Stäng
Nya lagar 1 juli 2019 för småföretagareLagändringar 1:a juli 2019. Vilka lagändringar under 2019 påverkar småföretagare? När ändras momsen på e-böcker? Vilka lag- och regeländringar påverkar företagare efter 1 juli 2019? Vad innebär det nya strejkvillkoret? Vilka momsändringar träder i kraft i juli 2019? Vilka ändringar av lagarna 1 juli 2019 bör småföretagarna läsa in sig på?

Nya lagar 1 juli 2019

Tack vare januariavtalet, där Socialteokraterna fick konvertera och avsäga sig några av sina heliga gudar och gå med på diverse övergrepp mot socialismens grundpelare, blir det äntligen lite vettiga lagförändringar och riktig politisk styrning istället för det vanliga nonsenstramset som inte förbättrar samhället eller spelreglerna för företagen.

Nya strejkvillkor

Den s.k. fredsplikten utökas. Om en löneslav ska få deltaga i en stridsåtgärd mot en arbetsgivare måste syftet vara att nå ett kollektivavtal. Facket måste förhandla med arbetsgivaren innan man strejkar.

Momsändring e-böcker

Digitala tidningar och böcker får 6% moms från 1 juli 2019.

Alkoholhaltig glass

Alcoglass bara säljas på systembolaget nu eftersom det räknas som en alkoholdryck. Så nu gäller det för alla kafé och restaurangägare att se över sortimentet.

Bussar

Ni som kör bussar i kollektivtrafik via upphandling får nu köra bussar som är 24m långa, tidigare max gräns var 18,75m.

Anställningsförmåner

Andra ersättningar än lön behöver ej längre följa kollektivavtal för nystartsjobb.

Arbetsgivaravgiften

Sänks till 10,21% för ungdomar (15-18 år), max 25K lön/mån. Den temporärt sänkta arbetsgivaravgiften för den första personen man anställer blir förlängt till 24 månader. Här blir det lite byråkratiskt krångel, lagen träder först i kraft 1 augusti 2019 men ska gälla retroaktivt för alla anställningar från 1 mars 2018 och framåt.

Antika förmågor

Veteraner >65 år slipper särskild löneskatt (tidigare 6,15%).

Lantbruk

Statligt stöd för förra årets torka. Sänkt skatt på diesel inom jord- och skogsbruket, främst i form av nedsättning av koldioxidskatten.

Kapitalförvaltning

Måste redovisa de principer man har för ägarengagemang.

Apartheidlagen mot familjeföretagarna avskaffas

Efter mycket kritik och klagomål om diskriminering blir det lättare att överlämna företaget till nästa generation (ett undantag från reglerna om kvalificerade andelar införs 1 juli 2019). Tidigare var det bättre att sälja till utomstående. Detta gäller dock ej överlåtelse till maka/make. Man får skynda långsamt med jämställdheten för familjeföretagen tydligen.

På ren svenska innebär detta att föräldern kan sälja företaget till barnen och plocka ut vinsten ur det vilande bolaget till bara 25% skatt efter karenstiden på 5 år.

På grund av apartheidlagen mot familjeföretagare gick karenstiden aldrig ut och den äldre generationen kunde aldrig få ut lågbeskattad vinst vid överlämnande av företaget till nästa generation, men sålde man till någon utanför släkten gick det bra att få ut lågskattevinster även tidigare. Rasismen mot familjeföretagen är därmed avskaffad.

EU-bidrag

Skärpta staff för bedrägeri med EU-stöd.

Avfallstransporter

Tuffare regler och hårdare straff om man inte kör lagligt.

Miljöskatter

Höjd skatt på diesel för gruvfordon och fossila bränslen för värmeverk. Höjd kemikalieskatt för viss elektronik. Dessa ändringar börjar först gälla 1 augusti 2019.

Tandläkare

Kan nu bli blockerade i Förnedringskassans system om man inte sköter sig.

Fritidspedagoger

Måste nu ha legitimation och behörighet.

Stafettvampyrer

Måste gå 6 år på läkarutbildningen, istället för 5,5, innan man börjar suga ur välfärdssystemet. Momsen på uthyrning av stafettvampyrer blir 25%, det är inte momsfritt längre.

Tunga fordon

Högre vägavgift, GDPR-anpassning av registreringen av transportfordonet.

Gåvor

Privatpersoners gåvor (>200 Kr/gåva och minst 2000 totalt under året) blir nu avdragsgilla för bidrag till ideell verksamhet, men inte företagens gåvor.

Rutavdrag

Kunden får dubbelt så högt rutavdrag (50K) under hela 2019.

Riksdagens databas med alla lagändringar 2019

 

 

28 Jun 2019


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se