Stäng
E-böcker får sänkt moms inom EU från 2017Moms på e-böcker. Sänkt moms på e-böcker 2017. Vilken momssats har eböcker? Är momsen lika inom EU på E-böcker?

EU öppnar för sänkt moms på E-böcker

Idag ska momsen för e-böcker och alla digitaliserade tjänster inklusive tidningar ligga på den högsta (standard) momssatsen i varje EU-land. Det har dock funnits helt andra åsikter om detta i olika länder. Många artiklar har skrivits även i Sverige om att digitala böcker borde ha samma låga bokmoms som den fysiska versionen (6% i Sverige). Men nu måste de säljas med 25% moms för att alla digitaliserade verk blir en tjänst och får 25%.

EU-domstolens yttrande om moms på eböcker var begärt av polska författningsdomstolen som ansåg att EU:s nuvarande regelverk var fel, man borde ha rätt att ha reducerad moms på digitala böcker och tidningar precis som för de tryckta fysiska versionerna.

Flera andra EU-länder (bl.a. Malta, Frankrike och Italien) har också varit rebelliska och struntat i EU:s regelverk och ändå infört (eller fortsatt ha sänkt moms) för elektroniska böcker och tidningar. Medan Spanien krupit till korset och höjt momsen på e-böcker, som nu antagligen sänks igen 2017.. Något jag skrivit tidigare om här Kaos på momsen för e-böcker inom EU.

Både Frankrike och Luxemburg (med stöd av Belgien) har argumenterat för att e-böcker innefattas av "Annex III" i EU:s momsdirektiv, som tillåter reducerad moms för vissa saker t.ex. tryckta böcker. Nu har alltså EC svängt i frågan och vill öppna för flexiblare regler.

Sänkt moms på e-böcker 2017

Europeiska kommissionen planerar att fatta beslut om ny lagstiftning nästa månad (Oktober 2016) för att tillåta länder inom EU att ha lägre momssatser på e-böcker. Möjligheten att sänka momsen blir laglig någon gång under 2017.

Den bästa lösningen som ingen tänker på

Deklarera elektroniska tjänster momsbefriade!

Bank, försäkring och fastigheter är momsbefriade inom EU, det är inga problem att lägga till digitala tjänster och kickstarta hela den Europeiska ekonomin och ta steget in i framtiden istället för att byråkratisera EU tillbaka till den mörka medeltiden..

EU:s byråkratiska lösningar förstör Europa

EU lägger just nu en tjock segflytande byråkratisk filt över hela Europa. Sakta men säkert kväver man hela den moderna ekonomin inom Unionen på grund av det feltänkta momssystemet för digitala tjänster (MOSS) som skapar en extremt krånglig bokföring och en extra onödig momsdeklaration.

Extra jobbigt är det för småföretagen i Sverige som måste vara momsregistrerade redan vid omsättning på ca 30K SEK per år, mycket lägre gräns än i många andra länder. Det är i praktiken omöjligt för en småföretagare utan anställda att hantera denna vansinniga extra administration. Många entreprenörer har nog så svårt att bara förstå ingående och utgående moms på inrikeshandel inom Sverige. Då är det ett nästan oövervinneligt hinder att försöka sätta sig in i momshanteringen och bokföringen av digitala tjänster, speciellt när kunderna finns både inrikes, inom EU och utanför EU och kanske säljs via eller med hjälp av en digital marknadsplats i olika komplicerade transaktionsmönster. Detta är situationer som t.o.m. Skatteverket har svårt att förstå sig på och hjälpa den digitala entreprenören med. Hur ska då en ung kille med enskild firma utan ekonomiutbildning och utan erfarenhet av att jobba på en ekonomiavdelning på ett multinationellt bolag kunna förstå sig på detta?

Lösningen är lika enkel som genial: Avskaffa moms på digitala tjänster!

Ett annat alternativ är att använda en sådan här tjänst som Quaderno, men utanför EU måste du fortfarande hantera momsregistrering och momsdeklaration manuellt land för land.

Då blir bokföringen busenkel - bara intäkt och kostnad, inte en massa extra krångel beroende på om försäljningen är inrikes, inom EU, utanför EU, till privatperson eller till företag, om det är vanlig tjänst, intellektuell tjänst eller elektronisk tjänst. Bara intäkt punkt slut. Hur enkelt som helst och inga krångliga momsdeklarationer, inga extra MOSS-deklarationer ingen extra periodisk sammanställning att komma ihåg att fylla i för EU-försäljning osv osv osv.

Det får vara nog nu EU, rädda Europa - deklarera digitala tjänster momsfria!

Som om det inte var nog med det kan Skatteverket ofta inte ge några klara svar på hur moderna digitala entreprenörer och digitala nomader ska hantera momsen när man säljer via plattformar och marknadsplatser som skapar en komplicerad transaktion som går in och ut genom EU och allt faller mellan stolarna för olika regelverk för EU och för länder utanför EU. Kvar blir ett moment 22 för småföretagaren som varken vet in eller ut hur man ska hantera moms och bokföring i praktiken. Resultatet blir att många ger upp och skiter i allt eller helt enkelt flyttar till Thailand, Guernsey, USA eller annat land utanför EU för att komma ifrån EU:s regelverk som hela tiden sätter käppar i hjulen för den digitala entreprenören.

Superenkel lösning som åtgärdar problemet över en natt: Momsbefria elektroniska tjänster!

Alternativet är att gå ur EU och då blir det bara INRIKES eller UTRIKES försäljning så slipper man hela detta vansinne med EU:s momsområde som ligger mellan inrikes- och utrikesförsäljning och bara gör allt till en enda stor byråkratisoppa.

 

15 Sep 2016


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se