Stäng
Bokföra inrikesförsäljning av vara till privatpersonBokföra försäljning av vara till privatperson. Hur bokför man en utförsäljning av en sak från företaget till privatperson? Måste man lägga på moms när man säljer en av företagets prylar till en privatperson? Hur bokför man inrikesförsäljning av varor? Ska man lägga på moms på inrikesförsäljning till både privatpersoner och företag?

Hej,
Vi sålde företagets systemkamera till en privatperson och undrar hur vi bokför det? Hur blir det med moms? Måste vi betala moms?

Jag utgår från att ni sålt till en privatperson i Sverige och att privatpersonen inte är ägare eller anställd i ert AB för då kan det bli aktuellt med förmånsbeskattning också (t.ex. om kameran anses såld under marknadspris).
Ja ni måste lägga på 25% moms. En försäljning av något som företaget äger räknas som en ny omsättning och därmed måste det läggas till moms, precis som en vanlig försäljning som företaget gör. Har ni inte gjort det måste ni plocka bort moms från inkomsten, t.ex. ni sålde för 1000 Kr:

Gå till Baklängesmomsräknaren
800 Kr intäkt i kredit på t.ex. 3001 eller 3051, kan skilja sig mellan bokföringsprogram. Se till att kontot är försäljning inrikes 25% så ni inte bokar på konto för EU försäljning av varor för då blir momsdeklarationen fel.
200 Kr utgående moms i kredit på 2611. Denna moms måste betalas in till Skatteverket.
Beskrivning Konto Debet Kredit
Försäljning varor inrikes 3051   800
Utgående moms 2611   200
Företagskonto (Bank) 1930 1000  

När man säljer inrikes bokför man på samma sätt oavsett om man säljer till företag eller privatpersoner. Det är inte heller någon skillnad i momshanteringen mellan privatkunder och företagskunder när man säljer inrikes.

Det är inte krav på faktura till privatpersoner (om ni ej har kassaregister)

Se fler exempel på hur man bokför försäljningar här

 

 

5 Aug 2016


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se