Stäng
MOSS-deklaration

Deadline för MOSS imorgon 20:e april!

Betalning för momsen under förta kvartalet 2015 (jan, feb, mar) ska vara inne på Skatteverkets konto imorgon den 20:e april. Din MOSS-deklaration (försäljning till privatkunder inom EU) ska också vara inlämnad senast imorgon.

Tycker du att det verkar svårt och krångligt med momsen när du säljer till andra länder? Ja, det är det! Om du ska hantera detta själv idag så har du skaffat dig ett par extra heltidsjobb utöver att sköta ditt företag. Men nu finns det äntligen en lösning på denna byråkratiska mardröm. Läs mer här.

Kom ihåg att du ska redovisa i EURO. Du måste alltså räkna om all försäljning till Euro enligt de växelkurser som tas fram av Europeiska centralbanken (ECB) här. Det är valutakursen för den sista dagen i din redovisningsperiod som du ska använda för all försäljning, alltså inte valutakursen för det datum försäljningen ägde rum. Vilket man kan ha en del åsikter om men det är regeln i alla fall.

Logga in på MOSS här

Hur fyller man i MOSS-deklarationen?

Du fyller i omsättningen i € (Euro) för varje land dit du sålt elektroniska tjänster till privatpersoner. Så här ser det ut online när du ska deklarera:

hur man deklarerar elektroniska tjänster till privatpersoner i andra eu-länder i MOSS-ordningen

Du måste räkna ut momsen själv, du får ingen hjälp av formuläret!

felmeddelande - du måste räkna ut momsen själv.

Exempel på MOSS-deklaration

I det här exemplet antar jag att vi sålt elektroniska tjänster till en privatperson i Belgien för €100. Belgien har 21% moms på elektroniska tjänster. Därmed måste jag redovisa och betala in 21% moms för kundens räkning till MOSS-systemet. Det ser du ut så här i MOSS-deklarationen:

moss deklaration för belgien 21 procent moms

Måste MOSS-deklaration lämnas om man ej har någon försäljning under perioden?

Försöker du deklarera eller lämna in en MOSS-deklaration utan några rader får du felmeddelandet "Deklarationen innehåller inga rader". Du kan alltså ej lämna någon MOSS-deklaration om du inte har haft någon försäljning av elektroniska tjänster till privatpersoner inom EU under redovisningsperioden. Men du måste ändå skicka in deklarationen. Detta gör du genom att markera kryssrutan att du ej haft omsättning under perioden.

Noll-deklaration för MOSS

Har du inte haft någon skattepliktig omsättning under perioden markerar du kryssrutan för detta och skickar in deklarationen. Du måste alltså lämna en Noll-deklaration men du kan inte skicka in en deklaration utan några rader som en noll-deklaration, utan du måste kryssa för den rutan. Här är det lätt att tro att Skatteverket även menar omsättning av övriga tjänster och det gör användaren osäker. Väldigt ogenomtänkt och opedagogiskt uppbyggd vilket Momsens.se har informerat Skatteverket om så får vi se om dom förtydligar informationen inför nästa rapporteringsperiod. I MOSS-deklarationen står det efter kryssrutan

"Företaget har inte haft någon skattepliktig omsättning under vald period, varken i Sverige eller från förekommande fasta etableringar"

och det betyder alltså på svenska:

"ingen försäljning av elektroniska tjänster till privatpersoner i andra EU-länder att redovisa för denna deklarationsperiod".

Så nu vet du det när jag översatt Byråkratsvenska till vanlig svenska.

 

19 Apr 2015


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se