Stäng
Avdrag för pensionssparande för dig som har FöretagOm du har inkomst av aktiv näringsverksamhet har du rätt att göra avdrag med 12000 Kr plus ett tillägg på 35 procent av inkomsten. Tillägget kan uppgå till högst 445000 Kr för inkomståret 2013 och 444 000 kronor för inkomståret 2014. Läs mer i broschyren Skatteregler för enskilda näringsidkare (SKV 295).
(OBS! På grund av den nya budgeten sänks avdraget för pensionssparande till 1800 Kr under 2015 och elimineras helt 2016) Denna information gäller följande näringsverksamheter:

  • Enskild firma
  • Hyreshus
  • Jord- eller skogsbruk
  • Konstnärlig verksamhet

Det maximala avdraget du kan göra i ditt företag för pensionsförsäkringspremier och
insättning på pensionssparkonto får inte vara högre än summan av din avdragsgrundande inkomst.

Vad är då avdragsgrundande inkomst?

Det är helt enkelt inkomster från aktiv näringsverksamhet före avdrag för egen pensionsförsäkring och avdrag för insättning på pensionssparkonto. Samt före avdrag för särskild löneskatt på avdragen för pensionssparande.

Får man avdrag för premier till en kapitalförsäkring?

Nej, Det du investerar i en kapitalförsäkring är inte avdragsgillt. Men då är också det du tar ut från en kapitalförsäkring skattebefriat. 

Det maximala avdraget för pensionssparande är 10 prisbasbelopp

Du kan också räkna ut din avdragsgrundande inkomst med hjälp av NE-blanketten. I den avdragsgrundande inkomsten ska du ej räkna bort rutorna R38(pensionsavdrag), R39(särskild löneskatt) och R43(avdrag för egenavgifter). Dessa ingår i det beloppet som är avdragsgrundande.

Så här får du 10 procent rabatt på egenavgifterna!

När du har inkomster från aktiv näringsverksamhet kan du göra avdrag med max 12000 kr plus 35% av inkomsten, men som mest kan avdraget bli 445000 Kr, alltså 10 prisbasbelopp.

Värt att notera är att du kan dela upp avdraget som du vill mellan olika verksamheter beroende på vad som är mest optimalt just för dig. Har du både enskild näringsverksamhet och ett handelsbolag får du placera hela avdraget i endast en av verksamheterna eller fördela avdraget som du vill i de båda affärsverksamheterna.

Hur gör jag om jag även har inkomst från tjänst?

När du även har inkomst av tjänst (t.ex. du har varit inhyrd för att göra ett jobb hos ett annat företag) och inte bara tjänat pengar i den enskilda firman, då ska avdragen som grundar sig på tjänsteinkomsten matas in som allmänt avdrag i den vanliga inkomstdeklarationen.

Särskild löneskatt

Du måste betala särskild löneskatt på 24,26% på avdraget du gör för pensionskostnader i din näringsverksamhet. Tänk på att det är bara det belopp som du får dra av som utgör grunden för beräkningen för den särskilda löneskatten. Här blir det ofta fel och företagaren råkar räkna skatten på hela vinsten istället för bara själva avdragsbeloppet. Då betalar du för mycket skatt! Kom också ihåg att denna särskilda löneskatt får dras av i din näringsverksamhet. Det här låter lite invecklat och ganska snårigt så om det blir för besvärligt med alla avdrag och pensionskostnader som du ska bolla med, se då till att inte sätta av så mycket till pensionen på det här sättet bara för att kunna göra avdrag.

Alternativt pensionssparande för småföretagare - utan avdragskrångel

Du kan ju t.ex. öppna en vanlig depå eller kapitalförsäkringNordnet eller liknande och placera pengar i indexfonder eller stabila aktier som Mc Donald’s, Coca Cola, Mastercard och Disney (dom har ju köpt rättigheterna till Star Wars och kommer tjäna sjukt med pengar vartannat år då en ny rulle släpps). Därmed har du ett  "vanligt" sparande som ditt pensionssparande, då slipper du allt krångel med avdrag och särskilda löneskatter och allt vad det nu är som du som småföretagare måste sätta dig in i. Dessutom slipper du dom ofta väl tilltagna rådgivararvodena eller revisorsavgifterna för att sköta pensionsplaceringarna. Eller så låter du helt enkelt någon av de otaliga pensionsrådgivarna göra det här jobbet åt dig om du absolut inte är intresserad själv, eller varför inte låta revisorn ta hand om detta om du har en sådan och avgifterna är av mindre betydelse för dig. Då kan du optimera avsättningarna till pensionen. Men du kan också tänka dig att ditt eget företag är en aktie som du väljer att pensionsspara i. Ingen har bättre insyn och koll på ditt företag än du själv. Du har dessutom stenkoll på dina framtidsutsikter och därför kan ett smart pensionssparande alltså helt enkelt vara att investera i ditt eget företag!

Det innebär naturligtvis en större risk att lägga alla pensionspengar i sitt eget bolag, om det skulle gå i konkurs har man ingenting kvar. Det finns sätt att skydda sig och säkra pensionen samtidigt som man sparar/investerar i sitt eget bolag genom olika kapitalförsäkringslösningar. Har du en större summa pengar som bara ligger och skräpar i företaget och du inte vill sköta placeringarna själv så kan jag rekommendera Investerums Basic portfölj som är starkt Warren Buffett inspirerad och bygger på value investing filosofin, som visat sig vara väldigt framgångsrik över tid. Jag har själv jobbat där förut och Basic är ett sunt alternativ i en bransch som haft en hel del problem av olika slag.

25 Jul 2014


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se