Bokföra förbrukningsvaror (förbrukningsinventarie, förbrukningsmatriel, kontorsmatrial m.m.)Kontera förbrukningsmateriel. Hur bokför man förbrukningsinventarier? Hur bokför man förbrukningsvaror? Du har antagligen hittat den här artikeln för att du köpt varor eller matriel (matrial) som du nu undrar hur du ska bokföra. Är det en förbrukningsinventarie eller är det kontorsmaterial?

Förbrukningsinventarie vs förbrukningsmaterial vs kontorsmateriel -var går egentligen gränsen och vad skiljer termerna åt? Definitionerna för dessa termer är inte helt tydliga utan gränserna är lite flytande mellan dessa konton. Man kan säga att allt egentligen kan bokföras som förbrukningsinventarier men att man kan dela upp det ytterligare på konto 5460 och konto 6110 om man vill. Jag ska försöka bringa klarhet i begreppen här så att du får lite bättre känsla för vad som bör hamna på de olika kontona.

Förbrukningsinventarier

En förbrukningsinventarie är en är inventarie med kort ekonomisk livslängd. Det är saker som inte kommer vara värda speciellt mycket efter 3 år som externa hårddiskar, datorer, mobiler, dammsugare, mus till datorn och om värdet understiger 22750 Kr (2018) eller 23250 Kr (2019) kan du bokföra hela kostnaden direkt utan att lägga upp den som en anläggningstillgång som ska skrivas av.

Om det rör sig om inköp av flera liknande förbrukningsinventarier som stolar och bord ska den totala kostnaden för inköpet avgöra om det kommer över gränsen för vad som är tillåtet att kostnadsföra direkt.

En förbrukningsinventarie har en ekonomisk livslängd på 1-3 år.

Beskrivning Konto Debet Kredit
Förbrukningsinventarie 5411 679,20  
Ingående moms 2641 169,80  
Företagskonto 1930   849

OBS: I BAS-kontoplanens uppdateraing under 2014 påverkades just kontona för förbrukningsinventarier och den aktuella kontoplanen har nu dessa alternativ (2015):

5411 Förbrukningsinventarier med en livslängd på mer än ett år

5412 Förbrukningsinventarier med en livslängd på ett år eller mindre

5491 Övriga förbrukningsinventarier med en livslängd på mer än ett år

5492 Övriga förbrukningsinventarier med en livslängd på ett år eller mindre

5493 Övrigt förbrukningsmaterial


 


Förbrukningsmateriel (förbrukningsmatrial)

Det är ofta svårt att veta var gränsen går mellan en förbrukningsinventarie och förbrukningsmaterial. Materiel är något som har en kort livslängd som t.ex. papperstallrikar, plastmuggar, sopsäckar, emballage, toalettpapper och gamla glödlampor m.m. Är det nya energilampor kan man betrakta det som förbrukningsinventarier eftersom både verklig och ekonomisk livslängd är lång men eftersom den inte har ett stort värde blir det inte fråga om en materiel anläggningstillgång. Det kan också vara skruvar och lim som behövs i tillverkningen av de varor du tillverkar.

En förbrukningsvara (förbrukningsmatrial) har en ekonomisk livslängd på upp till 1 år

Beskrivning Konto Debet Kredit
Förbrukningsvara 5460 100  
Ingående moms 2641 25  
Företagskonto 1930   125

Kontorsmatriel (kontorsmaterial)

Sedan har vi kontorsmaterial som lätt blandas ihop med förbrukningsmaterial men där sakerna har en tydligare koppling till kontorsarbete så som tejp, suddlinjaler och pennor.

Beskrivning Konto Debet Kredit
Kontorsmatriel 6110 40  
Ingående moms 2641 10  
Företagskonto 1930   50


22 dec 2014


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.

Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRING


Sök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)


www.momsens.se


 

 

 


Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu

bloggar om ekonomi, bokföring och finans
Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Sekretesspolicy för Momsens.se