Stäng
Enkelt bolag vs Enskild firmaEnkla bolag och enskilda firmor. Vad är skillnaden mellan ett enkelt bolag och en enskild firma? Är enkelt bolag en juridisk person? 

Vad är det för skillnad mellan en Enskild firma och ett enkelt bolag?

Det kan vara lätt att tro att enskild firma och enkelt bolag är samma sak men det är egentligen helt olika saker.

I Enskild Firma är du och företaget samma sak. Det betyder att firmans ekonomi och din privatekonomi inte är skilda åt från Skatteverkets perspektiv. Du är ensamt ansvarig för hela verksamheten och dess skulder. Man kan inte vara flera delägare. Du behöver inte registrera företaget hos bolagsverket om det inte blir jättestort (tänk försäljning på 80 miljoner eller att du tänker delta i offentlig upphandling). Du slipper också revisor om du inte kommer upp i dessa värden.

I ett Enkelt Bolag kan olika personer eller företag sammarbeta i ett gemensamt projekt. Men det enkla bolaget är ingen egen juridisk person och kan inte teckna avtal. Man kan se det som en projektplattform. Ett enkelt bolag kan se ut på många olika sätt eftersom strukturen bestäms av avtalet mellan de som deltar. Det krävs att det finns minst 2 personer eller 2 företag för att man ska få bilda ett enkelt bolag. Detta innebär också att det inte är möjligt att få ett organisationsnummer för ett enkelt bolag. Det går inte heller att få F-skatt utan man får använda delägarnas egna F-skattebevis. Däremot finns krav på det enkla bolaget att bli registrerat hos bolagsverket om det kommer över ETT av följande kriterier: 

Måste man göra bokföring i enkla bolag?

Faktiskt inte. Detta eftersom det egentligen inte är ett företag och inte någon juridisk person. Det går därför inte ha något lagstadgat bokföringskrav på just det enkla bolaget. Men det är tillåtet om man vill. Bokföringen kan göras helt separat hos varje företag/delägare som ingår i det enkla bolaget. Det enkla bolaget behöver inte ha en egen bokföring och ett eget bokföringsprogram och egna momsdeklarationer etc. 

Reglerna för enkla bolag liknar i många fall Handelsbolag och styrs också ofta av samma lagar och paragrafer. Ett vanligt fel  som inträffar när aktiebolag skapar enkla bolag är att man skriver avtal som om det var ett aktiebolag men här kommer man i konflikt med reglerna för Handelsbolag och enkla bolag som skiljer sig en del t.ex. när det gäller hur och vilka skäl som är giltiga för att upplösa det enkla bolaget.

 

 

5 Oct 2016


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se