Stäng
Bokföra eget uttag av varor vid avveckling av enskild firmaAvsluta enskild firma. Hur bokför man uttag av varor vid avslut av enskild firma? Hur avvecklar man enskild näringsverksamhet? Hur säljer man sakerna i företaget till sig själv vid avveckling?

"Hej!
Undrar om du kan hjälpa mig med hur jag gör rent bokföringstekniskt vid avveckling av enskild firma? Jag är införstådd med att man kan "sälja" inventarier till sig själv till marknadsvärde och betala in moms på det beloppet till SKV. Man gör alltså ett eget uttag, men hur bokför man det? I princip alla inköp som gjorts i företaget är bokförda på 5410, förbrukningsinventarier, men jag har inte gjort några avskrivningar alls (har haft firman sen 2018)."

Avveckling av enskild firma

Du har säkert läst denna guide avsluta enskild näringsverksamhet som tar upp många viktiga saker att tänka på vid ett avvecklande av företaget.

När du bokfört något på 5410 eller 5411 förbrukningsinventarier har hela kostnaden kostnadsförts direkt och du har inte lagt upp saken som en anläggningstillgång som skrivs av. Därmed behöver vi bara bokföra en enkel försäljning av varan, precis som en vanlig varuförsäljning till extern kund.
Ja, du säljer saker som företaget äger till dig själv som om du var en vanlig kund, dvs med utgående moms som vanligt. Men då du inte köper med pengar, eftersom du överför till dig själv, gör du bara ett eget uttag.
Det är egentligen bara en förkortad version av en vanlig försäljning och ett vanligt eget uttag där 1930 bank nollas ut så att du bara behöver bokföra så här:

Kontering av varuförsäljning till dig själv

  Konto Debet Kredit
Försäljning 3051   1000
Utgående moms 2611   250
Eget uttag 2013 1250  
Med andra ord blir den här bokföringen precis likadan som när du sålt en vara och fått betalt till ditt privata bankkonto, inga pengar går genom företaget. Detta är vanligt i mindre företag där man t.ex. tar emot Swish-betalningar till sitt privata bankkonto men försäljningen ska bokföras i firman.
Detta är en förenkling av vanlig försäljningsbokföring och eget uttag i 2 steg:
 
Konto
Debet Kredit
Försäljning 3051   1000
Utgående moms 2611   250
Pengar in på bank 1930 1250  
       
 
Konto
Debet Kredit
Pengar ut från bank 1930   1250
Eget Uttag
2013 1250  
På detta sätt kan du hantera uttag av varor från en verksamhet som du håller på att avveckla.
23 Sep 2021


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se