Stäng
Definition på inflation

inflation i ekonomin. Vad är inflation? Här kan du läsa definitionen på inflationen

Inflation. Vad är inflation? När uppstod den första inflationen? Hur tar man sig ur en inflationskris? Ordet kommer från Latinets īnflātiō (expansion, svälla). Inom ekonomi betyder inflation en växande (ibland urspårad) ekonomi. Alla priser på marknaden går upp, antalet kronor på marknaden ökar (en uppgång i penningmängden) och värdet på varje krona går ned. Man får alltså betala mer om mer sedlar för att få samma vara eller tjänst. Ett exempel på detta är hyperinflationen i Tyskland (Weimarrepubliken på 20-talet) där folk gick omkring med skottkärror med sedlar, för att värde sjunkit så kraftigt att varje sedel nästan var värdelös. Det var billigare att torka sig i rumpan med en sedel än att köpa toa-papper. När man sänker värdet på valutan medvetet kallas det också för att man gör en devalvering. Om man ska vara petig ekonom så räcker det inte bara med en snabb temporär prisökning utan det ska röra sig om en trend, en kontinuerligt ökande prisnivå i ekonomin för att man ska kalla det för inflation.

Video om Inflation från Riksbanken

 

Hur bromsar man inflation?

Det gör man med motsatsen: deflation. Man minskar penningmängden och får upp värdet på varje enskild krona. Ju mer sällsynt något är, desto mer värdefullt är det. Denna princip gäller också pengar. Man kan höja räntan så att krediterna (lånen) minskar på marknaden. Då minskar också penningmängden och därmed ökar värdet på pengarna som finns tillgängliga på marknaden.

Vad är inflationen just nu i ekonomin?

Se inflationen just nu

18 Feb 2015


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se