preliminärskatten. Den här sidan fokuserar på dig med enskild firma och har bara begränsat med info om hur man bokför affärshändelser i ett aktiebolag.

Konto 2012 Egna Skatter finns inte längre?

Om du har uppdaterat dig och din kontoplan för att stämma överens med 2014 års version av BAS-kontoplanen, då märker du att konto 2012 är borttaget. Så hur ska du bokföra preliminärskatten då? Det går lika bra att använda konto 2013 Egna Uttag. Detta eftersom betalningen av preliminärskatten egentligen är samma sak som ett eget uttag. Den snabbtänkte bokföringshataren ser nu antagligen ett litet kryphål som man kan använda sig av för att minimera bokföringsarbetet. Vilket hemligt trick är det jag syftar på?

Betala preliminärskatten till Skattekontot från ditt privata konto så slipper du bokföra detta! Jo det är sant, du behöver inte bokföra preliminärskatt eller betalningen av den så länge du inte använder företagets pengar för att betala preliminärskatten. Så sätt upp ett autogiro från ditt privata konto och glöm att du läste det här blogg-inlägget om F-skatt och betalning av preliminärskatt! Ka-ching - där satt den!

Men är det så att du har personal bokför du dessa skatter separat på konto 2731 (Avräkning lagstadgade sociala
avgifter) och på konto 2710 (Personalskatt som avser preliminärskatt).

(Är det ett aktiebolag bör du bokföra preliminärskatten mot 2510 - skatteskulder eller 2518 - Betald F-skatt)

Använder du Speedledger kan du få mer info om preliminärskatt och F-skatt här specifikt för det programmet och dess kontoplan.

Kontera preliminärskatt i enskild firma

Om du betalar från ditt företagskonto måste du bokföra betalningen av preliminärskatt. Använder du nya BAS-2014 använder du 2013, har du en äldre kontoplan är det 2012.

Beskrivning Konto Debet Kredit
Egna Skatter 2012/2013 1 000  
Företagskonto 1930   1000

Hur vet man hur mycket man kan ta ut som lön ur sitt företag varje månad?

Behöver du hjälp att beräkna löneutrymmet eller uttagsutrymmet i din enskilda firma?

Här finns en Excel-mall som beräknar hur mycket du kan ta ut som lön

Nyckelord: Preliminärskatt, eget uttag, kontering av preliminärskatten, konto 2012, konto 2013, Egna Skatter.

11 Sep 2014


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se