Stäng
Vad är momsen på Kosttillskott och Naturläkemedel?Moms på Kosttillskott och Naturläkemedel. Vad är momsen på Kosttillskott? Hur hög är momsen på Naturläkemedel? Vad räknas som kosttillskott? Vilken definition är det som gäller på Naturläkemedel när det kommer till momsen? Är kosttillskott ett läkemdel med noll moms eller är det ett livsmedel?

Är det alltid 12% på alla livsmedel?

Ja på alla livsmedel, men det finns några undantag där man kan tro att det rör sig om ett livsmedel fast det inte är klassificerat som det. Naturläkemedel har 25% moms men kosttillskott har 12% moms. Om Naturläkemedlet skrivs ut på recept har naturläkemedlet 0% moms eftersom det då är momsbefriat läkemedel. Vanliga läkemedel är inte livsmedel utan är momsbefriade.

Vad räknas som livsmedel?

“Med livsmedel menas alla ämnen eller produkter, oberoende av om de är bearbetade, delvis bearbetade eller obearbetade, som är avsedda att, eller rimligen kan förväntas, förtäras av människor (Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 178/2002).”

Djurfoder, Tobak, Modersmjölk, Blod från människor och Levande djur är inte livsmedel. Ostron och skaldjur är ett undantag från undantaget och räknas som livsmedel även om de säljs levande..

Ett exempel på en ätbar vara som verkar kunna hamna inom alla kategorier och undantag är t.ex. Ginseng och liknande örter, rötter och växter. Det är väl både ett livsmedel, ett naturläkemedel samt också ett kosttillskott..?

Vilken moms har Ginseng egentligen?

Jag återkommer till det senare men först måste vi lära oss lite mer.

Vad är egentligen skillnaden mellan läkemedel, kosttillskott och naturläkemedel?

Gränsen mellan ett kosttillskott, ett läkemedel och ett naturlkemedel är ofta hårfin och inom momsområdet är gråzonen ännu bredare, så hur ska man tänka för att avgöra vad som är vad från ett momsperspektiv?

Läkemedel 0% moms: Varje enskilt läkemedel (inklusive naturläkemedel, väletablerade växtbaserade läkemedel, traditionella växtbaserade läkemedel och homeopatika) kontrolleras och godkänns/registreras av Läkemedelsverket. Godkända läkemedel är momsbefriade.

Kosttillskott 12% moms: Dessa varor omfattas av livsmedelslagstiftningen och därför räknas de som livsmedel med 12% moms. Kosttillskott får inte säljas med hjälp av medicinska påståenden som att de förebygger benskörhet och liknande. Det ska vara fråga om ett komplement till kosten som t.ex. vitaminer.

Naturläkemedel 25% moms: Ett läkemedel där de verksamma beståndsdelarna har ett naturligt ursprung från djur, bakteriekultur, mineral, fiskoljor, salt eller saltlösning - alltså inte ursprung från växter. Beståndsdelarna får inte vara alltför bearbetade. Naturläkemedel är receptfria och får endast användas mot enklare besvär som inte kräver läkarbehandling. Naturläkemedel måste uppfylla strikta krav på kvalitet, effekt och säkerhet för att godkännas av Läkemedelsverket. De varor som är godkända och specificerade som Naturläkemedel av Läkemedelsverket har märkligt nog 25% moms.

“Skatteverket anser att produkter som säljs under benämningarna naturmedel, frilistade naturmedel, naturläkemedel, traditionellt växtbaserade läkemedel, homeopatiska och frilistad homeopatika inte utgör livsmedel enligt ML. Skatt ska därför tas ut med 25 procent av beskattningsunderlaget.”

Förslag till Skatteverket

Detta blir väldigt märkligt från ett momsperspektiv. Det rimliga och logiska är att Naturläkemedel har 12% moms som övriga kosttillskott och livsmedel, säljs det på recept ska det vara noll, men det borde aldrig vara 25% moms, vilket det just nu är. Här får Skatteverket sätta sig ner och fundera lite mer angående substanser som är avsedda att ätas av människor men som inte är ett livsmedel och inte ett kosttillskott. Om naturläkemedlet är avsett för att ätas av människor (invärtes bruk) bör det klassificeras som ett kosttillskott från ett momsperspektiv, inte 25% moms.

Att skilja på kosttillskott och naturläkemedel leder bara till förvirring och gränsdragningsproblem = ännu mer onödig byråkrati till ingen nytta. Speciellt eftersom Skatteverket själva definierar livsmedel som “Med livsmedel menas alla ämnen eller produkter, oberoende av om de är bearbetade, delvis bearbetade eller obearbetade, som är avsedda att, eller rimligen kan förväntas, förtäras av människor “ så är det uppenbart att även naturläkemedel ska ligga på momssats 12% som kosttillskott. Att göra undantag för detta är som att skilja på momsen för röda och gröna äpplen..

Hur blev det med momsen för Ginseng?

Ginseng får 12% moms för att det hamnar inom kategorin kosttillskott, det verksamma ämnet kommer från växtriket och det är inte med på Läkemedelsverkets lista över Naturläkemedel (25% moms). Skulle det skrivas ut på recept är det dock momsbefriat.

Hur gör man för att komma runt den idiotiska 25% regeln för Naturläkemedel?

Tycker man att ett visst naturläkemedel får en orättvis behandling när det måste säljas med 25% moms kan man försöka avlista det hos Läkemedelsverket och sälja det som kosttillskott med 12% moms istället.

Läs även:

Moms för Restaurang- och cateringtjänster

Vilka momssatser finns det i Sverige?

Restaurangmoms: Moms på glass, godis, vatten och drinkar

Skatteverket: Livsmedel, restaurang- och cateringtjänster

Läkemedelsverket: Läkemedel eller kosttillskott - var går gränsen?

Läkemedelsverket: Lista på Naturläkemedel

 

 

30 Oct 2017


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se