Momssatser i SpanienMoms i Spanien (IVA). Vilka momssatser har Spanien? Vad är momsen i Spanien? Det bor en hel del svenskar i Spanien, många av dom pensionärer. Det gör också att det svenska företagandet i Spanien är relativt högt och många undersöker möjligheter att etablera ett företag i Spanien med fokus på utflyttade svenskar, eller så funderar man på att utöka sin verksamhet till områden som södra Spanien där det finns många svenskar. Det kan också vara så att en del av företagets kunder har flyttat utomlands och när man säljer till privatpersoner i andra EU-länder uppstår ofta frågan om var tjänsten är omsatt. Sverige eller Spanien? Det kan uppstå situationer då det du säljer anses omsatt i Spanien fast du säljer från Sverige. Säljer du digitala tjänster till utflyttade svenskar (privatpersoner) måste du fakturera med Spansk moms till privatkunden i Spanien. Du ska också samla in den Spanska momsen, redovisa den och betala in den till Sveriges Skatteverk via tjänsten MOSS och sedan skickar Skatteverket vidare momsen till Spaniens Skattemyndighet (Agencia Tributaria). Alternativt så momsregistrerar du ditt företag i Spanien och säljer från ditt Spanska VAT-nr till kunder i Spanien så att det blir som en inrikesförsäljning fast i Spanien. Hur som helst har det blivit allt fler situationer där svenska företag behöver sätta sig in i momssatserna i Spanien. Här kan du se aktuella momssatser för Spanien: 

Spanska VAT nummer

Format för EU-VAT nummer: ESX0000000X

Vilken är standard momssatsen i Spanien?

Vanligaste momssatsen: 21%

Vad ligger de reducerade momssatserna på i Spanien?

Reducerade momssatser: 10% | 4%

10%: Läkemedel, passagerartransport, sport och kulturevenemang, hotell (1-4 stjärnor har 10%, 5-stjärniga hotell har 21%), importerad mat, restaurangmoms.

4%: Baslivsmedel (mjölk, ägg, frukt, bröd, grönsaker), böcker, tidningar, handikapputrustning

Momsåtervinning

Du kan inte få igen momsen för: Representation, Mat, Alkohol, Tobak, Smycken, Ädelstenar, Gåvor, Motorfordon och Bensin (delvis).

Momssats på digitala tjänster i Spanien

(elektroniska tjänster - appar, mp3-filer, e-böcker, sändningstjänster m.m.)

I de allra flesta fall gäller 21% på elektroniska tjänster i Spanien. Man har också anpassat sig till majoriteten av övriga EU-länders tolkning av moms på e-böcker (att dessa ska ligga på den normala momsnivån) och därmed har Spanien nu 21% på e-böckerna. För dig som var in på den här sidan tidigare var den lägre momssatsen alltså fel och baserad på en föråldrad källa. Har du funderingar kring sammansatta tjänster och vilken moms din tjänst får om de olika delarna har olika momssatser? Grattis du får gå en kurs i spanska och ringa Agencia Tributaria. Det är detta som EU-byråkraterna inte förstått. Hur ska en enskild företagare kunna sätta sig in i momssatsen som gäller för den digitala produkt man säljer om det inte är kristallklart? Svenska Skatteverket kommer inte kunna hjälpa dig på detta område. Du kommer bli hänvisad till Spanien. Har du testat att prata engelska med en spanjor? precis. Lycka till.. och du vet väl att vissa öar som tillhör Spanien inte ingår i EU:s momsområde? = export utanför EU.

Speciella regler finns för småföretag i Spanien som även kan bli momsbefriade

Lista med alla momssatser för alla EU länder

Gränsvärde för distansförsäljning till Spanien

Vilket gränsvärde är det på försäljning till spanien? Om du har handel med Spanien och försäljningen passerar €35000 måste du registrera dig för moms i Spanien och betala och redovisa moms i Spanien. Detta gäller fysiska produkter som du säljer från Sverige till Spanska kunder. Säljer du tjänster fakturerar du antingen svensk moms (tjänsten omsatt i Sverige) eller så fakturerar du utan moms (när du säljer tjänster till företag i Spanien) eller så måste du fakturera kunden med spansk moms (försäljning av digitala tjänster). Har du mycket försäljning till Spanska kunder är det ofta bäst och enklast att helt enkelt momsregistrera dig i Spanien och "sälja inrikes" inom Spanien.

Gränsvärde för registrering vid distansförsäljning: €35000

Hur registrerar man sig för moms i Spanien?

En kortfattad genomgång av de Spanska reglerna för momsregistrering finns här

Du kan också vända dig direkt till Agencia Tributaria (det spanska skatteverket men dom har bara ett fåtal sidor och dokument på engelska). Det smidigaste är nog att ta hjälp av Business Sweden här som hjälp många svenska företagare att komma igång i Spanien.

Undantag för moms i Spanien

Det finns några undantag för moms i Spanien. En del av de spanska öarna ingår inte i EU:s momsområdeCeuta, Melilla (enklaver i Marocko) och Kanarieöarna (Gran Canaria, Tenerife, Fuerteventura, Lanzarote, La Palma, La Gomera och El Hierro), men andra räknas med Balearerna (Mallorca, Ibiza, Menorca och Formentera). Krångligt och förvirrande som vanligt med EU-momsen. Säljer du till något av dessa områden eller öar i röd text räknas det därför som export utanför EU (precis som för Finska Åland). Men de i grön text är inom EU:s mervärdesskatteområde och då ska du fakturera kunder på dessa öar som försäljning inom EU.

Kanarieöarna speciell skattezon

Momsen på Kanarieöarna har en helt separat modell från övriga Spanien och området är ej med i EU:s momsområde. Det blir som ett land utanför EU. Har man ett företag på Kanarieöarna betalar man bara 4% skatt på vinsten (!) och man har helt andra lokala momssatser 7% för de flesta varor och tjänster, men det finns också 0%/3%/9,5%/13,5%/20%/25%. Vill du göra ett djupdyk i detta kan du läsa mer här om IGIC systemet för moms och skatt på Kanarieöarna.

Hur bokför man inköp och försäljning till Spanien?

Här kan du se bokföringsexempel för handel med Spanien

Var kontrollerar jag Spanska VAT-nummer?

Kontrollera VAT nummer för spanska företag i Spanien

Vilka områden ingår i EU:s momsområde

Här kan du se den fullständiga listan över EU:s momsområden

Nyckelord: spansk momssats, momssats spanien, spansk moms, moms i Spanien, Spanien moms och Spaniens momssatser.

20 feb 2015

MOMS-SKATT-BOKFÖRING


Sök på Momsens:

search engine by freefind advanced


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)www.momsens.se


Momslathunden gör bokföring och momsdeklarationer busenkelt.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkarekonomibloggar.nu

bloggar om ekonomi, bokföring och finans

bloggar

Ekonomi & Finans
Toppblogg.se


tjäna pengar på din ekonomiblogg med adtraction


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Sekretesspolicy för Momsens.se