Stäng




Räkna ut moms

Momsräknare. Hur gör man för att beräkna moms? Hur beräknas framlängesmoms? Hur lägger man på momsbeloppet ovanpå priset till kund? Var finns onlineräknare för moms? Vilken är den bästa momsräknaren? Hur hittar jag en bra momskalkylator? Var hittar man exempel på hur uträkningarna ska göras för momsberäkning? Vad är formeln för att räkna ut moms?

Momsräknare online

Vill vi veta hur mycket moms vi ska lägga ovanpå priset, då tar vi helt enkelt priset exklusive moms 100 och multiplicerar det med 0,25 om det är 25% moms. Då får vi 100 x 0,25 = 25% = 25 Kr. För 6% och 12% byter man bara ut 0,25 mot 0,06 eller 0,12. Här nedanför finns räknare som beräknar momsen åt dig!

Räkna ut moms - 25%

Du kan använda både punkt "." och komma "," i momsräknaren dvs både 125.50 och 125,50 eftersom momsberäknarna är anpassade för att hantera båda typerna av inmatningar nu.

Räkna ut moms - 12%



Räkna ut moms - 6%



Här finns samma momsräknare men för Baklängesmoms

Räkna ut momsen

Moms är en skatt som läggs ovanpå priset på en vara eller tjänst. I Sverige har vi momssatserna 6%, 12% och 25%. Sedan finns det vissa varor och tjänster som har 0% moms, eller med andra ord så finns det vissa undantag som är momsbefriade. Läs mer här om vilka momsbefriade varor och tjänster det finns i Sverige. De allra flesta varorna och tjänsterna ska dock beläggas med moms. Längre ned på sidan hittar du tre olika momsräknare för att räkna ut moms för det olika momssatserna 25, 12 och 6 procent. Du kan också ladda ner momsräknaren som Android app eller iPhone app för att räkna moms här: 

Ladda ned momsräknar-appen för Android

Ladda ned momsräknar-appen för iPhone

Hur räknar man ut momsen?

Finns det en formel som man kan räkna ut momsen med på ett enkelt sätt? Vilket är det smartaste sättet att räkna ut moms på? Vilken formel ska jag använda för att beräkna momsen på ett pris?

P = Priset utan moms (exklusive moms)

M = Momssatsen (6; 12 eller 25)

 

Ekvation för att räkna ut pris med moms:

P x (1 + (M/100)) = Slutgiltigt pris med moms (inklusive moms)

Detta är alltså den matematiska formel som du använder för att räkna ut det slutgiltiga priset som konsumenten betalar i butiken eller på webbplatsen. Det pris du räknar ut med denna formel innehåller alltså momsbeloppet också. Som ekonom skulle man säga att du räknar intäkt + moms = kundpris. Detta eftersom momsen inte är en intäkt som höjer företagets vinst. Du samlar som företagare bara in momsbeloppet och skickar vidare det till Skatteverket. Det är Mervärdesskattelag (1994:200) som styr vilken momssats och vilka momsberäkningar som ska göras för att bestämma hur stor belopp du måste vidarebefordra. Det är kunden/konsumenten som betalar momsbeloppet.

Premiss: P = 100 Kr; M = 25.

(Vi antar alltså priset 100 Kr och momssatsen 25%)

 

Förenkling av ekvationen ger:

100 x (1 + (25/100)) = Slutgiltigt pris

100 x (1 + (0,25)) = Slutgiltigt pris

100 x (1,25) = Slutgiltigt pris

100 x 1,25 = Slutgiltigt pris

125 = Slutgiltigt pris

När vi vet hur man räknar ut momsen kan man lätt förenkla och överföra detta till de andra momssatserna.

Vill vi istället räkna ut slutpriset om momssatsen är 6% (t.ex. taxi, bok, buss) då multiplicerar vi bara priset exklusive moms med förändringsfaktorn 1,06 istället.

100 x 1,06 = 106 Kr

För 12% moms räknar man så här:

100 x 1,12 = 112 Kr

Räkna moms med mobilen

Momsens.se har också tagit fram en momsräknare så att du kan räkna ut momsen med mobilen! Du kan ladda ner appen för att beräkna moms på ett pris gratis på Google Play här eller iPhone versionen här.

räkna ut moms

(Android versionen MomsCalc

moms räknaren på appple app store för iphone och ipad

download PowernApp power nap app på Apple App Store för iPhone och iPad.

(iPhone/iPad versionen)

Förklaring av Sveriges momssatser?

Här finns en beskrivning av de aktuella momssatserna i Sverige idag

Hur hög är momsen i andra länder?

Vilka momssatser finns det i andra länder inom EU?

Räkna ut moms

Det är många som tycker att det är svårt att räkna och förstå sig på procent. Det som är viktigt att tänka på när man räknar moms är att moms framlänges inte är samma sak som moms baklänges.

Om du lägger på 25% moms på priset 100 Kr då blir det:

100 x 1,25 = 125.

Men om du vill ta bort momsen från 125 Kr kan du inte räkna 75% av 125 Kr:

(0,75 x 125 = 93,75 Kr !!)

Du kan inte heller räkna ut 25% av 125 Kr och ta bort det eftersom:

0,25 x 125 Kr = 31,25 Kr

Vi vet dock att momsen är 25 Kr, alltså är 31,25 Kr fel. För att komma fram till rätt pris utan moms måste du ta Priset delat med 1,25 om det är 25% moms i priset. Då blir det 125 / 1,25 = 100 Kr vilket blir korrekt.

Vill du veta vad momsbeloppet är på ett pris som innehåller 25% moms måste du använda 20% vid beräkningen, alltså 0,2 x 125 Kr = 25 Kr. Du kan läsa en mer ingående förklaring av hur du räknar ut momsen av ett pris eller priset utan moms här

Räkna ut moms på belopp

Ett vanligt beräkningsproblem som många företagare stöter på är hur man beräknar momsen som är avdragsgill. Med andra ord hur mycket moms får du bokföra som ingående moms och hur mycket ska bokföras som en kostnad istället?

Det har varit många turer fram och tillbaka när det gäller uträkning av momsen vid representation. Detta eftersom regelverket ändrats ett flertal gånger under en kort tidsperiod. Faktiskt börjar många företagare tröttna på detta strul och bokför helt enkelt hela beloppet som en kostnad för att slippa slösa bort tid med komplicerade uträkningar av vilket momsbelopp som är avdragsgillt och hur många kronor man ska bokföra på de olika konteringskontona för avdragsgillt och ej avdragsgillt.

Som tur är har Skatteverket äntligen tagit fram en momsräknare som hjälper företagare att räkna ut moms på ett enkelt sätt just för representation. Du hittar kalkylatorn för moms vid representation på den här sidan hos Skatteverket.

Räkna ut importmomsen

Ett annat tillfälle då du behöver räkna ut vad momsen blir är när du importerar varor till Sverige. Det kan vara ganska komplicerat i en del fall eftersom du både måste ta hänsyn till tullavgifter och importmoms och alla fraktavgifter, försäkringar och andra tillägg som bakas in i den totala kostnaden för att importera en vara. Även här har staten varit hjälpsam och tagit fram hjälpmedel för att räkna ut momsen när du importerar. Momsen beräknas på inköpspris, fraktkostnad och tullavgift.

Beräkna moms enligt omvänd skattskyldighet

Det finns också en annan speciell situation då du måste beräkna momsen själv på ett inköp. Det är vi inköp av varor och tjänster inom EU. När du som företagare inom EU köper från ett annat företag i något annat EU-land fakturerar det andra företaget dig utan moms enligt regeln Reverse charge, eller Omvänd skattskyldighet på svenska. Vid denna typ av inköp inom EU:s momsområde måste du själv beräkna moms på inköpet. Detta är ingen riktig moms som ska betalas in till Skatteverket så länge du har avdragsrätt för ingående moms i din verksamhet.

Det blir då först en beräkning av utgående moms och sedan en till rad med uträkning av ingående moms. Raderna tar alltså ut varandra. Men beloppen måste beräknas och bokföras för att momsbeloppet ska fyllas i 2 olika rutor i momsdeklarationen. Detta för att Skatteverket, SCB och EU m. fl. ska kunna uppskatta hur stor handeln är mellan olika länder och hur stora och omfattande transaktioner det finns inom EU inre marknad. Det är också en kontrollfunktion som ska motverka fusk med momsen inom EU.

Som ni säkert har hört och läst är just denna regel med fakturering utan moms mellan företag i olika länder inom EU (omvänd skattskyldighet) en guldgruva för banditer och bedragare. EU beräknar själv att "momshålet" (VAT Gap) är astronomiskt många miljarder. Senaste siffrorna indikerar en förlust av moms som försvinner på över 400 miljarder om året inom EU-moms-karusellen. Detta är en anledning till varför EU vill införa ett nytt momssystem enligt Destinationsprincipen. Vilket innebär att företagen måste fakturera med mottagarlandets moms och momssats.

Säljer du en tjänst till ett företag i Tyskland ska du alltså fakturera med antingen 19% eller 7% tysk moms. Detta kommer skapa fruktansvärda administrativa och byråkratiska merkostnader och problem, speciellt för småföretagen inom EU. Systemet ska preliminärt införas 2021 och det kan vara bra att känna till det för dig som är företagare. Det är stora förändringar på gång inom EU och dess momssystem.

Om ni frågar mig så skulle jag dra slutsatsen att ett antal miljarder av detta momshål egentligen inte är någon moms som staterna missar att få in, det är helt enkelt ett matematiskt hål som uppkommer när företagen rapporterar fel eller inte vet hur de ska rapportera och redovisa EU-transaktioner korrekt i momsdeklarationerna. Många vet inte att man ska bokföra fakturan som om den kom ifrån det land som indikeras av avsändares VAT-nr. Om företaget är baserat i USA men fakturerar från sitt Irländska VAT ska detta bokföras som ett inköp inom EU av dig och du ska beräkna moms på inköpet och redovisa det som ett EU-inköp i momsdeklarationen, men oftare än sällan bokförs dessa fakturor som inköp från USA, alltså import från land utanför EU. Då redovisas en försäljning från ett Irländskt företag inom EU men inget motsvarande inköp redovisas av dig för inköp från Irland. Där uppstår en typ av "momshål" som, enligt mig, bidrar till att blåsa upp problemet. Det är inte fullt så stort och omfattande som EU och politikerna nu tror.

Hur som helst så har det gjorts en del forskning på senare år som försöker uppskatta momsgapet och momsförlusten. Det är givetvis svårt att göra momsberäkningar som exakt kan uppskatta detta hål, men här nedan visas ett seriöst försök av amerikanska och polska forskare (Study to Quantify and Analyse the VAT Gap in the EU Member States. L. Barbone, M. Bonch-Osmolovskiy, G. Poniatowski. (2015).) för att beräkna momshålet:

Beräkning av moms-hålet (VAT Gap) inom EU och ett försök att räkna ut den moms som t.ex. Sverige förlorar varje år på bedrägerier med momsen på grund av regeln med omvänd momsskyldighet som gör att företag kan fakturera utan moms mellan olika EU-länder.

Som vi ser ligger Finland och Sverige bra till. Våra nitiska skatteverk gör det svåra att genomföra denna typ av bedrägerier här. En förklaring till det är att man även inom AB är personligt ansvarig för uteblivna momsinbetalningar. Har företaget inte betalt momsen kan alltså Skatteverket i Sverige åka och utmäta bilar, TV-apparater och datorer i VD:s och Ekonomichefens privata bostad. Dessutom krävs personnummer, bank-id m.m. för att redovisa, beräkna och betala moms i Sverige. Det är alltså svårare att genomföra bedrägeri med momskarusell-upplägg i Sverige jämfört med t.ex. Rumänien som alltid ligger i topp i listor över det beräknade moms-gapet inom EU. 

Miniräknare för moms

Det finns många hjälpmedel för att räkna ut momsen på internet. Flera myndigheter har tagit fram olika räknare för diverse ändamål och syften. Ett ytterligare exempel på en sådan momskalkylator är Verksamts Fakturahjälp. Där kan du enkelt räkna ut priset till kund som du ska fakturera med.

När vi ändå talar om myndigheter och moms kan det vara värt att nämna att staten och de offentliga verksamheterna har ett helt eget beräkningssystem för moms. För dig som vill lära dig mer om hur momsen hanteras och beräknas inom myndigheterna finns en bra informationssida här om Schablonfördelning av moms. När en myndighet ska få kompensation för den moms man lagt ut för den ingående mervärdesskatten behöver en särskild blankett rekvireras från Skatteverket just för detta ändamål.

Räkna ut momssats

Det kan också hända att du vet vad intäkten eller kostnaden är och du vet slutpriset men behöver veta vilken momssats som använts för att komma fram till slutpriset för kunderna. Är priset uträknat med 25% moms, eller har de räknat ut moms på 12%? Kan det vara så att slutpriset faktiskt är beräknat med moms på 6%?

Hur gör du för att ta reda på vilken momssats som någon har räknat med egentligen?

Dela helt enkelt (slutpriset) med (intäkt/kostnad). Du får då fram ett tal som är större än 1. Det decimaltal som står efter 1:an anger vilken momssats som ingår i priset du räknar på. Det är alltid enklare om man använder ett konkret exempel:

Antag att slutpriset är 500 Kr.

Intäkten till ditt företag är 400 Kr.

Vilken momssats har använts i slutpriset 500 Kr?

Slutpris / Intäkt = 1,Momssatsen

500 / 400 = 1,25

Decimaltalet över 1 är alltså 0,25. För att få procenttalet för momsen multiplicerar du med 100 vilket ger 0,25 x 100 = 25, alltså 25%!

Nu vet du att momssatsen i priset 500 är 25%. Den uträkning som använts för att beräkna slutpriset 500 Kr är Intäkt + 1,momssats = Slutpris. Eller mer konkret 400 + 1,25 = 500.

Vill du slippa tänka på hur du ska göra för att kalkylera momsen kan du använda de miniräknare för momsberäkningar som finns längre upp på den här sidan. Alternativt kan du ladda ner någon av momskalkylatorererna för mobiltelefoner som visas på den här sidan. Om du fortfarande känner dig osäker på vad moms är och hur och när det ska beräknas kan det vara bra att börja från grunden och läsa Skatteverkets officiella hjälpsida för moms och momsberäkning här. När du väl behärskar inrikesmoms är du redo för större utmaningar och kan börja utbilda dig inom internationell momshantering. En bra startpunkt är då den här sidan om EU moms. Men det är inget du ska läsa om du är novis inom momsområdet eftersom det kan bli en för brant uppförsbacke för många i början. Desto mer du lär dig om moms och uträkningar av moms desto mer kommer du förstå att du inte vet.

Det är alltså lätt som en plätt att räkna ut moms med momsräknaren när man väl lärt sig hur man gör!

27 Mar 2015


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.



MOMS-SKATT-BOKFÖRING



Sök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)



Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.



Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se