Stäng
Hur bokför man trängselskatt?Bokföra trängselskatt. Får man dra av kostnaden för trängselskatten i företaget? Är trängselskatt avdragsgillt? Vilket konto ska man bokföra trängselskatten på? Måste utlänska besökare betala trängselskatt i Sverige? Är det ägaren eller föraren av bilen som ska betala trängselskatt?

Trängselskatten omfattar alla bilar - även utländska!

Med start 1 januari 2015 ska även utländska fordon betala trängselskatt. För närvarande finns trängselskatten bara i Göteborg och Stockholm. Hur bra det går att samla in trängselskatten från privatpersoner och företagare från andra länder är en annan fråga..

Bokföra trängselskatt

Vill du också testa att göra en häftig video?
(Jag är partner med Synthesia)

När du ska bokföra trängselskatten i ditt företag finns det tre olika BAS-konton som kan vara aktuella. Det är "5616 Trängselskatt", "7391 Kostnad för trängselskatteförmån (skattebefriad)" och "7333 Ersättning för trängselskatt (skattebefriad)".

Skatten är "skattebefriad", verkar snurrigt? Här handlar det om att trängselskatten inte ska ses som en skattepliktig förmån för den anställde som fått kostnaderna betalda av sin arbetsgivare (för privata resor).

Om du kör tjänstebil och resan har tydlig koppling till ditt företags verksamhet har du rätt att ta med den kostnaden i din bokföring (avdragsgillt). Då bokför du på konto 5616. Även när du bokför en reseräkning eller utläggsersättning till en anställd som betalat avgiften privat blir det 5616 som du bokför kostnaden för trängselskatten på. Med kontantmetoden blir konteringen av trängselskatten så här:

Beskrivning Konto Debet Kredit
Trängselskatt 5616 60,00  
Företagskonto 1930   60,00

Konto 7391 används mest då du åkt med tjänstebilen fast resan är privat (handlat på ICA eller liknande).

Har en anställd åkt med egen bil fast resan är i tjänsten då bokförs det istället på "7333 Ersättning för trängselskatt (skattebefriad)".

Har du eller anställd kört både privat och i tjänsten samma dygn blir det lite mer komplicerat. Skatteverket har förtydligat vad som gäller här vid kombinerade resor.

Vad är straffavgiften om man betalar för sent?

Missar du att betala får du hosta upp en extra 500-lapp direkt.

Vad styr vem som måste betala trängselskatt?

Det är den (eller det företag/organisation) som står registrerad i vägtrafikregistret (bilregistret) som är skyldig att betala. Staten har även helgarderat sig och skrivit in en klausul i lagen som gör Dig som ägare av fordonet skyldig att betala -även om du inte fått något inbetalningskort! Du är alltså enligt lagen skyldig att betala även om du inte vet att du ska betala.. detta gäller även utländska besökare. Så om dom inte förstår skyltarna så är dom ändå skyldiga att betala. Myndigheter är fantastiska. 

Måste jag som arbetsgivare betala arbetsgivaravgifter för alla resor?

Nej, du behöver inte beräkna och betala arbetsgivaravgifter för privatresor som gjorts med tjänstebilen av den anställde, även fast det skulle kunna ses som en förmån. Regeringsrätten beslutade för flera år sedan att trängselskatt ingår i redovisat bilförmånsvärde. Vad betyder detta på svenska? Det betyder att trängselskatten är en skattebefriad förmån när arbetsgivaren betalar för privata resor med förmånsbil/tjänstebil. Du som arbetsgivare behöver alltså inte betala arbetsgivaravgifter för trängselskatten på privata resor som gjorts med tjänstebilen. Att arbetsgivaren betalar trängselskatten ses alltså inte som en förmån för den anställde som har en förmånsbil.

Hur bokför man vägavgifter?

Har du betalt vägavgifter under en tjänsteresa bokförs detta på konto "5610 Personbilskostnader".

 

 

25 Sep 2015


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se