Stäng
Vilket konto skall användas vid inköp av tjänst utanför EU?Momskonto 2614. När ska man använda 2614 vid inköp av utländska tjänster? Ska 2614 användas för inköp utanför EU? Ska momskonto 2614 användas för varor eller tjänster?

Hej! Vilket konto skall användas vid inköp av tjänst utanför EU? Enl vår Nya Redovisa Rätt, så är konto 2614 ändrad till omvänd skattskyldighet 25% Detta konto kan man väl inte använda vid inköp av tjänst numera?

Momskonto vid inköp utanför EU

Jo det kan (ska) man, se denna text Inköp utanför EU

För EU: Den fiktiva utgående momsen bokas numera alltid på 2614 vid inköp inom Europeiska Unionen, tidigare bokfördes detta på 2615 om det var varor och 2614 om det var tjänster.

Utanför EU: Det viktigaste är hur konton och momskoder är kodade i just ditt bokföringsprogram (eller din kunds program). Det viktiga är att momsdeklarationens rutor fylls i rätt så här för inköp av tjänst utanför EU. Du kan alltså mycket väl använda helt andra momskonton och kostnadskonton så länge dessa konton är länkade korrekt i det bokföringsprogram du använder, så att momsdeklarationen blir rätt ifylld enligt ovanstående länk.

Sedan måste man ta hänsyn till vilken moms tjänsten har i Sverige, är det t.ex. en litterär översättning med 6% moms blir det andra konton och rutor. Enligt BAS blir det då 2634 (ruta 32 i momsdeklarationen) istället för 2614 för tjänster med 6% moms, men fortfarande 2645 för den ingående momsen för utlandsinköp (även för 6%). Den beräknade momsen på köpet styrs av tjänstens momssats i SVERIGE då den räknas vara omsatt här. Med andra ord ska de två raderna moms som tar ut varandra beräknas med tjänstens momssats i Sverige.

Kontering av import av tjänst utanför EU 

Vill du också testa att göra en AI-video? (Jag är partner med Synthesia)

Bokföringen av ett tjänsteinköp från företag baserad utanför EU t.ex. USA blir då så här om du betalat med ditt privata kreditkort, annars 1930 om du betalt från företagskontot eller med betalkort kopplat till företagskontot.

Beskrivning Konto Debet Kredit
Import av tjänst 4531 1 000,00  
Utgående moms tjänster utl. (fiktiv) 2614   250,00
Ingående moms tjänster utl. (fiktiv) 2645 250,00  
Egen Insättning (kreditkort)
2018   1 000,00

Om du inte förstår varför vi bokför 2 rader moms läs här

Läs även:

Så här fyller du i momsdeklarationen vid utlandsinköp

Guide för moms och bokföring vid utlandsförsäljning

 

16 Apr 2017


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se