Stäng
Moms på inridning av hästarTräning av hästar och moms. Hur bokför man försäljning av tjänsten inridning till utländska kunder? Vad är det för moms på träning av hästar? Vilken momssats har Sightseeing och Turridning med hästar? Vad är det för moms på köp och försäljning av hästar?

Moms och hästar

Hästar är ett komplicerat område inom moms. Det kan faktiskt röra sig om alla existerande momssatser när man håller på med hästar: momsfritt, 6%, 12% och 25%. Det som styr vilken momssats man får är oftast om det man säljer bedöms som: 

Idrott = 6% t.ex. ridning, ridskola, ridutbildning, ridlektion, hopp- eller dressyrtävling.

Entréavgift = 6% t.ex för besökare på tävling. 

Utbildning = 25% men om utbildningen är kopplad till människor som ska använda kunskapen i något som klassas som idrott blir det 6% (notera att grundskola, gymnasium, universitet och friskolor är momsbefriade). Har du svårt att förstå Skatteverkets texter om moms på Utbildning så kanske du förstår bättre om du läser den här artikeln istället.

Persontransport = 6% t.ex. Sightseeing (men Turridning har 25% för att det räknas som en upplevelse snarare än transport). Sightseeing är väl oftast mer upplevelse än transport men Skatteverket ser det som persontransport. Att åka häst och vagn på en marknad och liknande är också persontransport och man ska sälja det med 6% moms.

Hotellverksamhet = 12% t.ex. uthyrning av rum i mer "logi-liknande" former som ofta förkommer på ridläger. Uthyrning av rum, ladugård och lokaler är oftast momsfritt men det finns en del undantag för garage, förvaringsboxar, reklamplatser m.m.

Livsmedel = 12% t.ex. hästkött.

Vanliga tjänster/produkter = 25%

Momsfritt t.ex. uthyrning av lokal för fest eller uthyrning av rum/ridhus/manege (är rummet till för att människor ska sova där är det hotell och 12% moms).

Köp och försäljning av hästar har 25% men gäller det premier blir det komplicerat.

Detta är ändå bara toppen av ett isberg. Det krävs rätt mycket mentala hästkrafter för att rida igenom den här momsdjungeln. Jag vill tipsa om en utmärkt moms-guide för hästar och ridning här: 

Läs en utförlig guide för moms och hästar här

Moms på inridning och internationell försäljning

"Hej,
Två olika tränare (båda bosatta utanför EU) har lämnat sina
hästar hos mig i Sverige för inridning. Jag utför träningen i
Sverige, och skickar fakturan till tränare A som ej är
näringsidkare och gör detta för sitt privata intresse, samt
tränare B som är näringsidkare och yrkesmässig utövare.
Fakturorna skickas till Schweiz där dom är bosatta. Ska jag ta ut moms?"

Säljer man tjänster som innebär träning av hästen, inte människan, är det inte fråga om idrott (6%). Det blir en vanlig tjänst och momssatsen är då 25%.

Tränare A: Privatperson. Bosatt i Schweiz (utanför EU). Export av tjänst till Privatperson utanför EU.

Träning av hästar är en "vanlig tjänst" alltså inte en intellektuell/diverse tjänst. Då gäller den så kallade huvudregeln vid försäljning till privatpersoner som säger att tjänsten är omsatt i det land säljaren finns (Sverige). Det har alltså ingen betydelse att träningen sker i Sverige utan det är var ditt företag är registrerat som styr var tjänsten är omsatt i det här fallet. Eftersom tjänsten är omsatt i Sverige måste du sälja med svensk moms till kunden när kunden är privatperson.

Slutsats: Fakturera Tränare A med 25% svensk moms på fakturan. Denna svenska moms bokför du som vanlig inrikesmoms på konto 2611. Bokför i intäkten i Kredit på konto 3305. Inbetalningen från kund bokför du i Debet konto 1930 (om du använder kontantmetoden annars 1511 Kundfordringar för faktureringsmetoden).

Tränare B: Företag. Registrerad i Schweiz (utanför EU). Export av tjänst till Företag utanför EU.

Företagskunder fakturerar man utan moms både inom och utanför EU.

Slutsats: Fakturera utan moms. Bokför i Kredit på konto 3305. Debet konto 1930.

Se exempel på hur du bokför och hanterar moms vid internationell tjänsteförsäljning här

 

20 Sep 2015


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se