Stäng

Stäng
Vilket konto skall användas vid inköp av tjänst utanför EU?Momskonto 2614. När ska man använda 2614 vid inköp av utländska tjänster? Ska 2614 användas för inköp utanför EU? Ska momskonto 2614 användas för varor eller tjänster?

Hej! Vilket konto skall användas vid inköp av tjänst utanför EU? Enl vår Nya Redovisa Rätt, så är konto 2614 ändrad till omvänd skattskyldighet 25% Detta konto kan man väl inte använda vid inköp av tjänst numera?

Momskonto vid inköp utanför EU

Jo det kan (ska) man, se denna text Inköp utanför EU

För EU: Den fiktiva utgående momsen bokas numera alltid på 2614 vid inköp inom Europeiska Unionen, tidigare bokfördes detta på 2615 om det var varor och 2614 om det var tjänster.

Utanför EU: Det viktigaste är hur konton och momskoder är kodade i just ditt bokföringsprogram (eller din kunds program). Det viktiga är att momsdeklarationens rutor fylls i rätt så här för inköp av tjänst utanför EU. Du kan alltså mycket väl använda helt andra momskonton och kostnadskonton så länge dessa konton är länkade korrekt i det bokföringsprogram du använder, så att momsdeklarationen blir rätt ifylld enligt ovanstående länk.

Sedan måste man ta hänsyn till vilken moms tjänsten har i Sverige, är det t.ex. en litterär översättning med 6% moms blir det andra konton och rutor. Enligt BAS-2017 blir det då 2634 (ruta 32 i momsdeklarationen) istället för 2614 för tjänster med 6% moms, men fortfarande 2645 för den ingående momsen för utlandsinköp (även för 6%). Den beräknade momsen på köpet styrs av tjänstens momssats i SVERIGE då den räknas vara omsatt här. Med andra ord ska de två raderna moms som tar ut varandra beräknas med tjänstens momssats i Sverige.

Läs även:

Så här fyller du i momsdeklarationen vid utlandsinköp

Guide för moms och bokföring vid utlandsförsäljning

 

16 apr 2017


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna. Använd detta kontaktformulär istället.