Stäng
När ska man betala vinsten på bostadsrätt?Skatt på bostadsrätt. Har du sålt bostadsrätt och undrar när du ska betala in skatten på vinsten?

När ska jag betala in skatten på bostadsrätten?

Du kan göra inbetalningen när du vill till skattekontot om du vet ungefär hur mycket det blir (22% skatt på vinsten). Det finns en gräns på 30000 Kr. Har du en vinstskatt på över 30K då måste du betala in den överskjutande delen (Vinst-30000) till Skatteverket senast den 12:e februari 2019 om du skrivit på avtalet om försäljning under 2018. Resterande 30K kan du betala in den 3:e maj. Gör du inte detta kommer du få betala kostnadsränta på de pengar som saknas vid varje datum. Vilken ränta är det på skattekontot vid sen betalning?

Om du betalar för sent får du betala s.k. låg kostnadsränta1,25%.

(sedan 2013 är det samma ränta oavsett belopp)

Är du över en månad sen börjar du betala hög kostnadsränta och då blir det +15% extra ränta, så håll koll på datumen för inbetalning!

Här kan du räkna ut exakt hur mycket du kommer få betala i kostnadsränta om du väntar tills deklarationen med att betala vinsten.

Vad är inlåningsräntan på skattekontot?

Räntan du får på överskott på skattekontot är 0,5625%

Intäktsräntan är 45% av basräntan = 0,45 x 0,0125 = 0,5625

Basräntan kan aldrig bli lägre än 1,25% och därför kommer nog den siffran gälla ett par år framöver om man utgår från Riksbankens sänkning av räntan till 0% i oktober 2014, och att det ser ut att ligga kvar på en mycket låg nivå under överskådlig framtid.

(golvet togs bort 2017 så att räntan nu kan bli noll)

Ligger vinsten och sover på ditt lönekonto?

Pengar gillar inte att ligga och sova på lågräntekonton, dom vill vara aktiva och röra på sig. Har du gjort stor vinst på din bostadsrätt och köpt en billigare bostad så du får pengar över? Ligger dessa och skräpar på ditt konto med låg eller noll ränta? Det finns ett smartare alternativ! Du kan sätta in mer än du behöver betala i skatt. Genom att sätta in mer pengar än du behöver får du ett överskott som Skatteverket ger dig ränta på. Denna ränta är mycket bättre än hos bankernas konton idag. Läs mer här om att spara hos Skatteverket.

Vilket bankgiro är det för betalningar till skattekontot?

Skatteverkets bankgiro: 5050-1055

Beräkna OCR här: OCR för skattekonto

Hur räknar man ut vinsten på bostadsrättsförsäljning?

Undrar du hur du räknar ut vinsten vid försäljning av bostadsrätt? Vilka avdrag du kan göra? Hur får du uppskov med vinsten?

Läs mer här om försäljning av bostadsrätt

10 Feb 2015


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se