Stäng
Inköp av vara i Sverige som säljs vidare till annat EU-landInköp i Sverige som säljs vidare i annat land. Hur gör man med momsen när man köper in en vara i Sverige som säljs vidare till en kund i annat EU-land?
"Jag har köpt in varor i Sverige åt min kund i Lettland. Nu ska jag
betala fakturan till leverantören i Sverige och betala 25% moms. Hur
ska jag fakturera min kund i Lettland, ska jag lägga på 25% moms? Om
inte, hur ska man betala momsen i Sverige om jag inte får in den från
Lettland? 

Så tacksam för svar!"

Hur får man igen momsen man betalar på inköpet i Sverige?

De 25% ingående moms du betalar i Sverige får du dra av mot utgående moms på det du säljer i Sverige.
Har du ingen försäljning i Sverige så kommer du få igen dessa 25% i din nästa momsdeklaration och Skatteverket betalar då ut momsen till dig om du har mer ingående moms än utgående moms.

 

Du vidarefakturerar kostnaden (alltså beloppet utan moms), plus eventuellt påslag, utan moms om det är ett företag i Lettland du säljer vidare till (omvänd skattskyldighet). Du måste ha deras VAT-nr och skriva det på fakturan.

 

Är det en privatperson måste du lägga på 25% svensk moms på fakturan till den lettiska personen (för jag antar att du ej är momsregistrerad i Lettland).

 

Säljer du varor för mer än 35000 Euro i Lettland måste du momsregistrera dig där och lämna in momsdeklarationer till Lettlands skatteverk. Skulle du sälja för så mycket så finns det billiga redovisningsfirmor i Lettland som kan sköta detta åt dig på plats.

 

 

5 apr 2016


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna. Använd detta kontaktformulär istället.