Honorar?Honorar. Vad betyder Honorar? Hur används ordet honorar? Säger man ETT honorar eller EN honorar?

Kort svar: Ersättning för utfört arbete.

Förklaring av termen Honorar 

Ordet honorar betyder alltså samma sak som det kanske mer använda ordet Arvode. När man fick betalt för något förr i tiden så kunde man bli tilldelad ett honorar i betydelsen ersättning. Denna term lever dock kvar inom den litterära världen och honorar används flitigt om ersättningar till just författare. Jag tycker själv att det ligger bättre i munnen att säga en honorar men enligt svenska akademins ordlista så är honorar definierat som ett honorar.

Man kan också honorera någon i betydelse ersätta eller betala.

Honorar i betydelsen hedersgåva

Ordet honorar användes också för en särskild överföring av pengar inom Universitetsvärlden. Där syftade det specifikt på den hedersgåva som studenterna inom en studentnation varje år gav till sin så kallade inspektor (högsta positionen inom en studentnation). 

Ett annat gammalt ord som inte används så mycket i dagens svenska, men som betyder i princip samma sak som honorar, är ordet Vederlag. Både dessa ålderdomliga ord syftar i första hand på en monetär ersättning, alltså en form av lön helt enkelt.

Ordets ursprung

Honorar är kopplat till Honnör, den gest som militärer gör till sina befäl. Honnör betyder också ursprungligen just hedersbevisning och erkännande. Honnör är inlånat från franskans Honneur/Honoraire (ära) som i sin tur kommer från latinets Honor/Honos (heder, hedersbevisning, värdighet). Övriga synonymer till honorar som inte redan nämnts är äreskänk och gottgörelse.3 dec 2017


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.

Använd detta kontaktformulär istället.

Behöver du hjälp med att hantera moms på digitala tjänster och e-böcker? Letar du efter en tjänst som kan fakturera rätt momssats beroende på vilket land kunden finns i? Då ska du testa den här tjänsten!MOMS-SKATT-BOKFÖRING


Sök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.

Starta firma på 5 min!


Ekonomi Länkar