Stäng
Importera annat bokföringsprogram till PromikbookSIE-fil import till Promikbook. Hur överför man bokföringsinformation från ett bokföringsprogram till Promikbook? Hur importerar man SIE-filer i Promikbook? Vad händer med befintliga konton när man flyttar mellan olika bokföringsprogram?

Importera SIE-fil i Promikbook

Importera SIE-fil till Promikbook
Du kan få en varning om att organisationsnumret inte stämmer om du redan skapat ett bolag i Promikbook och sedan importerar en SIE-fil från ett annat program. Det kan t.ex. bero på att ditt person/org-nr skrivits med och utan bindestreck (-). Du kan välja att ignorera den varningen om du är säker på att du importerar rätt fil för rätt företag.

I övre vänstra hörnet visas info om de olika stegen vid import av filen. Ett steg där användaren måste vara med och ge input är för namnen på de olika bokföringskontona. Här kan man välja att använda namnet från sitt gamla program eller ersätta kontonamnet med Promikbooks namn. Resten bör gå automatiskt fram till du får ett meddelande om att filen blivit importerad.

SIE import ändra namn på konton vid importering av bokföringsverifikationer.

 

Varning för momskoder

Tänk på att om du använt program med momskoder (t.ex. Speedledger) och flyttar över till Promikbook så kommer inte momskoderna följa med eller så stämmer dom inte med det nya programmets system för momskoder. Därför är det viktigt att du bokfört på BAS-kontoplanens speciella konton för inköp inom EU eller försäljning utanför EU etc. annars kommer inte momsdeklarationerna att bli rätt.

Därför är det bäst att byta bokföringsprogram just efter att man gjort momsdeklarationen för en period, alltså när man gjort själva momsbokningen eller omföringen av moms. Lämpligtvis efter ett kvartal eller år avslutats. Då importerar man bara SIE-filen för förra perioden och får IB-balanser och börjar på blankt papper så att säga i det nya programmet. Man får med sig bokföringsdata för tidigare månader och kan göra balans- och resultaträkningar och momsrapporterna är redan inskickade och klara så det behöver man inte köra på gamla perioder. Då börjar man på ett nytt fräsht kvartal i det nya bokföringsprogrammet och allt är lugnt. Byter man mitt i en period måste man gå igenom de senaste bokningarna och kolla om man måste byta konton så att momsen blir rätt i momsdeklarationerna. Det blir lite mer pillande och mer risk för fel, men det går om man vill.

Du kan byta bokföringsprogram när som helst

Du kan alltså i praktiken byta bokföringsprogram när som helst under året, förslagsvis under en priod då det är lugnare så du hinner ställa om och göra anpassningar och justeringar. Många tänker att det är bäst att byta precis efter årsskiftet, men det blir ofta mitt i den mest hektiska perioden med mycket administration kring årsbokslut och sådant så det är i många fall bättre att byta mitt i sommaren efter att man bokfört klart juni.

Läs en grundlig guide från Promikbook här om du vill få mer ingående info om varje steg av importen av SIE-filen

 

 

25 Jan 2016


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se